Nove oznake za goriva, o katerih smo pisali že pred časom, so zdaj dosegle tudi naše bencinske črpalke.

Ročke in enote bodo tako v prihodnje opremljene s poenotenimi oznakami za posamezne vrste goriva. Do petka, 12. oktobra bodo na novo označevanje točilnih mest morale preiti vse bencinske črpalke po članicah EU, pristopile pa bodo tudi nekatere nečlanice, kot so Norveška, Švica, Srbija in Makedonija.

Ureditev naj bi potrošnikom omogočila lažje ločevanje med vrstami energenta ter zmanjšala napake pri točenju. Doslej so namreč v državah veljale različni sistemi razločevanja tipov goriv, denimo z različnimi marketinškimi imeni ali barvami ročk. Obenem pa bo iz novih oznak razvidno tudi, kolikšen delež biogoriv je dodan naftnim derivatom, piše Žurnal.

Uporabi novih oznak so ob distributerjih goriv sicer zavezani tudi proizvajalci vozil, ki morajo poskrbeti, da so vse odprtine za rezervoarje in navodila za uporabo v novih vozilih opremljena z ustreznimi oznakami.

Kvadrati, krogi in diamanti

Potrebno bo torej nekaj privajanja, zato je tukaj nekaj preprostih napotkov.

  • Če točite bencin se v prihodnje ne boste več ravnali po oznakah Euro-95 ali Euro-98, temveč po krogcu z napisom E5 oziroma E10 – glede na to, ali je v gorivu 5 ali 10 odstotkov etanola. V Sloveniji se bomo sicer srečevali le s prvim.

    A ne skrbite, ponudniki bodo s pomočjo barv in številk še zmeraj označevali, ali gre pri tem za 95- ali za 98-/100-oktanski bencin. Pri Petrolu bomo na primer ob krogcu z oznako E5 lahko zasledili tudi številki 95 oziroma 100.
     

  • Dizel bomo medtem prepoznali po kvadratu z oznako B7 ali B10 – znova glede na dodane količine biogoriva. V državi se bomo najpogosteje srečevali z B7, z oznako XTL pa bo označen sintetični dizel.
     
  • Za simbolom diamanta pa se skrivajo še alternativna goriva, ki jih prepoznamo po oznakah H2 (vodik), CNG (stisnjen zemeljski plin – metan), LPG (utekočinjen naftni plin) in LNG (utekočinjen zemeljski plin.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LETRIKA (nepreverjen)

Z kakšno oznako de pa električna črpalka označena?

vodka (nepreverjen)

Nikola Tesla de na fotografiji gor zalepljeni..hehe...

In reply to by LETRIKA (nepreverjen)

Starejše novice