Preverili smo podatke prikazovalnikov hitrosti podjetja Sipronika, ki so nameščeni v pomurskih občinah Grad, Kuzma in Cankova.

Prehitra vožnja je, kljub pogostim preventivnim akcijam in opozarjanju vseh institucij, ki delujejo na področju preventive, še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Omejitev hitrosti pa je predvsem v naseljih ključnega pomena.

Zaradi neprilagojene hitrosti je bilo v lanskem letu 33 prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo 37 udeležencev. Nekatere občine se, da bi izboljšale prometno varnost odločijo za postavitev prikazovalnikov hitrosti, v Pomurju so prikazovalniki podjetja Sipronika trenutno nameščeni v petih občinah, dva sta v občini Grad, en v Kuzmi, en na Cankovi in še, sicer od 29.10.2019 neaktivni, v Šalovcih ter dva na Hodošu. 

V Šalovcih in na Hodošu jim je predrago

Občine pridejo do prikazovalnikov hitrosti sicer ponavadi preko razpisov, po navedbah stroke pa dejansko pripomorejo k izboljšanju prometne varnosti, saj spodbujajo voznike k zmanjšanju hitrosti. Podatki, pridobljeni s prikazovalnikov hitrosti dajejo vpogled v prometno stanje na določeni lokaciji in tako bistveno pripomorejo k urejanju prometnega režima. Kot rečeno, so trenutno aktivni prikazovalniki v Gradu, Kuzmi in na Cankovi, v Šalovcih in na Hodošu, pa so prikazovalniki sicer nameščeni, ampak ne merijo hitrosti, saj občini nista podaljšali dostopa, ki znese okoli 240 evrov na leto.

Občine, ki imajo urejen dostop, lahko dostopajo do podatkov o frekvenci prometa, torej številu meritev in zabeleženih hitrosti. Do teh podatkov pa lahko dostopajo tudi policisti: "Zelo dobro sodelujemo s policijo v Prekmurju, saj lahko na podlagi podatkov ugotovijo kje in kdaj nastajajo anomalije v prometu," pravi Mirko Oblak iz Sipronike, ki še dodaja, da so policisti ravno na ta način lahko ujeli določenega voznika, ki je vsako sredo ob določeni uri na določeni lokaciji vozil krepko čez predpisano omejitvijo hitrosti. 

Na Cankovi in v Kuzmi vozniki prehitri

Na Cankovi je prikazovalnik postavljen pri občini, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro. Občina podatke za zadnjih 7 dni daje javno na vpogled na svoji spletni strani, kjer lahko tako izveste število meritev, pravilnost vožnje, povprečno in najvišjo hitrost ter število voženj v posameznih hitrostnih kategorijah. Iz podatkov je razvidno, da se na Cankovi v zadnjih sedmih dneh ne morejo ravno pohvaliti s svojo vožnjo, saj je kar 56 odstotkov voženj bilo nad dovoljeno hitrostjo. 

Posebej tu izstopa šofer, ki je skozi naselje drvel kar s 112 kilometri na uro. "Podatki so zelo odvisni od mikrolokacije postavitve samega prikazovalnika," pravi Oblak in razloži, da je sicer možno, da je šlo v primeru najvišje zabeležene hitrosti zgolj za vozilo na nujni vožnji.

Še nekoliko bolj izstopajo podatki v občini Kuzma, kjer podatke ravno tako prikazujejo na svoji spletni strani, ampak samo za obdobje enega dne. Prikazovalnik hitrosti je sicer postavljen pri osnovni šoli, kjer velja omejitev 30 kilometrov na uro. Na božični dan je tako v Kuzmi mimo osnovne šole bilo kar 73 odstotkov vseh voženj z višjo hitrostjo od dovoljene.

Najvišji hitrost je dosegel voznik, ki je vozil z 92 kilometri na uro, kar je 62 kilometrov na uro več, kot je dovoljeno. 

Skoraj 80 odstotkov voženj v občini Grad pravilnih

Bolj pozitivna je analiza prikazovalnika hitrosti na Gradu, kjer imajo sicer 2 prikazovalnika, enega pri občini in enega pri cerkvi. Le za slednjega javno prikazujejo podatke na svoji spletni strani, omejitev hitrosti pa je na tej lokaciji 50 kilometrov na uro.

Vozniki z vožnjo mimo prikazovalnika v Gradu pri cerkvi bistveno bolj upoštevajo omejitve, saj je kar 79 odstotkov vseh voženj, dne 25.12.2019, bilo pravilnih, torej v okviru predpisane omejitve hitrosti. Najvišje izmerjene hitrosti so bile sicer "le" znotraj hitrostnega razreda od 71 do 80 kilometrov na uro. 

Stanje duha glede prometa v Sloveniji slabo

Podatki, ki jih dajejo prikazovalniki hitrosti so lahko ključno orodje v rokah tistih, ki skrbijo za prometno varnost, ampak le, če kdo z njimi potem dejansko upravlja in jih analizira ter vestno uporabi.
 

