Foto: Goodyear
Goodyear je med Slovenci in Hrvati izvedel digitalno raziskavo, v kateri so preučevali odnos do vozil in vožnje v prihodnosti.

Raziskavo so v Goodyearu izvedli z uporabo priljubljene Facebookove aplikacije Messenger, v njej pa je sodelovalo 962 Slovencev in 1.794 Hrvatov, ki so predstavili svoje poglede o mobilnosti v prihodnosti. Rezultati raziskave so pokazali, kako naklonjeni smo do električnih vozil, car sharinga in nasploh, kako si predstavljamo bližnjo prihodnost mobilnosti.

Kmalu z avti po zraku?

Rezultati so med drugim pokazali, da skoraj 78 odstotkov Slovencev meni, da se bodo v naši prihodnosti osebna vozila premikala kar po zraku. Takšne futuristične napovedi so sicer prisotne že od pojavov prvih avtomobilov, ampak vse do danes niso dala funkcionalnih primerov letečih avtomobilov.

Se pa to zna spremeniti v prihodnosti, saj tudi v Goodyearu pravijo, da razmišljajo v tej smeri, kar so dokazali s predstavitvijo konceptualne pnevmatike AERO, ki je zasnovana kot multimodalni rotor, zaradi česar bi lahko omogočala tako vožnjo po cesti kot letenje po zraku. 

Foto: Goodyear

Slovenci manj naklonjeni delitvi prevozov

Izsledki raziskave kažejo še, da smo Slovenci precej naklonjeni električnim vozilom. Slednjega bi v primeru proste izbire v nasprotju z bencinskim (okoli 32 odstotkov) oziroma hibridnim (17,5 odstotka) vozilom izbrala dobra polovica vseh vprašanih.

Izrazito manjši odstotek Slovencev pa je navdušenih nad deljenimi prevozi oziroma tako imenovanimi »car sharing« storitvami. V kolikor bi se Slovenci lahko odločali med lastnim avtomobilom, hitrim vlakom ali deljenim prevozom, bi zadnjega izbralo le 13 odstotkov vprašanih.

Večina, skoraj 60 odstotkov, bi se odločila za lastno vozilo, kar kaže, da smo pri nas še vedno naklonjeni uporabi lastnih prevoznih sredstev oziroma je storitev deljenih prevozov trenutno še premlada, da bi ji zaupalo večje število Slovencev, pravijo v Goodyearu.

Na Hrvaškem električni avtomobili manj priljubljeni 

V raziskavi, ki je potekala v Sloveniji in na Hrvaškem, med državama pri večini tematik ni bilo zaznati bistvenih razlik, pravijo pri Goodyearu. Še največ odstopanja se je pojavilo pri odnosu do električnih avtomobilov. Slednje bi na Hrvaškem namreč izbralo le nekaj več kot 30 odstotkov vprašanih, medtem ko bi bencinska prevozna sredstva izbralo okoli 35 odstotkov, hibridna pa kar okoli 31 odstotkov posameznikov. 

Izvedbo raziskave s pomočjo klepetalnega robota Goodyja so sicer popestrili s prebiranjem dogodivščin polne zgodbe Dirka vseh dirk, ki jo je napisal Miha Mazzini.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice