Dolgoročna vremenska napoved našim krajem obljublja milo zimo. Ljubitelji zimskih radosti bodo morda razočarani.

Na vremenskem portalu Accuweather so te dni preverili, kaj nam prinaša letošnja zima. Njihove napovedi kažejo, da se severnemu delu Evrope in Britanskemu otočju obetajo nestabilne razmere, medtem ko bomo od juga Portugalske in Španije do Balkana deležni blagega, če ne že kar toplega vremena.

Bomo sploh imeli kaj od zime?

Kot poroča Žurnal24, je za balkanski polotok napovedana nadpovprečno topla zima

V nižinah tako lahko pričakujemo tudi manj snega, odsotnost daljših obdobij izrazito nizkih temperatur in padavin pa bi lahko negativno vplivala na našo smučarsko sezono.

Zajetnejših pošiljk snega se lahko nadejajo na območju zahodnih Alp. A zaradi obdobij toplejšega vremena, ki bodo prekinjala hladnejša obdobja, Accuweather hkrati svari pred večjo nevarnostjo proženja gorskih plazov.

Mrzlo na vzhodu

Bistveno hladneje bo na vzhodu celine, ki naj bi ga zajelo nekaj vdorov hladnega zraka. Ti bi sicer lahko dosegli tudi srednjo Evropo, januarja oziroma februarja predvsem Poljsko, Češko in naše severne sosede. Dotok hladnega zraka iznad Sibirije bo pošteno premrazil območje od Finske do Ukrajine.

Vetrovno in deževno na zahodu

Nevihtne celice bodo britanskemu otočju, severu Francije, Nemčiji in Skandinaviji prinesle močne vetrove in deževja, še posebej v začetku prihodnjega leta. Poplav, kakršnim so na zahodu Evrope bili priča pozimi leta 2013 oziroma 2014, meteorologi kljub temu ne pričakujejo.

V prihodnjih mesecih bodo na severu in zahodu celine predvidoma izmerili povprečne zimske temperature. Vsekakor pa je že izključena možnost, da bi se Evropa tako kot lani znašla v primežu izrazitega mraza.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
buldog

Ni ravno potrebno imeti steklene kugle za splošne napovedi obnašanja vremena v prihodnje. Accuweather postavlja modele, ki temeljijo na opazovanjih globalnih klimatskih sprememb in pričakovanih učinkih le teh sedaj, v bližnji in srednji bodočnosti. Kogar to zanima, naj si prebere kakšno poročilo ARSO -ja, tole bo že v redu.....

http://www.arso.gov.si/podnebne%20spremembe/Podnebje%20v%20prihodnosti/…

Odgovor na vprašanje v naslovu je: nekaj malega! Tudi ARSO odgovarja v tem slogu: "Zimsko športna središča so v Sloveniji razmeroma nizko, če primerjamo z ostalimi alpskimi državami. Vse pogostejše zelene zime, to je zime brez snega po nižinah, postajajo realnost, na katero je potrebno računati. Ob nizki temperaturi je možno smučišča zasneževati, ob vse pogostejših toplih zimah pa tudi to ni mogoče oziroma je vezano na velike stroške in negativne vplive na okolje."

Povedano na kratko: vse skupaj bo v bodoče zgledalo kot pozna jesen, zreducirano na dva meseca. Preostanek pa bo samo praženje na soncu in vremenski ekstremi; od suš do silovitih neurij. Smo se zaprli v ekonom lonec in v njem je dogajanje burno.

realno

Kdo pa bo jokal za zimo in snegom, saj tega sranja ne rabimo

Nerealno (nepreverjen)

Realno ti si bedak-če misliš, da se ti bo dobro pisalo brez zium in snega, si navaden naivni bedak!

In reply to by realno

Starejše novice