Ni prijetno, ko nas prometna kazen doleti v tujini, kjer s pravili in globami nismo vedno najbolje seznanjeni. Pa vendar jo ponekod pri sosedih bolje odnesemo, kot bi jo z istim prekrškom doma.

Sankcije prispevajo k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč, zato se v glavnem strinjamo, da je prav, da jih imamo. Toda ko nas udarijo po denarnici, vseeno radi potarnamo.

Mnogi menijo, da so nepotrebno visoke in kdaj namignejo tudi na zaslužkarstvo oblasti. A ne glede na to, ali se nam kazni v Sloveniji zdijo previsoke, prenizke ali ravno pravšnje, se težko sklicujemo na kakršnokoli absolutno merilo, saj se ti zneski med posameznimi državami velikokrat močno razlikujejo, na našo varnost pa navsezadnje vplivajo še številni drugi dejavniki.

Ker se v času dopustov v velikem številu zgrinjamo na tuje ceste, smo se odločili primerjati globe pri nas in pri sosedih. Kje so torej še strožji od nas in kje so v primerjavi s Slovenijo kazni razmeroma mile?

Kot kažejo podatki, ki smo jih izbrskali pri AMZS, so še najbolj prizanesljivi Avstrijci in Madžari, kjer nas za prekoračeno omejitev hitrosti v nekaterih primerih doleti le sedmina zneska, ki bi ga na primer morali plačati pri nas.

Če upoštevamo zgolj najnižjo zagroženo kazen za posamezni prekršek, je slika torej približno takšna:

Seveda pa ob tem moramo upoštevati tudi dejstvo, da v Sloveniji lahko plačamo le polovico kazni, če jo le poravnamo v osmih dneh od njene pravnomočnosti. 

A denar oziroma višina kazni naj nikakor ne bo glavni argument za upoštevanje cestno prometnih predpisov. Na prvem mestu je vedno varnost, zato previdno in strpno na poti, še posebej, če se odpravljate na dopust in bosta vaše živce poskušali vročina in gneča na cesti. 

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čika-pajo (nepreverjen)

Pri nas v Sloveniji ne zaleže višina kazni. Zakaj? Ker preprosto ogromno prebivalcev naše ljube domovine ne premore osnovnega ne egoističnega obnašanja. Briga me za druge, takšno je razmišljanje od vodilnih osebkov dalje, pa ne samo na področju prometa tudi poslovnosti. Primeri, ( odmetavanje ogorkov na tla, odmetavanje smeti po gozdovih, pijanost na cesti, telefoniranje, legalne kraje delodajalcec itd) Pomaga samo eno, tako kot so imeli že v starih časih, postaviti v mestih sramotilne odre in take obmetavat z jajci, gnilimi sadeži ter jih javno osramotiti, potem pa ko kazen odslužijo še za sabo očistiti kraj sramotenja. Tako se je delalo in tako bi se moglo delati. Hitro bi prišli do kolture obnašanja.

Landini

Se popolnoma strinjam s tabo. Slovenci pač rabimo bič. V moderni dobi seveda v obliki višjih vrednosti. Me pa moti nekaj drugega. Vse vemo, da policisti resnih problemov ne obravnavajo. Vsi vemo, da se mnogi vozijo z neizpravnimi vozili, pod vplivom alkohola, norijo in policisti mežijo. Zato, ker je s temi ljudmi preveč dela.

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Maš prav. Resnih problemov se izogibajo. Ampak pri nas imamo posebna pravila. Zadnjič so me ustavili ker sem med vožnjo telefoniral in dobil kazen. Pa sem povedal, da bi bil dovolj tudi opomin, da drugič ne bom več telefoniral, ne pa kazen. Pa se je odločil za kazen. Ko sem ga vprašal, zakaj se je odločil za kazen in ne za opomin mi ni znal povedati zakaj kazen. To so naši zakoni in pooblastila, ki ne veljajo za vse enako, ampak o njih odloča policaj sam, kakor se mu zazdi, oz. ali ga pozna ali ne.

In reply to by Landini

Pax (nepreverjen)

V Južni Ameriki so nekoč (mogoče imajo še danes) imeli t.i. "Odrede smrti".

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

Marko32 (nepreverjen)

Hrvati še nimajo € ampak kune...potreben je preračun iz kun v €...uporaba mobilnega telefona je 500 kun in ne 500 €..lp

Hitri Fredi (nepreverjen)

Prej ste imeli vse v € in ste nekaj popravili.. Sedaj pa imate celo solato.. Pri Hrvaški imate neke stvari v € in nekaj v Kunah...Madžarsko pa v forintih in v oklepajih €...Solata...Lahko bi to bolj profesionalno delali...

Hitri Fredi (nepreverjen)

Niste navedli koliko ste jemali € in Kune...To so v člankih navaja...

pikapolonica13657 (nepreverjen)

Kazni za mobitel so še prenizke. Ogromno ludij buli v telefon med vožnjo, samo čudin se ka nega še več nesreč. Groza me je scen, kda mati vozi pa drega na telefon zadaj pa dejte na otroškon sedeži... Najbokše je pa to, ka večinoma novejšij avtoradijov ma že bluetooth in ludje še vedno telefon v roki - verjtno zato ka sporočila pijšejo. Zmešano do konca. No te so še pa junaki, ka majo slušalke v vujaj in mislijo ka so neven kakšen hack odkrili.

micka1 (nepreverjen)

Ceste so pa 100 krat slabše kot avstriji, itialiji, hrvaški, mađarski, kdo krade?

Hmmmmm (nepreverjen)

Ah, dajte, vsi samo naše ceste šinflete, a še nigi na svejti nejste bili. Vidite valda Radkersburg pa mislite, ka ma sakšna država na ton sveti ceste kak Avstrija, naše so pa katastrofalne. Me zanima, ge li na Madžarskon in Hrvaškon si ti vido boukše ceste kak prinas? Avstrija pa ma rejsan večinoma top ceste. Ampak je tudi kak država parkrat bogatejša od nas...

In reply to by micka1 (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Pojdi na Hrvaško, pa boš videl kaj so ceste isto ali pa še boljše od Avstrijskih, pa niso bogatejši od nas in ne Avstrijcev. Ampak za ceste jim kapo dol. Tam se ni pri gradnji kradlo kakor pri nas in slabo delao, da cesta ne zdrži niti eno leto.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, ceste na morji so lepe ja... Seveda, morejo biti zaradi turizma. Tudi prinas je center Ljubljane recimo izjemno vred zeti. In zaradi toga sklepati na to, ka je vsako mesto v Sloveniji tak zriktano je skregano z logiko...

In reply to by afta he (nepreverjen)

Gost 2 (nepreverjen)

ah nej ga srati s slabimi cestami. nejso vredi ampak najslabše pa tudi nejso. Na začetki maja san bil na poti v Novo (malo naprej od lentija) toje regionalka in je kar zjahana. ge so nej kolesnice so krpe. Slab mesec nazaj san bil na češkoj. Vse do dunaja dela na cesti (vožnja se je podaljšala za eno vro), poleg toga pa cesta grabasta zgunjena- avtocesta. moren povedati ka san bil presenečeni edino nad češko je bila cesta (AC in regionalke) kar solidna, pa san prevozo cejlo do severa. od teh držav mi je najbole grozna mađarska za ten pride avstrija in te slovenija pa za njouf češka. Ampak to je samo moje mnenje.

In reply to by micka1 (nepreverjen)

ime d (nepreverjen)

Poglente si prehod za pešce pri dijani - zalepljeni asfalt, da ko bremzaš na mokrem se ti podaljša zavorna pot in je pečec na haubi , slabše je še, če bi bil šoder pred hotelom, to je za boljši turizem.

mun (nepreverjen)

Vse leve vlade so dvigovale davke in kazni, ker drugo tudi ne delajo kot da izčrpavajo državljane!Visoke prometne kazni ne bodo naredile reda v prometu to vsi vemo,a za oblast je pomembno da se polni proračun.Poglejmo te naše politike,ki sedaj sestavljajo vlado,a lahko pričakujemo da bo kaj drugače?

tutu (nepreverjen)

Fala bougi mamo odrešitela Janezeka Janšo, šteri de napravo blaginjo v Sloveniji, ukino vse kazni, vse davke! Pod njim bi živeli kak v luksuzi! Aja, zanimivo, ka toga v dveh mandataj kak premier neje napravo... Na srečo si je san zakuho, ka ga nišče v politike ne mara in nešče z njin sodelovati in njemi niti 25% SDSovc ne pomaga

In reply to by mun (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Ti srmaček pa menda na komedijanta šarca računaš. Ta de nam prneso blaginjo in srečo.

In reply to by tutu (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Nej, za mene je Janezek pravi komedijant. Kda ga poslušan se moren smejati. Kda pa pomislin na to, ka tomi 25% ljudstva dejansko vrvle, pa se začan jokati... Serpentinšek pa me neje nikdar spravo niti v dobro niti v slabo voljo.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Kak lepo se vijdi strpnost slovencov v komentari ki ga je napijso tutu.
Pa isto se dogaja v prometu namesto ka bi malo bolj popazili eden na drugega je prinas glih obratno gledamo samo kak bi nekoga zajeb.. i, no nej vsi večina pa da.

tutu (nepreverjen)

Aja, nešče je začo z napadon levice, čeprav nigi neje nišče na tej račun namenjeni, ges pa njemi dan kontra, pa san ges slab? Bravo, Janezek je verjetno ponosen na tebe!

In reply to by .... (nepreverjen)

grababrejg (nepreverjen)

nika tau nej glavno ka mij mamo 6x večje plače kak avstrija! čakaj...

Svinja bradavičarka (nepreverjen)

Pax , pa ti sploh veš , kaj so bili odredi smrti , ki so obstajali v Braziliji , mislim nekaj blekneš pa nimaš pojma kaj , oni so ubijali otroke brezdomce , ki so spali na ulicah, ka se je tebi spelalo , te bodi vsaj tiho ne pa da kvasiš neumnosti.

Pax (nepreverjen)

Ne na pamet. Preberi kaj, pa potem pametuj.

Odredi smrti so na "hiter način" likvidirali najtežje kriminalce, ki so bili na takšen ali drugačen način nedosegljivi rednim policijskim enotam, katerih skorumpirani šefi so bili tesno povezani s kriminalnim miljejem.

V teoriji so bili del policije/vojske/vlade, v praksi pa so delovali popolnoma samostojno (ravno zaradi prej navedenega). Njihov obstoj se opravičuje z besedami "Včasih je treba narediti kaj zelo slabega, da se prepreči, da se zgodijo še slabše stvari!" Z otroci brezdomci niso imeli nobene veze!

Naj ti naštejem nekaj najbolj znanih: Argentinska antikomunistična alijansa (Argentina), Esquadrao Da Morte (Brazilija), Enota za borbo proti mamilom (Tajland), Protiteroristična policijska enota (Kenija), CAFGU (Filipini), Grupo Colina (Peru), Kadirovci (Čečenija), Bataljon 3-16 (Honduras), Železna garda (v 2. SV Nemčija, pozneje Egipt), Notranja varnostna enote IRA...

In reply to by Svinja bradavičarka (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice