Pred nami je maraton nadzora hitrosti. Na prehitre voznike bo jutri na 611 lokacijah po vsej Sloveniji prežalo 214 policistov.

Namen akcije, ki bo istočasno potekala v kar 26 državah, je umirjanje hitrosti na naših cestah. 

V Sloveniji bodo maraton nadzora hitrosti izvedli peto leto zapored. Izkušnje iz preteklih let pa kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. 

Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 odstotkov prekoračitev. Podatek potrjuje osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad.

V Pomurju 10 lokacij meritev

Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo okoli 200 policistov, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti. Policisti bodo hitrost merili od 6. do 18. ure, v Pomurju pa bodo na vas prežali na naslednjih lokacijah:

Vir: policija.si

Stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo

Že včeraj se je sicer začela 14-dnevna preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah, v okviru katere policisti poostreno preverjajo, ali vozimo prehitro. Svoje aktivnosti pa bodo jutri torej še posebej okrepili.

"Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami. Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo," so zapisali na policiji.

Ob tem znova opozarjajo voznike, da naj prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bela rit (nepreverjen)

Policijska država! Komu je to potrebno? Tisti ki hoče narediti prekršek ga itak bo.

afta he (nepreverjen)

Akcijo bi speljali v strogi tajnosti, brez rompompompa. Tako kakor se skrijejo policisti ob postavitvi radarja. Najprej se naj naredijo primerne ceste pa potem omejitve. Cilj akcije pa je ravno kasiranje. Dirkače nič ne ustavi.

MadzarskiForint (nepreverjen)

Akcijo v pomurju ima policija nonstop. Zdaj so samo še javno priznali.
Prevoziš celo evropo pa nigi nič... prideš v MS z okolico pa za vsakim grmom. Če bi jim blo za varnost, bi delali za varnost.. zdaj delajo samo za polnjenje proračuna.

askdskdjhsjk (nepreverjen)

Ne pretiravaj glede cele Evrope in Sobote. Drži se pravil, pa se ti lejko fučka, če majo radar.

In reply to by MadzarskiForint (nepreverjen)

Gost8 (nepreverjen)

Ali si glupi, ali si pa policaj. Normalen človik nigdar nede zagovarjo policajske represije in protivozniške histerije. Samo glupani nasedajo na tou medijsko - policajsko propagando štere posledica so radari za sakšin küjklon. Skriti so kak podgane za plotovi pa pod mostovi, za hišami, na pločnikaj, kukučejo iza vogalov kak hijene.
Nindri na svejti nega telko radarskega preseravanja kak v Pomurji pa v Sloveniji. Če se pelaš s Sobote v Radence je 99% poti hitrost omejena na 50, zunaj pa ne vijdiš žijve düjše, pločniki z lejve pa z desne !? Tüdi če bi ščöu, nemreš nikoga povoziti, zatou ka nanč nikoga nigdar nega na cesti.
Fčeraj je recimo cejli den stal radar na Kroškoj vilici, ge je mestno redarstvo vesejlo kasejralo.
Policaji so zgüjbili kompas in so se obrnili prouti svojomi narodi, tak kak sigdar v zgodovin.
Naše kazni so pa itak trikrat višje kak avstrijske, pa znamo ka majo avstrijci dvakrat višje plače.

In reply to by askdskdjhsjk (nepreverjen)

askdskdjhsjk (nepreverjen)

Prvi stavek -nej eno nej drujgo. Ne odobravam marsišteroga dejanja policije, še menje pa obnašanje egoističnih in nedisciplinejranih voznikof (alko, dosta prehitra vožnja, telefonejranje itd.). Če valajo pravila, jih sprejmi, če si pa tou nej v stanji napraviti, pa rajši odi peški.

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

kifelc (nepreverjen)

ges san policaj pa se po vese vozen 80 najmenje... pa ka mi što more?

Toti glih (nepreverjen)

Mislim,da imajo naši vrli panduri vsak dan akcijo. Ne zagovarjam prehitre vožnje in tudi ne vožnje v vinjenem stanju. Vendar so situacije, ko vrli panduri čakajo pred gostilnami in se grejo,kateri bo pobral več vozniških. Malo si naj pogledajo oddaje iz Avstralije itd. kako pri manjših prekrških ukrepajo pravi policisti. Prvo kontrola prištevnosti na način,ki naredi veliko razliko med vinjenim in zelo vinjenim šoferjem,šele potem kazen in sankcije. Je kar razlika med dvema voznikoma z npr. 0,5 promila.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Če je kriminalist dobil opomin ker je vozil, ko je bil pijan in napihal, bom po logiki tudi jaz verjetno dobil le opomin?

someone1 (nepreverjen)

Po moje ni več toliko pomembna prevelika hitrost kot to, da vozniki v avtu počnejo vse drugo samo vozijo ne. Včasih vidim, da se pelje počasi prepočasi, ko ga končno prehitim, vidim, da brska po internetu ali pa piše SMS. Vozniki niso več pri stvari......

Starejše novice