Avstrija namerava ob izboljšanju razmer v krizi novega koronavirusa po skoraj sedmih tednih odpraviti omejitev gibanja na prostem, poroča STA.

Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva, je danes napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober, poroča STA.

»Lahko odpravimo omejitev gibanja na prostem, ni je potrebno podaljšati,« je po poročanju STA danes sporočil Anschober. Dodal je še, da tudi po 1. maju ostaja v veljavi upoštevanje varnostne razdalje enega metra do oseb iz drugega gospodinjstva.

Od začetka maja bodo v Avstriji, glede na vladne načrte, svoja vrata odprle vse trgovine in večino storitev, kot so na primer frizerji. Bari in restavracije naj bi sledili sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja, je po poročanju STA danes napovedala ministrica za turizem Elisabeth Kostinger.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je sporočil, da bodo v prihodnje dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci, na pogrebih pa se bo lahko zbralo do 30 ljudi. Pravilo desetih oseb pa ne velja za proteste, saj to ureja druga zakonska podlaga, povzema ministra avstrijska tiskovna agencija APA, še poroča STA.

Prezgodaj je še, da bi lahko rekli, da je konec krize, je opozoril Anschober. »Vsak trenutek lahko rečemo dovolj,« je dejal. Po poročanju STA je cilj, da bi v državi preprečili drugi val okužb.

Od sredine marca so lahko Avstrijci zapustili svoje domove le ob utemeljenem razlogu, kot je na primer nakup

Že od začetka je bila dovoljena rekreacija na prostem, kot na primer sprehodi in kolesarjenje. Sedanja omejitev gibanja se izteče 30. aprila, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poroča STA.

Anschober je ob tem še pojasnil, da so v Avstriji tudi po odprtju več trgovin 14. aprila beležili pozitiven trend pri preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom.

V Avstriji se po poročanju STA število novih okužb umirja in stopnja kužnosti znaša 0,59. Obenem so sproščene tudi kapacitete v bolnišnicah. »Ogromen šopek rož državljanom, ki so to omogočili,« se je še zahvalil minister.

V Avstriji so do danes potrdili 15.256 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je do ponedeljka zjutraj koronavirusni bolezni 19 podleglo 549 oseb, ozdravelo pa jih je 12.362, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kasparov

Avstrijska javnost je sigdar malo pametnejša od naše, pa se ne pistij tak nategavati kak mij. Če bi v Avstriji po tv nastoupo takšen arogantnež kak Kacin, alli pa kriminalca kak Janša pa Počivalšek, bi v enoj vöri bijla cejla Avstrija na ulicaj. Pouled toga v Avstriji na puno delajo že en mejsec vsi. Te mo se pa palik spitavali zakoj smo mij srmaški, Avstija pa bogata. Zatou, ka smo jebeni nimacke, zatou smo srmaški, pa mo še dugo srmaški. Gda vijdin lidij z maskami ka idejo po pločniki, te mi ide na bruhanje.

gobalin (nepreverjen)

Če bi živel v vzhodnem delu Azije, bi vsak dan videl ljudi z maskami na ulicah. Maske uporabljajo že zaradi spoštovanja do drugih.

In reply to by kasparov

Muj (nepreverjen)

No upam ka de prinas tuj pomali do tega prislo.

bobekovarna (nepreverjen)

Nej, mi mamo nekši ekstra virus.... naš je tak nevaren ka mo mogli biti do avgusta not zaprejti, tak nan je prek svojoga osebnoga lažnivca Kacina, sporoučo naš komandant Janša. Ali dokler de se narod v avtojaj san še naprej vozo z masko na obrazi in z rokavicami in isto to delo gda ide na sprehod po ulici, je to za novo blast samo znak ka so bili uspešni in so profesionalno zosagali in zmanipulejrali narod. Dokler de takšen glupi narod okouli odo, do tečas mo not zaprejti. Vsi vržimo maske doj, ka itak nič ne pomagajo, niti nega smisla tou nositi ka povzročajo več škode kak koristi in te de se mogouče komandant zamislo nad ten, če de nas še dale norca meo.

In reply to by Muj (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

Nas pa bo imel firer JJ doma zaprte zgleda do božiča. GAMAD POKVARJENA

Hmmmmm (nepreverjen)

»Lahko odpravimo omejitev gibanja na prostem, ni je potrebno podaljšati,«

Kakšen lejko odpravimo? Nikdar neje bilo prepovedano. Politiki so javnosti en mesec pa pol po novinarskih konferencaj v obraz lagali, ka se nesmi vni oditi pa ka obstajajo omejitve gibanja. Po zakoni to nikdar neje bilo prepovedano... Včeraj je tudi v javnost prišo en dokument iz začetka marca, ge se je šlo o ten, ka naj politiki ustvarjajo straj pred viruson...

Starejše novice