Predvidoma septembra bo direkcija za infrastrukturo izvedla pilotni projekt #BrezMobilca. Na dveh lokacijah v Sloveniji bodo postavili LED prikazovalnik, ki bo namenjen obveščanju in opozarjanju voznikov o (ne)uporabi mobilnega telefona med vožnjo.

Ozaveščanje voznikov, da je uporaba mobilnega telefona med vožnjo lahko smrtno nevarna in posledično tudi izboljšanje prometne varnosti je glavni namen postavitve dveh opozorilnih naprav, sporočajo z direkcije RS za infrastrukturo. 

Lokacija še ni znana

Direkcija in Policija Slovenije se bosta skupaj odločili, na katero lokacijo bosta napravi za opozarjanje voznikov postavljeni, postavitev pa se bo zgodila predvidoma letos septembra, poroča STA.

Na postavitev bodo vplivala razna merila, kot na primer bližina šole ali vrtca, prehod za pešce ali križišče, pa tudi primernost same infrastrukture za postavitev naprav. Pomemben faktor je tudi, če je na določenem mestu možno izvajati nadzor prometa glede na rezultate monitoringa uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. 

 »Številne študije dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva negativno. Vozniku, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo, se poslabša reakcijski čas, počasnejše zaznava in reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa,« pojasnjujejo na direkciji RS za infrastrukturo. 

Opozorilne naprave tudi drugod po svetu

Podobni opozorilni prikazovalniki vzbujajo zanimanje tudi v tujini. Izpostavljene države so Nova Zelandija, Argentina in tudi Velika Britanija, katere dnevnik The Telegraph poroča o predstavitvi naprav, ki elektronsko zaznajo uporabo mobilnega telefona pri vozniku med vožnjo in ga na to opozorijo na prikazovalniku.

Kot poroča britanski časnik, naj bi opozorilna naprava zaznala poslan signal iz mobilnega telefona v avtomobilu in na prikazovalniku pokazala simbol prečrtanega telefona, ki bi voznike opozoril, naj ga ne uporabljajo med vožnjo. Naprava naj bi pravzaprav bila sposobna zaznati radijske signale ob telefoniranju v avtu.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujčić (nepreverjen)

Na soboško cesto je prišel pameten semafor (zrikto bi ga naj Radič), pa je z njim tudi odšel.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Samo vstran metanja denarja,,zopet bo nekdo ogromno zaslužil,,Tak kot z maketo z vlakci z drugim tirom,, Pogine naj pes , je rekel moj dobri prijatelj,- pisatelj, tisti ki bo zaslužil s to navlako ogromne peneze..im seveda tudi tisti, ki mu bo to odobril

Starejše novice