Policisti ta teden opravljajo poostren nadzor uporabe varnostnega pasu.

Policija z današnjim dnem začenja enotedensko akcijo, v kateri preverja uporabo varnostnega pasu. Še posebej pozorni bodo na potnike na zadnjih sedežih, mlade voznike, voznike tovornjakov, kombijev in avtobusov.

Po ugotovitvah strokovnjakov bi redna uporaba varnostnih pasov v avtomobilih za kar 40 odstotkov zmanjšala število žrtev prometnih nesreč, piše STA.

Tveganje za smrtno žrtev je z uporabo pasu za skoraj polovico manjše, prav tako tudi tveganje za hude poškodbe. Za skoraj četrtino pa se zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Teden poostrenega nadzora

Na sprednjih in zadnjih sedežih bodo policisti zato ves teden vršili nadzor nad uporabo varnostnega sistema, ob tem pa bodo pod drobnogled vzeli še pravilno rabo zadrževalnih sistemov v vseh vrstah motornih vozil.

Z akcijo si prizadevajo predvsem za večjo uporabo varnostnega pasu v osebnih in tovornih vozilih ter avtobusih, kar bi zmanjšalo število mrtvih in hudih telesnih poškodb v prometnih nesrečah.

Mladi prepogosto pozabljajo na varnost

Število ugotovljenih kršitev se po izkušnjah policistov razlikuje glede na starostno skupino kršiteljev. Med vožnjo na varnostni pas tako najpogosteje pozabljajo prometni udeleženci, stari med 26 in 35 let. Večjo mero pozornosti so zato letos sklenili posvetiti tudi tej skupini voznikov.

Drugi del akcije

Nacionalna akcija Varnostni pas sicer poteka v koordinaciji Javne agencije RS za varnost prometa, pobudi pa se pridružujejo še ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Prvi del akcije je sicer potekal že marca letos, same aktivnosti pa so usklajene z evropsko akcijo Seatbelt.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice