Začenja se dvotedenska akcija poostrenega nadzora nad uporabno telefona med vožnjo.

Če vozite, izklopite telefon ali pa varno ustavite na primernem mestu in tam opravite telefonski klic oziroma pošljite SMS, preden nadaljujete pot, svetujejo pri policiji. 

Ta teden začenjajo izvajati poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Z akcijo, ki bo trajala od danes pa do 27. januarja, si prizadevajo zmanjšati število tovrstnih prekrškov in tako izboljšati prometno varnost. Pozorni pa bodo tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo varnost v prometu.

Policisti bodo dva tedna poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo (masko, slušalke, tablice, prenosne računalnike ...), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Preventivna akcija, s katero voznike opozarjajo, da telefoniranje ne sodi za volan, tudi letos poteka pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa.

Ste vedeli?

•    Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.
•    Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Uporaba mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo v porastu

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici.

»Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu,« razlagajo v Slovenski policiji.

Kot ugotavljajo, se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje, kar negativno vpliva na potek prometa in prometno varnost.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je tako prepovedana, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Za kršitelje je predvidena globa v višini 120 evrov.

Varno telefoniranje med vožnjo ne obstaja

Velja pa poudariti, da tudi prostoročno telefoniranje ni povsem varno. Zato v policiji svetujejo, da med vožnjo sploh ne upravljate s telefonom. Tudi kolesarjem in pešcem medtem svetujejo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. 

Še posebej nevarna je namreč raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda je sicer 40 evrov. Prav tako mobilnih telefonov ne uporabljajte med prečkanjem ceste.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
petardomavriti (nepreverjen)

ta primerjava telefoniranje z alkoholom je znanstvena fantastika oz blesavo nakladanje!

trava je zelen… (nepreverjen)

vprašanje: katere barve je trava?
ge napijšen: zelene. - nepravilno.
pravilno je zelena....bemti sklanjatev.

Soboški (nepreverjen)

...Pa ja,samo ka se kasejra....idioti znajo samo kazni pisati,pa če se kriv ali nej...uniformo se obleče,pa si misli ka je JACK...malo si naj druge države poglednejo,ko pomeni biti policaj....lp

brum (nepreverjen)

Zdaj so oni idioti ka tij prekršek delaš in s ten ka telefonejraš ogrožaš sejbe in druge. Po moje si ti idiot! Vozi se normalno pa te nišče nede kasejro.

In reply to by Soboški (nepreverjen)

dskj (nepreverjen)

Mene je 20 let nazaj izučilo da za volan ne sedem več v stanju alkoholiziranosti. Zato so takšna in drugačna obveščanja voznikov čisto brezveze, le ljudje so bolj ozaveščeni in ko ne bo teh nadzorov, akcij, takrat se bodo kršila pravila CCP. Pa čeprav mislim, da jih bo tudi sedaj kar ogromno dobilo kazni.

Starejše novice