Slika je simbolična.
Na podlagi raziskave je največji odstotek poškodovanih avtomobilov v Evropi na Poljskem, v Litvi, na Slovaškem, Češkem in Madžarskem.

Če se odločimo za nakup rabljenega vozila, je pomembno, da ugotovimo, ali je bilo to vozilo poškodovano. Ko je karoserija avtomobila poškodovana, je njegova trdnost slabša, kar pomeni, da je lahko vsaka naslednja nesreča še bolj nevarna za avtomobil in potnike.

Redko se zgodi, da se vozniki po nesreči odločijo za pravilno popravilo karoserije. Popravila, za katera se odločijo, so večinoma opravljena slabo in poceni, z namenom, da se avtomobil proda.

Analizirali skoraj milijon vozil

Medtem ko večina voznikov išče zanesljiv in moderen avtomobil, se mlajši in manj izkušeni vozniki raje osredotočajo na moč in izgled, kot pa na aktivno in pasivno varnost vozila. Verjetnost, da kupite avtomobil, ki je bil vključen v nesrečo, se razlikuje na podlagi znamke avtomobila in modela.

V raziskavi, katero so opravili strokovnjaki carVertical in je potekala od junija 2020 do junija 2021, je bilo analiziranih skoraj en milijon poročil o zgodovini avtomobilov.

V raziskavo so bile vključene naslednje države: Poljska, Romunija, Madžarska, Češka, Bolgarija, Hrvaška, Srbija, Slovaška, Slovenija, Rusija, Belorusija, Francija, Litva, Ukrajina, Latvija, Italija, Nemčija.

V nadaljevanju vam predstavljamo ugotovitve s področja poškodovanih avtomobilov.

Pet največkrat poškodovanih avtomobilov

Spodnja razpredelnica prikazuje pet znamk avtomobilov v Evropi, katerih avtomobili so se izkazali kot največkrat poškodovani.

Vsi avtomobili imajo različne karakteristike in so priljubljeni pri različnih vrstah voznikov.

Vir: carVertical

Kot smo ugotovili z raziskave, je Lexus na prvem mestu. Avtomobili te znamke so zanesljivi, a zmogljivi, zato vozniki pogosto podcenjujejo svoje vozne sposobnosti, kar lahko pripelje do nesreče. Enako velja za avtomobile znamk Jaguar in BMW. Na primer, športna avtomobila BMW serije 3 in Jaguar XF sta relativno poceni za svoje voznike, za nekatere izmed njih pa sta preveč živahna.

Na drugem mestu je Subaru, kar dokazuje, da tudi sistemi pogona na vsa štiri kolesa ne obvarujejo vedno pred nevarnimi situacijami. Tisti, ki se odločajo za Subaru, se običajno vozijo izven mest. Njihovi napredni sistemi štirikolesnega pogona (AWD) so kos skoraj vsem razmeram, ko pa je gozdna ali podeželska pot nenadoma prekrita s snegom ali blatom, se tudi pri varni hitrosti ni mogoče vedno dovolj hitro ustaviti.

Sledi Dacia – eden najcenejših znamk avtomobilov na svetu. Ta znamka izdeluje minimalistične avtomobile za tiste, ki jim je na prvem mestu cena. Zaradi ugodne cene se Dacie pogosto uporabljajo kot »delovni konj«, do nesreč pa lahko pride zaradi pomanjkanja pazljivosti.

Slika je simbolična.

Pet najmanjkrat poškodovanih avtomobilov

Razpredelnica spodaj prikazuje pet znamk avtomobilov v Evropi, velja, da imajo najmanjšo verjetnost za nesrečo.

Kar je osupljivo, je to, da so celo tukaj odstotki relativno visoki; nobena znamka nima nizkih odstotkov, saj tudi, če je za nesrečo na cesti krivec samo en, je pogosto vanjo vključenih več vozil.

Vir: carVertical

Rezultati razkrivajo, da zaželenost znamke in karakteristike avtomobila vplivajo na verjetnost, da bo avtomobil udeležen v nesreči.

Na primer, Fiat izdeluje samo kompaktna vozila. Znamki Citroen in Peugeot v glavnem ponujata cenovno dostopne avtomobile z motorji moči okoli 100 – 150 KM. Takšne zmogljivosti avtomobila zelo redko zadovoljijo potrebe tistih, ki radi hitreje pospešujejo in vozijo nad omejitvami hitrosti.

Deset držav z najvišjim odstotkom poškodovanih avtomobilov

Rezultati v spodnji razpredelnici prikazujejo tiste države, v katerih je bil odstotek poškodovanih avtomobilov največji.

Vir: carVertical

Razlike so najverjetneje rezultat različnih navad voznikov in ekonomskega stanja v državi. Tisti, ki živijo v državah z višjim bruto domačim proizvodom, si v povprečju lahko privoščijo novejše avtomobile.

V delih Evrope, kjer so plače nižje, pa je večja verjetnost za uvažanje cenejših in včasih tudi poškodovanih avtomobilov iz tujine. Tudi navade in potrebe voznikov vplivajo na to statistiko.

Klici, sporočila, hranjenje, pitje – so razlogi, zaradi katerih postanejo vozniki manj pozorni na dogajanje na cesti in ob njej. Prej ali slej se izvajanje takšnih aktivnosti konča s prometno nesrečo.

Popravilo avtomobila je po nezgodi drago, tega pa si ne more privoščiti vsak. Obnoviti je potrebno trdnost karoserije vozila, zamenjati airbage in tako dalje. Veliko voznikov si v ta namen poišče cenejše in manj varnejše alternative.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
No..i (nepreverjen)

VIJ DÜPČEKI SI LOGOTIP SPREMENITE V KRONIKAINFO, DRÜJGO NE OBJAVLATE SAMO NEKŠE NEGATIVNE STVARI PA TO PREKLETO KORONO.
KA SE PA NIČ POZITIVNOGA IN LEPOGA NE DOGAJA ALI KA ????????

Chutky (nepreverjen)

saj te ne razumejo :-)...

In reply to by No..i (nepreverjen)

Sta111 (nepreverjen)

Najslabsi portal dalec dalec ni slabsega

In reply to by No..i (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

++++++++++++++

In reply to by Sta111 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

O radenski nouči so pa nej napijsali čista nika, tak ka san zamujdo Brkove, ene od najvejkši legend Balkanskoga punka.... Če trbej o bedaston fuzbali pijsati, te so pa prvi! Pa če bi Ceca pa plastik Karleuša prišla v naše konce, bi se pa itak malonej razleteli.... Nej sobotainfo, pa nej mariborinfo, pa nej ptujinfo... mogli bi biti PRIMITIVINFO!

In reply to by No..i (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Punk is dead

In reply to by anton77 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Punksi pa ešče nejsmo, falabougi.

In reply to by czd (nepreverjen)

franciska

Me veseli, da je nekdo opazil to z Radenci! Masikaterih dogodkov niso omenili, za vecjo obvescenost o dogodkih je najbolje, da sledis direktno zupanu. Zgleda, da ima Sobotainfo neke selektivno naravnane novinarje, kateri pisejo le v skodo Radencem in zupanu Leljaku. Radenci so se po Leljakovem prevzemu zaceli razvijati, uredili so marsikaj od zemljisca za minigolf v Radencih do Vinske fontane na Kapeli (projektov je vec). Razlika od prej je prevec ocitna! Sobotainfo se sploh ne zeli ubadati z pozitivnimi stvarmi v Radencih, saj imajo prevec dela z ustvarjanjem negativne slike. V Radencih je 20 motenih ljudi, kateri zgleda, da imajo veze z mediji in zelijo ocrniti zupana, saj je prevec vidno, da je prej obcinski denar sel v zepe nekaterih koritnikov in nikakor za dobro vseh obcanov in za razvoj Radencev! Lep pozdrav

In reply to by anton77 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Točno tak! Pol Radenec je propadnolo, dokeč je nej Leljak prišo... Že samo v radenski park si zavijno, pa ti je bilou se jasno.... Ja, pa ka o osebkaj, kak je šmid ne gučijmo....

In reply to by franciska

Starejše novice