V španski Pamploni je v minulih dneh znova potekal znameniti festival San Fermin, kjer se množica poda v tek pred biki. Letos poškodovanih 35 ljudi.

Biki tehtajo tudi več kot 600 kilogramov, samo včeraj so bili nabodeni trije moški. Biki so jih z rogovi zadeli v roko in nogo. Na vseh osmih tekih so biki nabodli osem ljudi, še 27 pa so jih morali zaradi drugih poškodb prepeljati v bolnišnico, poroča STA. Po navedbah Rdečega križa so okoli 500 ljudi oskrbeli na kraju festivala.

Lani je bilo v tekih pred biki poškodovanih 42 ljudi, še piše STA. Od začetkov festivala v začetku 20. stoletja, je na ulicah Pamplone umrlo 15 ljudi, zadnjo smrtno žrtev so zabeležili leta 2009.

Začetki festivala segajo v srednjeveške čase, posvečen pa je zavetniku španske avtonomne pokrajine Navara svetemu Ferminu.

Festival vzbuja tudi veliko ogorčenja in protestov. Tudi letos so se po poročanju STA na ulicah Pamplone zbrali aktivisti, ki so simbolno s sulicami v hrbtu ležali na tleh in opozarjali na nehumano ravnanje z biki. Vse živali namreč zvečer v areni ubijejo bikoborci.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Risto Kubura (nepreverjen)

A bili med biki tudi slovenski politiki????

Eden pač (nepreverjen)

Lekar samo zabiti DF je nekak izstopal.

In reply to by Risto Kubura (nepreverjen)

Hipokrizija (nepreverjen)

Bi bili aktivisti pomirjeni, če bi bike odpeljali v klavnico in bi njihovo meso lahko na drugi dan kupili v mesnici z napisom. To je meso bikov, ki jih niso usmrtili toreadorji ampak Pedro z elektriko in nožem?

Gost13 (nepreverjen)

Teleta pred biki

gostja 426 (nepreverjen)

Glupi članek. A zdaj so pa lidje bougi? Prostovoljno idejo bejžat, te bike pa prvo sprestrašijo, na konce pa zakolejo. Mučenje živali, ki bi moralo biti prepovejdano in žalostno, ka se tou v imeni nekšne "tradicije" še itak dopüšča.

Starejše novice