Bliža se čas, ko bo večina voznikov na svojih vozilih letne pnevmatike zamenjala z zimskimi. Po več sezonah pa se tako letne kot zimske pnevmatike tudi obrabijo in jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove.

Tu pa se včasih pojavijo težave, ko potrošnik šele po nakupu od znancev izve, da mu je prodajalec prodal nove pnevmatike, ki so bile izdelane pred več leti ter da je vprašljivo njihovo skladiščenje skladno z navodili proizvajalca.

Pomembne štiri številke

Na pnevmatiki so namreč vtisnjene tudi štiri številke, ki pomenijo datum izdelave pnevmatike.

Za potrošnika je tako pomembna informacija, da se v bližini DOT napisa na stranskem robu pnevmatike nahaja štirimestna številka (npr. 4509 - glej sliko), kjer prvi dve številki pomenita teden, zadnji dve številki pa leto izdelave.

Številka 4509 na sliki torej pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 45. tednu (med 2. in 8. novembrom) leta 2009.

FOTO: Tržni inšpektorat Republike Slovenije

Različna priporočila

Predpisa, ki bi urejal, koliko so lahko stare pnevmatike, da se lahko prodajajo kot nove, ni. Razna nacionalna združenja distributerjev smatrajo, da se ob pravilnem skladiščenju pnevmatike lahko prodajajo kot nove še 3 do 5 let po izdelavi. Proizvajalci avtomobilov pa običajno priporočajo menjavo pnevmatik nekje po 6 letih uporabe, ko guma začne izgubljati prvotne lastnosti v materialu.

Priporočamo, da potrošnik še pred nakupom pri prodajalcu pridobi informacijo o starosti pnevmatik, ki jih namerava kupiti, in se na osnovi tega odloči za nakup ali poišče pnevmatike novejšega letnika.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Učo (nepreverjen)

mene zanima samo širina gum
bolj ko so široke
večji si frajer

Veronika Jeseniška (nepreverjen)

Učo ti pa si tele na kvadrat

In reply to by Učo (nepreverjen)

Starejše novice