Razkrivamo, kolikokrat so vozniki opazili meritve hitrosti v letošnjem letu na posameznih krajih in lokacijah v Pomurju.

Hitrost je še vedno med glavnimi dejavniki najhujših nesreč in po podatkih Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa je neprilagojena hitrost sploh drugi najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč. V letu 2018 se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo kar 3.041 oziroma 18 odstotkov vseh prometnih nesreč. 

Največ umrlih zaradi prehitre vožnje, povzročitelji predvsem mladi

Neprilagojena hitrost je poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom. V letu 2018 je vodila v kar 33 prometnih nesreč, ki so terjale življenja 37 udeležencev. 

Največ povzročiteljev je med mladimi. Pri smrtnih prometnih nesrečah, do katerih je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, namreč izstopajo starostne skupine od 18 do 24 let in od 25 do 34 let. Več kot polovica povzročiteljev spada v ti starostni skupini.

Kje v Pomurju so vozniki največkrat opazili radarje?

Na družbenem omrežju Facebook že od leta 2017 obstaja skupina Radarji v Pomurju, ki je namenjena izboljšanju varnosti v prometu ter izmenjavi koristnih informacij o radarjih in kontrolah med vozniki. Skupina šteje skoraj 20 tisoč članov, ki se dnevno obveščajo o dogajanju na pomurskih cestah.

Izkušnje kažejo, da vozniki navadno zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno, če vedo, da poteka nadzor. Na podlagi zaznav voznikov, ki so svoja opažanja delili v tej skupini, smo pridobili podatke, kako pogosto se izvajajo meritve hitrosti v določenih krajih v Pomurju in na določenih lokacijah v Murski Soboti.

Pri vrhu tudi Gederovci

Ugotovimo, da so vozniki radarje največkrat opazili v Murski Soboti, kar je po svoje razumljivo, saj gre za največji kraj v Pomurju. Najmanjkrat je bil radar opažen v Šalovcih – samo štirikrat. Pogosto so radar opazili tudi v Ljutomeru, kar 142-krat, v Gederovcih, 104-krat, in v Radencih, kjer je bil radar zaznan 101-krat. Ob tem velja poudariti, da dejstvo, da kraja ni na seznamu, še ne pomeni, da radarskih kontrol tam niso izvajali, ampak le da vozniki tega niso zaznali oziroma objavili v skupini Radarji v Pomurju. 

V Murski Soboti radi merijo pri trgovinah

V Murski Soboti so vozniki radar največkrat zaznali pri trgovini Lidl – kar 78-krat, najmanjkrat pa so bile meritve hitrosti s strani voznikov opažene na Kocljevi ulici. Pri trgovskem centru Maximus je bilo merjenje hitrosti zaznano 23-krat, z vidika ulic pa je bil radar s strani voznikov največkrat javljen na Cankarjevi ulici, kar 18-krat. 

V Pomurju smo pod kritično mejo umrlih v cestnem prometu

Leto 2018 je bilo z vidika zmanjšanja števila umrlih in poškodovanih udeležencev v prometnih nesrečah sicer najuspešnejše v zadnjih letih, saj je v preteklem letu umrlo 91 udeležencev cestnega prometa, kar je v primerjavi z letom poprej 12,5 odstotka manj. Število umrlih je tako v letu 2018 bilo najnižje od leta 1954, odkar se beleži uradna statistika. V Pomurski regiji so lani sicer umrli štirje ljudje, kar je 0,35 umrlih na 10 tisoč prebivalcev.

VIR: Javna Agencij RS za varnost prometa

Informacije o meritvah hitrosti pridejo še kako prav pri izogibanju visokim globam, ampak še vedno velja za najbolj zanesljivo rešitev ta, da zmeraj in povsod vozimo v skladu z omejitvami hitrosti. Le tako se bomo namreč zagotovo izognili kazni ter hkrati prispevali k boljši varnosti v cestnem prometu.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Čestitam vam za spodbujanje kamikaz k divjanju po cestah. Če voziš po predpisih te radarji ne motijo. Ta članek spada v koš za smeti.

df (nepreverjen)

DF tak kak tvoja prizadeta glava za v smeti.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Kje v Gederovcih to merijo? Ker se dnevno vozim na relaciji MP Gederovci - MS, pa radarja v Gederovcih nisem videl že nekaj let.

Roco (nepreverjen)

Ponavadi stojijo malo naprej od gostilne Metuljček.

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

cicek (nepreverjen)

Kroška ulica pred mostom-saki drugi den,

smrkci (nepreverjen)

Še premalo je radarjev,kako večina pritiska na gas in naj več je pa takih,ki telefonirajo,vsaki drugi.

alkimist

Moderni policaj - tattoo pa radar v roki. Vsaki drugi voznik ma telefon v roki in je dokazano bole nevaren v prometi, samo đabe to policaji, brez radara se ne znajde.

Ab12 (nepreverjen)

Strinjan se s tebof glede telefona, pa tudi hitrosti, avtoji so se fejst izbolsali od nekdaj tak ka bi lejko tiste kazni za 5 km prevec opustili.
Ka se pa tijse policajov pa ka mejrijo hitrost, itd. ti pa predlagan ka tij tvojemi delodajalci povej ka nebos delo pa bos vido ka de ti pravo. To je pac njihova slujzba, jebi ga.

In reply to by alkimist

jasvfhasgvdhmas (nepreverjen)

voziti po predpisaj pa si brez skrbi.

bingelj (nepreverjen)

Radarji so zelo veliki polnilci državnega proračuna. Letno se steče desetine milijonov EUR. Gre pa prdvsem za to, da se pobira denar od poštenih ljudi. Tisti pravi divjaki se vozijo tam in takrat ko radarja več ni. Zanimivo pa je, da med lokacijami ni ceste mimo Ekonomske šole in nadaljevanje po cesti iz MS, kjer je tudi omejitev 50km/h. Tam eni letijo, da je joj.

Starejše novice