FOTO: Policija.si
V sredinem maratonu nadzora hitrosti so policisti ugotovili kar 824 prekoračitev omejitve hitrosti.

Največ voznikov je prehitro vozilo v naselju, in sicer 602. Na avtocesti je prehitro vozilo 150 voznikov, na cestah zunaj naselij pa 72 voznikov. Sicer pa so vozniki nadzor sprejeli pozitivno, so zapisali na spletni strani policije.

Divjal s trikolesnikom

Kar 678 voznikov so policisti s kršitvijo seznanili na kraju. Opozorili so 97 voznikov, izrekli so 137 mandatnih kazni zoper tujce, na pristojna sodišča pa so podali štiri obdolžilne predloge. V ostalih primerih so voznikom izdali plačilne naloge, 146 lastnikov vozil pa lahko plačilni nalog pričakuje po pošti.

V naselju so vozniki povprečno peljali do 20 kilometrov na uro nad omejitvijo, izven naselja in na avtocestah pa 30 kilometrov na uro. Na dolenjski avtocesti je sicer voznik peljal s hitrostjo 187 kilometrov na uro. Na območju Pomurja je voznik trikolesnika vozil 107 kilometrov na uro, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,61 miligramov alkohola.

Nekateri tudi prepočasi

Policisti pa so poudarili, da je določen del voznikov zaradi nadzora hitrosti vozil veliko prepočasi, kar je lahko v prometu prav tako zelo nevarno. Na gorenjski avtocesti so obravnavali voznika, ki je namesto dovoljenih 130 kilometrov na uro vozil le 46 kilometrov na uro.

Cilj maratona je bil kljub vsemu dosežen, je ocenil Robert Vehovec iz sektorja prometne policije Generalne policijske uprave. "Večina voznikov je svojo hitrost prilagodila in vozila bolj zmerno. To se je odrazilo tudi v boljši prometni varnosti," je dejal.

"Le" ena prometna nesreča s hudimi telesnimi poškodbami

V sredo so policisti namreč obravnavali le eno prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami. "V primerljivih obdobjih, če pogledamo 14 dni ali tri tedne nazaj smo obravnavali vsaj dve prometni nesreči s hudimi poškodbami, v enem primeru je oseba celo izgubila življenje," je pojasnil Vehovec. Kmalu po zaključku sredine akcije pa se je zgodila prometna nesreča, v kateri je voznik umrl.

Sicer pa so policisti ocenili, da je večina voznikov maraton merjenja hitrosti sprejela pozitivno in prilagodila hitrost vožnje ter s tem prispevala svoj delež k temu, da so bile slovenske ceste v sredo relativno varne. Vehovec je voznike pozval, da svojo hitrost prilagodijo razmeram na cesti, so strpni, vozijo defenzivno in tako prispevajo k boljši prometni varnosti.

Maraton nadzora hitrosti je del nacionalne akcije Hitrost ubija - vozimo pametno, ki jo vodi in koordinira agencija za varnost prometa ter se je začela v ponedeljek. Z maratonom nadzora hitrosti so se slovenski policisti pridružili policistom iz drugih evropskih držav, v katerih je v sredo potekal nadzor hitrosti.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mr.XXX (nepreverjen)

Saj ni res, pa je ... rejsan NEVERJETNO celih 107 km/h se je pelo z tri kolesnikon!
NEVERJETNO rejsan, valda je tak pico ka so ga sploj nej vidle, pa kda je zvocni zid prebijo ga je super radar blicno.

Ge na obmocje Prekmurja? V varase/vejse ali izven naselja ali na avto ceste?

Vglavnon senzacionalno, 107 km/h se je pelo z trikolesnikon!!! Razmite 107 km/h ...

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Jaz lahko vozim po cesti 100 km/h samo če imam na glavi gasilsko kapo,,ali pa jagerski klobuk ,,drugače pa me strah ko psa prehitre vožnje,,Veste se bojim prehitre vožnje

Starejše novice