Evropska komisija je predstavila novo strategijo digitalizacije, ki med drugim predvideva hitrejšo internetno povezavo. Med cilji je tudi pokritost vseh naseljenih območij z mobilnim omrežjem pete generacije (5G) do leta 2030.

Kot je v predstavitvi strategije po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, je trenutna pokritost s tehnologijo 5G 14-odstotna.

Uvajanje te tehnologije je sicer naletelo tudi na številne kritike. Njeni nasprotniki namreč opozarjajo, da gre za tehnologijo z velikimi škodljivimi posledicami za zdravje in okolje, ki je ne bi smeli dopustiti. Opozorila so povezana tudi z varstvom zasebnosti, saj se je kitajski telekomunikacijski velikan Huawei, ki velja za enega vodilnih ponudnikov te tehnologije, znašel pod ploho očitkov o vohunjenju za kitajske oblasti.

Strategija vključuje tudi cilj, po katerem bi imelo leta 2030 80 odstotkov vseh odraslih vsaj osnovne veščine s področja informacijskih tehnologij. Leta 2019 je bil ta delež pri 56 odstotkih.

Število strokovnjakov na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij naj bi v tem obdobju doseglo 20 milijonov, kar bi v primerjavi z letom 2019 pomenilo povečanje za 12,8 milijona.

Komisija si prizadeva tudi, da bi bile do leta 2030 vse pomembnejše javne storitve, kot so dostop do zdravstvene kartoteke in oddaja davčnih napovedi, dostopne prek spleta.

Do konca desetletja želi Bruselj razviti tudi lasten kvantni računalnik, kar naj bi unijo pripravilo na novo dobo superračunalništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zavedati pa se je treba, da je digitalizacija nikoli dosežen cilj,« je ob predstavitvi strategije dejala izvršna podpredsednica Evropske komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager. Pozvala je tudi k vključujočemu postopku digitalizacije.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rotschild (nepreverjen)

Še malo pa de znanost in tehnologija uničila in ubila celo populacijo. So pa zato sami ljudje krivi kateri so vedno za nove inovacije povezane z znanostjo in tehnologijo, ne zavedajo pa se negativnih plati teh inovacij jateri uničujejo vse na ton planeti. Zato odj*bite vsi znanstveniki in bogatuni šteri gledate samo na sebe in vam ni mar za drugih ljudi... Mrš!

tt (nepreverjen)

5G do 2030? Kelko spremljan to tehnologijo in napovedi, bi se naj še pred koncem tega desetletja že začelo postavljati in uporabljati 6G omrežje...

hhhhh (nepreverjen)

še optike nega v 50% slovenije ali več...

Starejše novice