Avstrijski parlament je potrdil zakonodajo o socialni pomoči, v skladu s katero se bo znižala pomoč za tujce, ki slabše govorijo nemško in angleško. Znižal pa se bo tudi otroški dodatek, kar bo prizadelo predvsem velike družine.

Mesečna socialna pomoč bo v skladu z novo zakonodajo od 1. junija znašala 885 evrov, pri čemer bodo pari prejemali 1240 evrov, piše STA. 

Pomembno znanje jezika

Pomoč bodo v celoti prejemali tisti tujci, katerih znanje nemščine je na srednji ravni (raven B1) ali ki zelo dobro govorijo angleško (raven C1). Tisti, ki nemško in angleško govorijo slabše, pa bodo prejemali 65 odstotkov vrednosti socialne pomoči, kar za leto 2019 znaša približno 575 evrov.

Polovica brez avstrijskega državljanstva

Po podatkih avstrijskega statističnega urada je leta 2017 socialno pomoč prejemalo okoli 239.000 ljudi, od katerih jih polovica ni imela avstrijskega državljanstva. Približno tretjino prejemnikov pomoči so predstavljali azilanti in prejemniki subsidiarne zaščite.

Z novo zakonodajo pa se znižuje tudi otroški dodatek, ki bo po novem znašal 221 evrov za prvega otroka, 133 za drugega in po 44 evrov za vsakega naslednjega. Doslej je na primer družina na Dunaju prejemala po 233 evrov za vsakega otroka.

Preureditev socialne pomoči je bil eden temeljnih projektov avstrijske vlade, ki jo sestavljata konservativna ljudska stranka (ÖVP) in skrajno desni svobodnjaki (FPÖ). V konservativni ljudski stranki pravijo, da ta zakon "mejnik socialne politike". "Znanje nemščine je ključen pogoj za integracijo na trg dela in za delovanje v naši družbi," so prepričani.

V opoziciji pa so bili kritični. "Trdno smo prepričani, da politika ne sme stigmatizirati določenih skupin ljudi," je povedala vodja opozicijskih socialdemokratov.

Slovenija ukrepu nasprotuje

Avstrijski parlament je sicer že oktobra lani sprejel zakon, v skladu s katerim so od 1. januarja letos družinski prejemki in davčne olajšave za otroke, ki prebivajo v drugi članici, odvisni od življenjskih stroškov v tej članici.

Evropska komisija je zaradi tega zakona sprožila postopek proti Avstriji, a na Dunaju trdijo, da je indeksacija otroških dodatkov v skladu s pravom EU. Temu ukrepu nasprotuje več članic EU, vključno s Slovenijo.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Matejko (nepreverjen)

Saj nasi cez avstrikce ne upajo nic. Ce bi kaj podobnega naredili nasi bi pa bil ogenj v strehi.. Ves OD bi morali dati avstrijci in ne da del placuje slovenija. Ce tam placujejo prispevke naj oni tudi dajo OD!

Senčnik (nepreverjen)

Saj pa Avstrijci plačujejo celoten otroški dodatek če oba starša delata v A.. ne na pamet

In reply to by Matejko (nepreverjen)

rafael (nepreverjen)

Slovenija nasprotuje kaj se naši vedno jočejo Avstrijo boli za naše prav je tako. Pri nas bi se tudi morala socialna zmanjšat Lepo so doma pa dobijo za lenobo 395 evro gnila SLOVENIJA

someone1 (nepreverjen)

Vsi bi morali dobiti socialno pomoč tisti, ki delamo pa bi potem imeli večje dohodke, tisti, ki so pa leni pa bi imeli samo socialno pomoč. Zakaj sem jaz, ki sem zaposlen in trdo delam v očeh države manj vreden kot tisti ki doma lenari in se praska po jajcih oziroma p....ki. Pa še vsak mesec mi več kot pol plače prenakažejo ravno za take in drugačne socialne transferje...

In reply to by rafael (nepreverjen)

Karperec (nepreverjen)

Če otroci živijo v Avstriji, dobijo enak dodatek, kot avstrijski otroci.

dffd (nepreverjen)

S to novico, ki je kao pomembna za pomurski svet ste priznali, da so prekmurci odvisni od avstrije, in ne od socialisticne slovenije, katero 100 obletnico prikljucitve kao praznujete.

Lucifer (nepreverjen)

Prekmurje je delovno odvisno od Avstrije že odnekdaj. Pri nas se je po ene strane vazalne model avstroogrske države niti nikdar nej končo. Narod že 30-40 let dela prejk, če drujgo nej na črno. V bistve Prekmurje natančno Pomurje je dosta bole odvisno od Avstrije kak pa ene Ljubljane. Če nebe bilou ete poulek Avstrije pa Pomurje bi bilou na ravne bosanskeh pašnikof pa enoga južnofrancoskoga pristanišča iz 19. st. punoga betegof pa kurv. Že zaj je siromaštvo, predstavlajte se kak bi pa še te bilou. In ja novica se nas še kak tiče pa tude pomembna je.

In reply to by dffd (nepreverjen)

Cufile (nepreverjen)

In zakoj tou tudi ne poves, ko se praznuje prikljucitev k socialisticni Sloveniji? Tou imas prav kaj si napisal, samo je pa zelo zalostno, da zivis pod oblastjo, ki jim je vseeno kako zivis, samo da si politicno njihov, ostali pa naj crknejo. Glede na tvoje napisano je samo korak ka se prekmurje raje prikljuci avstriji. Delovno je prekmurje odvisno od avstrije ze od nekdaj, tako pravis, in je res, avstrija jim daje kruh in boljsi zivot, kaj imajo pa od Slovenije?? Prst v ... in davke, zato ..

In reply to by Lucifer (nepreverjen)

Kr en (nepreverjen)

Ja odseli se že enkrat, če ti je tukaj tako hudo. Imej jajca, ne pa samo jokaš, stokaš in se smiliš samemu Idi že končno, v Avstriji se cedita samo med in mleko...

In reply to by Cufile (nepreverjen)

nithdil (nepreverjen)

"Če nebe bilou ete poulek Avstrije pa Pomurje bi bilou na ravne bosanskeh pašnikof pa enoga južnofrancoskoga pristanišča iz 19. st. punoga betegof pa kurv." - To se sploj tak slabo ne čuje znaš

In reply to by Lucifer (nepreverjen)

Mutoka (nepreverjen)

Dečki Fala za te komentarje. Tak San se že drugo nej nasmejal ob čitanji komentarov na SobotaInfo

In reply to by nithdil (nepreverjen)

Preko (nepreverjen)

Ja in?? Kaj je to pomembno za Slovenijo, zaradi nas lahko tudi ukinejo vse dodatke v avstriji. Pomembno je kaj Slovenija naredi za Slovence, ne tujce.

AVANTURIST (nepreverjen)

Edino pravilno ne pa kot v Sloveniji kjer imajo vse prednosti tujci razlika je samo ta da v Avstriji ni in ne vladajo komunisti.

per (nepreverjen)

Ka si ti avanturist ali komunist? Kakšne dodatke pa dobijo bosanska deca pri nas?

In reply to by AVANTURIST (nepreverjen)

Matejko (nepreverjen)

Najboljse bi jih bilo ukinit za vse tujce, zivece tam ali ne!! Butli nasi ta nacizem podpirajo, ne zavedajo se pa da place rastejo le za Avstrijce, od znizujejo le tujcem in da ustvarjajo le poceni delovno silo. Z vsakim tunim delavcem vec, bo placa pocasi manj. Saj pa jodlarji ne bodo pucali lastnih riti, za to so potrebni jugosi. Pa ne mi o tem, da nasi tega tam ne opravljajo. 99% se kplje, 1% pa ima dobro sluzbo, ker ce recete drugace je to cista laz.

Orthodox (nepreverjen)

Христос васкрсе!!!

Ce govoris pa ... (nepreverjen)

ITALIJANSKO dobis pa vse ... pa ce ni to diskriminacija ....

Hoot (nepreverjen)

Prav vam je, kaj pa se tako šopirite s plačami ki jih tam dobite

someone1 (nepreverjen)

S tisto plačo se lahko šopirijo, ker se tam trdo dela, ne pa kot tu ka vsaki ve samo za svoje pravice za dolžnosti pa ni nikoli nič slišal. Ja v Sloveniji obstajajo domačini, ki se jim enostavno ne da delati in samo gledajo kje bi koga okoli prenesli. So pa delodajalci tudi svojih pejnez vrejdi to pa je tudi istina.

In reply to by Hoot (nepreverjen)

BoylerGyula (nepreverjen)

Zakon keri je pomoji strani zelo dober. Če gledamo vse države ge so migrante ka se neščejo asimilirat pa dobivajo dodatke je to zelo dobro. Če delaš v drugu države je pomoji strani pričakovano ka bar znaš tisti jezik tan, z ten pokažeš tudi respekt

Anon2103 (nepreverjen)

Saj tak bi tudi tu moglo biti, nej pa ka prideš v Celje, pa čuješ samo albansko, v Ljubljani samo bosansko/srbsko.

Sam. Doma (nepreverjen)

Upam da tujcem v popolnosti ukinejo OD! Da vidimo kakp bodo potem reagirali nasi, ki hodijo cistit avstrijski drek, med tednom jejo s budget, kazejo sr pa z "luksuznimi". Passati, kp slavojp Adija ob njihovih praznikih?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice