Teoretični del vozniškega izpita so kandidati uspešno opravili le v 48 odstotkih, kažejo podatki agencije za varnost prometa (AVP).

V letu 2019 so izvedli skupaj 53.450 teoretičnih delov izpitov vseh kategorij. Uspešno je bilo opravljenih 27.800 izpitov oziroma 48 odstotkov. Nekoliko večja je uspešnost na izpitni vožnji. Lani so opravili 45.600 voženj. Uspešnih je bilo 26.500 oziroma 56 odstotkov, so za STA pojasnili na AVP.

Teoretični del kandidati opravljajo na računalniku. Na AVP sta ob opravljanju izpita prisotna dva ocenjevalca, čeprav je predpisan le en. Vsak kandidat dobi novo geslo za prijavo v sistem in pristop k izpitu. Kandidate razporedijo na naključna mesta, računalnik pa med 2500 vprašanji naključno sestavi izpit.

Kandidati prav tako ne smejo uporabljati telefonov ali drugih avdiovizualnih naprav. Zagotavljajo tudi sledljivost dostopov do strežnika, sledijo pa tudi IP naslovom.

Kandidati imajo največ težav s poznavanjem omejitev hitrosti, vzvratne vožnje, položajem vozila na vozišču in prevozom tovora. Agencija je analizirala neuspešne teoretične izpite za B kategorijo iz leta 2015 in ugotovila, da kandidati napačno odgovarjajo tudi na vprašanja o vleki pokvarjenega vozila, zimski vožnji in varnosti v avtomobilu. Kandidatom težave povzročajo še znanja o pnevmatikah in sistemu proti blokiranju koles (ABS), izhaja iz poročila.

Težava skromni besedni zaklad

Ugotovili so še, da kandidati izpita pogosto ne opravijo zaradi skromnega besednega zaklada. Med besedami, ki so pogosto nerazumljene, navajajo preudarno, napere, mavec, oglasni pano, aquaplaning, defenzivna vožnja, dezen, viadukt, nadvoz, podvoz, homologacija, zožitev, posteljica in makadamska površina.

Med vožnjo pa kandidatom največ izzivov predstavlja opazovanje okolice, spremljanje prometa, predvidevanje prometnih situacij in upoštevanje pravil o prednosti, so pojasnili v odgovoru za STA.

"Teorija je temelj za poznavanje cestno prometnih pravil in ravnanja v prometu. Dobro osvojena teorija je pogoj za nadaljnje praktično izobraževanje kandidata za voznika in vožnjo v prometu," so še zapisali.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
trener (nepreverjen)

moj koljega zupan
je izjavil
Vse sto imam sam ukrao
jedino sam izpit za auto pošteno platio

Mura je večna (nepreverjen)

Ej ali lahko poveš kateri župan je to bil

In reply to by trener (nepreverjen)

claudia... (nepreverjen)

Plačajo romi, ker drugače niti en rom ne bi mogel narediti teorije! Škoda, ker se ne sme objavit romski procent uspešnosti pri izpitih.

In reply to by trener (nepreverjen)

Tihi (nepreverjen)

Edino mladi romi še uspejo, opraviti...

In reply to by claudia... (nepreverjen)

pofukal bom claudio (nepreverjen)

jebi se ti krava zabita pofukana

In reply to by claudia... (nepreverjen)

žmurkov (nepreverjen)

Pelaš se enkrat po dnevi en krog po Soboti pa dobiš občutek ka si je več kak polovica šoferov vozniški izpit kupila ali kak koli drugače prigoljufala.

Indigo1 (nepreverjen)

Ka do nepismeni z izpitom?

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi pri piscih na sobotainfo je problem besedni zaklad. Primer: Le polovica vozniških izpitov uspešna pravilno bi bilo: Le polovica kandidatov pri vozniškem izpitu uspešna.

black panter

ge san še nej vido cigoja v avtoji avtošole

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi jaz še nisem videl, da bi se pripadnik manjšine peljal po Soboti z vozilom avtošole. Odkod jim vozniške je meni neznano.

krv je nej voda (nepreverjen)

Oni so potomci Senne.

Starejše novice