Šesterica evropskih držav je z današnjim dnem obnovila nadzor na notranjih schengenskih mejah za novih šest mesecev. Med njimi je tudi Avstrija, ki izvaja nadzor na meji z Madžarsko in tudi Slovenijo.

Avstrija, poleg nje pa še Nemčija, Francija, Švedska, Danska ter nečlanica EU Norveška, že od leta 2015 izvajajo nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer ga sicer naj ne bi bilo.

Države izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oz. schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti, piše STA.

Nadzor na notranjih mejah je v skladu z določili načeloma mogoče uvesti za šest mesecev. Nato pa se ga lahko ob strinjanju Evropske komisije tudi podaljša. Sedanje obdobje se je izteklo v soboto, nadzor pa je šesterica zdaj podaljšala še vsaj do novembra.

Slovenija sicer že dlje časa nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ker da dobro varuje zunanjo schengensko mejo. To je v začetku tedna na dvodnevnem obisku na avstrijskem Tirolskem izpostavil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar. Toda Dunaj vztraja, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Orthodox (nepreverjen)
Brodar (nepreverjen)

Zakaj proti Italiji ni uvedena kontrola še genske meje s strani Avstrije.

F (nepreverjen)

zatou ka bruselj in avstrija nemreta balkan in Slo....na žalost.

In reply to by Brodar (nepreverjen)

Karperec (nepreverjen)

Kakšne migrantske krize? Očitno je v nekaterih glavah kriza.

BUM - LUP (nepreverjen)

Avstrija podaljšuje nadzor kar slovenski vladi ne verjame, naj se še Šarec in tovarišija tako trudi lagati svojemu narodi Avstrijci na to ne nasedajo in dejstvo je da Slovenija nima nadzora nad svojo mejo to kar naši slučajno ujamejo je samo 20 % ostalih 80% jih ne ujamejo in prosto hodijo čez Slovenijo. Podatki iz BIH, letos je od njih odšlo najmanj 9.000 beguncev, naši so jih slučajno ujeli 2000 torej kje je ostalih 6.000 ? Laž ima kratke noge.

F (nepreverjen)

ja bojijo se ka nede kakši begunec prejk meje v avstriji ugrabo avstrijca v vinogradu

In reply to by BUM - LUP (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Mislim, da tudi Nemčija varuje svojo mejo na meji z Avstrijo? Če to drži... potem bo že držalo, da države ravno ne zaupajo ena drugi?

Mi imamo tako luknjasto mejo, nekaj pripomorejo še Hrvati, kateri čuvajo svojo še slabše... da se ni za čuditi, da je avstrijska vojska na meji. In več ali manj jih ni na uradnih prehodih... sedaj so skriti po gozdovih, ob kakšnih poteh... tam sta vedno dva, imata šotor, vmes se malce šetata... in to je to.

Tako sem jih srečal zadnjič s kolesom ob Kučnici izza enega nepreglednega ovinka, pa v soboto ob Muri med Sicheldorfom in Bad Radkersburgom. Pa nič bat... pozdraviš jih... oni odzdravijo in to je to.

Bilo bi pa res čudo... če bi se tu vozil kakšen Sirec ali Afganistanec... s kolesom, a?

In reply to by BUM - LUP (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Hrvati so jih enoga hipa z južne meje z BiH organizejrano gor vozili do slovenske meje (itak neščejo ostati tan, HR pa neščejo z njimi meti preveč posla/kriminal), in jih zatou hitro naženejo prejk, vmejs pa ešče skasejrajo. Tej ka so strpali toga strica v avto, smo že idnouk poslali nazaj k njin, pa so pa gor prišli - dvomin ka so jih hrčeki pelali nazaj v BiH.. te bi jih pa mogli daleč gor tegliti. Malo so je đali za par dni ka si spočinejo, te pa jovo na novo na severno mejo...naj probajo srečo ... nej vrag, ka ne bi idnouk gratalo prebiti s 35 vojaki ojačano slovensko mejo...

In reply to by Truplo

Geli bar, (nepreverjen)

ka so jih na milijone , in to legalno z avtobusi in vlaki gor na zahod zvozili , tu pa se zdaj kurčijo zaradi par posameznikov , ki jih ujamejo vsake kvatre .

Ha , ha , ha , (nepreverjen)

ta je dobra , verjeti podatkom iz BIH , mar ne BUM-LUP , joj joj , joj .

BUM - LUP (nepreverjen)

Ha. Ha. Ha Bole pa že verjamem medijem v BIH kak pa Slovenskim režimskim, ti pa se tudi malo razgledaj okrog kaj poročajo mediji v Nemčiji, Avstriji itd pa de ti boj jasno. Laž ima kratke noge.

In reply to by Ha , ha , ha , (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Mislim , Truplo ti si res expert , razumeš se na vse stvari , o vseh vehementno razpravljaš in vsiljuješ neko svoje mnenje , da ne omenjam , kje si vse bil z svojim biciklinom , samo še v ...... nisi bil zadnji čas , pa daj ne guši nas non stop.

Vipko
Truplo

In v čem je problem? Kje kaj vsiljujem? Pa ne beri... če ti ni všeč! Si pa ti čuden expert... da se ukvarjaš z mano, čeprav ti grem na živce!

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice