Policija danes začenja preventivno akcija za večjo uporabo varnostnega pasu. Potekala bo vse do 17. marca, policisti pa bodo v tem času poostreno preverjali, ali med vožnjo dosledno uporabljate varnostni pas oziroma ustrezne zadrževalne sisteme.

Glavna cilja akcije sta povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, še posebej na zadnjih sedežih, tovornih vozilih in avtobusih, ter zmanjšanje števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.

 Ali ste vedeli? 

  • Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo svojega telesa ob trku do hitrosti 7 km/h, že ostro zaviranje pri majhni hitrosti pa je dovolj, da otroka, ki ni pripet in ne spremlja dogajanja v prometu, vrže iz sedeža v avtomobilu in ga hudo poškoduje. 
  • Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo samo 30 km/h, je udarec na naše telo enak padcu z višine 3 metrov, pri hitrosti 50 km/h pa je sila enaka 10-metrskemu padcu v globino. Pri večjih hitrostih ta sila skokovito narašča in je pri hitrosti 100 km/h že enaka padcu z višine 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost za hude poškodbe. 

Z uporabo varnostnih pasov tudi 40 odstotkov manj žrtev

Strokovnjaki ugotavljajo, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove. Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri velikih hitrostih, nam varnostni pas lahko reši življenje. 

Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri manjših hitrostih, na primer pri mestni vožnji, pa lahko varnostni pas predvsem prepreči nepotrebne poškodbe, ki pa so lahko tudi pri nizkih hitrostih zelo hude. 

Lani je v Sloveniji med 12 umrlimi potniki le 7 potnikov uporabljalo varnostni pas, od 33 umrlih voznikov osebnih vozil pa jih je varnostni pas uporabljalo 23.

Previdno pri prevozu otrok 

Uporaba varnostnega pasu je obvezna na vseh sedežih v vozilih. Otrok, manjši od 150 cm, pa mora biti zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren njegovi telesni masi, dodajajo policisti. V nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, otrok medtem ni dovoljeno prevažati, razen če je zračna blazina deaktivirana. 

V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let. Otroke, starejše od treh let in manjše od 150 centimetrov, pa je dovoljeno voziti le na sedežih, ki niso prednji sedeži. 

Pravilna raba varnostnega pasu 

Kot opozarjajo policisti, mora zgornji del varnostnega pasu teči čez sredino rame, ne sme biti preblizu vratu in ne sme zdrsniti z rame. Spodnji del pasu mora potekati prek bokov in ne prek trebuha, zaponka pasu mora biti dobro zapeta. Pas ne sme biti zvit in se mora prilegati telesu, kar preverite s hitrim potegom pasu od telesa, pri čemer mora med telesom in varnostnim pasom nastati zgolj nekaj centimetrov razmaka. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Previdno, policisti začenjajo poostren nadzor, na kaj morate biti pozorni?
Zahtevali bodo, dodatek za povečan obseg dela !!

In reply to by Erin_Sleigh

Starejše novice