Prvi resen evropski odgovor na Teslin Model S je tu: Porsche Taycan, popolnoma električen 4-vratni športni kupe s kar 560 kW moči oziroma 761 "konji" in vrtoglavim navorom 1050 Nm.

Tako vizualno kot tehnično gre za avtomobil z obilico Porschejevih genov, z njihovim tradicionalnim športnim dizajnom pa jim je uspelo doseči zelo nizek koeficient zračnega upora (0,22), ki zagotavlja nizko porabo energije in daljši doseg. Hkrati pri Porscheju zagotavljajo, da bo novi Taycan tudi po zaslugi prilagodljivega zračnega vzmetenja in ostalih najsodobnejših tehnologij krmiljenja nudil prav posebno športno vozniško izkušnjo.

Tesla dobila zelo resnega konkurenta

Teslin Model S je s prihodom Porschejevega Taycana končno dobil pravega in neposrednega konkurenta, saj sta avtomobila primerljiva tako glede dosega, kot tudi glede zmogljivosti in velikosti. Taycan v dolžino meri 4,96 metra, medtem ko dolžina pri Model S-u znaša 4,98 metra. Razlika v širini znaša zgolj 2 milimetra, medosna razdalja pa je pri novem Porscheju le 6 centimetrov krajša in meri 2,90 metra.

V notranjosti dominirajo značilni Porschejevi oblikovalski elementi in najkvalitetnejši materiali. Glede na to, da gre za najsodobnejši model v njihovi prodajni paleti in njihov prvi povsem električen avtomobil, pa so velik poudarek namenili tudi digitalizaciji.

Zaslon tudi za sovoznika

Tako so pri modelu Taycan uporabili od nekaterih drugih proizvajalcev že poznano strategijo "ukinitve" klasičnih gumbov in stikal ter tako rekoč vse prenesli na velike in pregledne na dotik občutljive zaslone. Prav tako je veliko stvari v avtomobilu možno upravljati z glasovnim upravljanjem z ukazom "Hey Porsche".

Pred voznika so namestili kar 16,8-palčni upognjen zaslon, sredi armaturne plošče pa dva zaslona (zgoraj 10,9-palčni in spodaj 8,4-palčni), ki omogočata upravljanje radia, navigacije in klimatske naprave. Atraktivna novost je opcijski zaslon pred sovoznikom, ki mu nudi pogled na informacije o vozilu ali ogled filmov.

Kaj pa zmogljivosti?

Moč dveh elektromotorjev, ki sta nameščena vsak na eni osi, se prenaša skozi inovativen 2-stopenjski menjalnik. Prva prestava je namenjena predvsem hitrim pospeškom, dolga druga prestava pa zagotavlja nizko porabo energije. Glede na izbran način vožnje avtomobil samodejno preklaplja med prednjim, zadnjim ali štirikolesnim pogonom.

Taycan Turbo bo razvil 680 "konjev", zmogljivejši Taycan Turbo S pa kar 761. Končna hitrost v obeh primerih znaša 260 km/h, po zaslugi kar 1050 Nm navora pa se zmogljivejši Taycan Turbo S iz mirujočega stanja do stotice skoraj dobesedno izstreli v le 2,8 sekunde (model Turbo 3,2 s). Za pospešek od 0 do 200 km/h potrebuje le 9,8 sekunde.

Do 80 % baterije v 22 minutah

Za dolgo brezskrbno vožnjo je poleg varčnih, a hkrati zelo zmogljivih elektromotorjev, zaslužna predvsem 93,4 kWh baterija, ki jo je na visokozmogljivi 270 kW električni polnilnici do 80 % možno napolniti le v 22 minutah. V zgolj 5 minutah pa bo avto prejel dovolj energije, da vam bo omogočil 96 kilometrov vožnje. Z uporabo 150 kW DC hitre polnilnice se bo baterija do 80 % napolnila v 36 minutah.

In kaj v praksi pomeni vožnja z enim polnjenjem? Porsche na osnovi testnih meritev WLTP za model Turbo zagotavlja 450 kilometrov, Turbo S pa bo lahko brez vmesnega polnjenja prevozil 412 km. Ker so baterije nameščene na dnu vozila, je težišče novega Taycana celo nižje kot pri Porschejevem legendarnem modelu 911, kar je dobra osnova za odlično vodljivost vozila.

Že 30 tisoč rezervacij

Sprva bosta na voljo različici Turbo in Turbo S, še letos pa bodo sledile tudi manj zmogljive in cenejše različice. Od konca prihodnjega leta bo na voljo tudi nekoliko privzdignjen model Taycan Cross Turismo.

Porsche še razkriva, da so za model Taycan prejeli že več kot 30 tisoč rezervacij. Manj zmogljiva osnovna izvedba modela Taycan Turbo bo sicer na nemškem trgu na voljo za dobrih 152 tisočakov, medtem, ko bo Turbo S stal kar 185.456 evrov.

Da so električni mobilnost naša prihodnost, potrjuje tudi dejstvo, da bo Porsche do leta 2022 Porsche v električno mobilnost investiral več kot šest milijard evrov.

MH

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pežo fan (nepreverjen)

Moj stari oče jo je že naročiu s penzijo dobio ti boga hue hue hue

turušlepinja (nepreverjen)

Glede na to, da se cene športnih avtomobilov začnejo tam nad četrte oz. pol milijonom, naslednji razred pa nad milijonom, ima ta še zelo ugodno ceno.

Sicer pa mi ni všeč, da ni več klasičnih gumbov. Bo zdaj treba počakat še ene 5-10 let, da se stranje s temi bednimi ekrani za dotik normalizira oz. določene zadeve izginejo.

turušlepinja (nepreverjen)

Aja, pa v teh električnih avtih so akumulatorji en velik vic.

Emobil (nepreverjen)

Jej, igraca za bogatase, zakaj novinarji tako poudarjajo te pospeske? Pa avto mora biti cim vecji , mene osebno elektrika navdosuje, samo me zanima realnost, cas polnjenja doma, dvomim , v osnovi mi ni jasno kako bi lahko doma imel 100 kw polnilnico , z tem omrezjem ki ga imamo, Zatem ali te baterije ne onesnazujejo okolja?mislim proizvodnja in NATO razgradnja,

čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj bomo morali zgraditi 150kW polnilnice.

komunist lojz (nepreverjen)

nič pa ne pišete koliko časa vzdrži katalizator
in koliko časa vzdrži turbina
če ugasneš motor po veliki obremenitvi

Starejše novice