Na družbenih omrežjih smo zasledili posnetek, v katerem je avtor morda upravičeno frustriran nad domnevno zlorabo reševalnega pasu.

Na avtocesti med Lomom in Uncem je pred dnevi prišlo do zastojev in vozniki so, tako kot je treba, vzpostavili reševalni pas za intervencijska vozila na prednostnih vožnjah. Čakajoči v kolonah so seveda pričakovali reševalna, policijska ali gasilska vozila, ampak s svetlobnimi in zvočnimi signali so se po reševalnem pasu pripeljala vozila, ki nekako ne bi sodila v te kategorije.

Posnetek vožnje je hitro zaokrožil po družbenih omrežjih. Številni uporabniki tam ugibajo, da so mimo kolon pravzaprav švignili politiki, in se jezijo nad njihovimi domnevnimi privilegiji.

V Zakonu o pravilih cestnega prometa je v 14. odstavku, 30. člena predpisano sledeče:

» V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.«

Pri definiciji intervencijskega vozila pa je zakon precej širok, saj to opredeljuje kot: »motorno vozilo, ki je posebej označeno in je na izvrševanju določene naloge«.  V praksi pa med intervencijska vozila štejemo: policijska vozila, reševalna vozila, gasilska vozila ter vozila zasebnih podjetij, ki prevažajo gotovino ali druge vrednostne pošiljke.
 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bananistan (nepreverjen)

pa ministri so intervencija pri izgubi denarja in rabijo prednost da ga poiščejo.

Putin (nepreverjen)

Thjaaa, bog ne daj da politik zamudi na kosilo...

Neko (nepreverjen)

Hehe... te mi je polepšo den. :D

bedasto na kubik (nepreverjen)

Lejko bi se celou pred kak ste pisali tej beden članek pa začnoli širiti svoje nebuloze pozanimali, ka je tou vozilo s prednostjo in ka vse v to spada in zakoj lejko vozila s politiki, kere vozijo policajski specialci idejo mimo kolon in se jin že vačik morejo vsi na cesti meknoti in zakoj takšna vozila nigdar nesmijo obstati v koloni, niti pri nas niti v tujini. Gda te se tou pozanimali te de van mogouče gratalo kaj čednoga na ton portali napisati. Vačik van je pa glavno ka pobejrate neumnosti doj iz FB in youtube-a.

čarni vrag (nepreverjen)

Pa menda so nej vozili Šarca pa Bratuškovo. Te je škoda benzina.

In reply to by bedasto na kubik (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

Na koncu jim je snemalec dobro povedal. Možno je, da sploh ni bilo nobenega politika notri. Vozniki teh vozil so jih pač nekam peljali. Ker je nastal zastoj so s pomočjo kolegov v uniformiranem vozilu peljali mimo. Se še spomnite, ko so vozniki, ki so prevažali najvišje oblastnike divjali po Goričkem in razbili avte med divjanjem. Politikov pa sploh takrat notri ni bilo. Pooblastila so jim dali. Na žalost jim nihče ni dal pameti!!!

Starejše novice