FOTO: Facebook Moravske Toplice
Občina Moravske Toplice se Evropskemu tednu mobilnosti pridružuje četrtič.

Dve uspešni desetletji že poteka vseevropska kampanja Evropski teden mobilnosti, ki podpira lokalne pobude pri njihovih prizadevanjih za varnejša, bolj zelena, bolj vključujoča in lažje dostopna mesta. Tema Evropskega tedna mobilnosti v letu 2021 je »Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo«. Letošnja tema je posvečena težavam, s katerimi sta se Evropa in svet soočila zaradi pandemije covid-19.

Migamo vse leto. Najbolj smo glasni med 16. in 22. septembrom. Enkrat na leto združimo moči in na glas pozovemo k spremembi mobilnostnih navad. Letos pod sloganom: Živi zdravo. Potuj trajnostno.

Bogat program v središču Moravskih Toplic

Ob Bike centru v središču Moravskih Toplic bodo skladno z omejitvami, ki jih prinaša bolezen covid-19, pripravili program za širšo javnost.

V okviru Evropskega tedna mobilnost bodo organizirali možnost za prebivalce, da pripeljejo svoje kolo do Bike centra Moravske Toplice, kjer bo mojster serviser pregledal njihovo kolo in svetoval glede popravila. Opravil bo manjša popravila oziroma bo pokazal, kako lahko manjše popravilo izvede lastnik kolesa sam. Ob tem mu bo na voljo tudi servisno stojalo.

Udeleženci se bodo tudi lahko posvetovali o nakupu kolesa, preizkusili več koles, spoznali e-kolo ter sistem Soboški Biciklin. Servisno stojalo bo postavljeno ob vseh treh osnovnih šolah in učenci bodo seznanjeni, kako lahko sami s pomočjo servisnega stojala opravijo manjša popravila kolesa.

Skupaj z Mestno občino Murska Sobota pripravljajo aktivnosti za otroke sedaj že četrto leto zapored v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2021.

Migali bodo šolarji, ki so v prejšnjem šolskem letu opravili kolesarski izpit. Izvedla se bo kolesarska tura predvidoma do Murske Sobote za učence OŠ Bogojina. Učenci bodo spoznali, da so krajše razdalje premagljive tudi s kolesom. Za učence DOŠ Prosenjakovci in OŠ Fokovci pa se bo organiziral javni prevoz do Murske Sobote. Učenci bodo spoznali prednosti javnega prevoza, bonton na avtobusu in možnosti kombiniranja prevoznih načinov.

Na prireditvi v Murski Soboti pa spoznali še druge aktivnosti, ki jih narekuje slogan 'Živi zdravo. Potuj trajnostno'.

Starejše novice