"Pristojne osebe imajo vpogled v te podatke in njihova odgovornost je, da jih smiselno uporabljajo. Obči interes je, da nekdo, ki ureja promet, to dela na podlagi nekih realnih podatkov in ne na podlagi muhe določenih posameznikov. Prikazovalniki dajejo podatke, ki so najbolj relevantni za ureditev prometa, prometnega režima, pogostost policijske prisotnosti in podobno," razloži Oblak, ki je razočaran nad stanjem duha v Sloveniji glede urejanja prometa, tovrstne rešitve pa sicer tržijo v podjetju Sipronika tudi na tuje trge, od Nizozemske, Irske, Švedske do Katarja in Mehike. 

V občini Grad, Kuzma in Šalovci so prikazovalnike hitrosti "Vi vozite" dobili na podlagi sodelovanja Zavarovalnice Triglav, podjetja Sipronika in občin. Na Cankovi pa je "pametni" prikazovalnik bil nameščen v okviru razpisa Agencije za varnost prometa in so ga dobili v brezplačen desetmesečni najem.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gusti (nepreverjen)

Ja Prekmurci smo čarne ovce, šteri divjajo po cestaj. Mi smo nemačeki nekulturni, dosta bole kak naši sosedje Madžari, Avstrijci ali Štajerci. Dajte gor še več tabel 30 pa postavite še več radarov pa merilnikov. Pa de še več prehitrih. V Avstriji je skozi večino naselij 70 ka se držijo predpisanih pogojev za omejitve, Mi pa smo ena smešnarija. V eni vesi maš tablo 50 pa čez 200 m 70 pa po nekaj sto metrov pa omejitev 50. Ejceki. Ka napišen primer Mostje. Do polovice vesi kuče na eni strani, na drugi strani pločnik, omejitev pa 50. V Avstriji je to seposedi omejitev 70. Te pa statistika kaže kak smo mi nekulturni vozniki. Ja pa pozabo san, tan v Mostji sta dostakrat dva policaja v radaron v grme. Tan se kasejra na velko.

A79 (nepreverjen)

Res je, so odseki kjer se nam zdijo hitrostne omejitve nesmiselne, Mostje je eno izmed teh ampak, če računamo koliko izvozov iz hiš je tam, se mi skoraj zdijo smiselne. V zakup moramo vzeti to, da so hitrostne omejitve preventivne narave (kaj pa če) in so tesno povezane z zavorno potjo.
Ne smemo pozabiti, da sta naša percepcija hitrosti in občutek nadzora nad vozilom in dejanska fizika dostikrat daleč narazen. Med hitrostjo 50 in 70km/h res ni občutka velike razlike, je pa zavorna pot skoraj 1x daljša. Med hitrostjo 30 in 50km/h skoraj 3x.
Vam podam dva primera zgrešene percepcije hitrosti oz. občutka vpliva fizike na človeško telo. Če se peljše z avtom 50km/h, se nam to zdi zelo počasi, tudi z motorjem se zdi počasi. Priporočam, da se peljete s tako hitrostjo na kolesu po nekem klancu navzdol, takrat boste približno doživeli tisto pravo percepcijo hitrosti in možnosti vpliva le-te, če pride do nezgode. Kot drugi primer, pa vožnja po AC. 130km/h sploh ni tako hitro, sploh v teh novih avtih, ko imajo podvozje in zvočno izolacijo poštimano v nulo. Dajte se enkrat postavite ob ograjo nasprotnega prometa v zastojih, odprite okno in občutite mimovozeča vozila. Strah vzbujajoča hitrost, noro kako hitro potujemo in kako nepopolna je naša percepcija. Trki s tako hitrostjo, recimo v naletih, so skoraj zagotovo usodni ali s trajnimi hudimi telesnimi poškodbami!
Skratka, hitrostne omejitve so postavljene preventivno glede na situacije, ki se lahko na določenem odseku pripetijo. Kdor tega ne razume, je nevaren sebi in drugim in me žalosti, da ima vozniško dovoljenje.

In reply to by Gusti (nepreverjen)

Gost8 (nepreverjen)

Slovenija je s tejmi omejitvami hitrosti čista zabluzila. Policaji so nej nika drüjgo kak inkasanti, skrijvajo se za grme pa cijlajo voznike, radar pa postavijo na mesto na šteron nikdar nega nesreče, ge nigdar ne odijo nikši pešci, ge so z oba kraja ceste pločniki. Devedeset procentov cest je omejenih na 50 km/h, dosta tüdi na 30. Kak je ena pejska klunja kre ceste, je fčasik omejitev na 50. Evo, jebemoboga, gnes san se glij pelo v Weinebene pa lejko poven, ka je v 90 procentaj naselij od Radgesburga do Deutschlandsberga omejitev na 70 ali na 80 km/h, pločnikov pa bodisi nega ali so samo z ene stranij. Zatou ka so avstriijski policaji nej tak norčasti kak naši, pa tüdi lidgej so čednejši, tak ka njin je jasno, ka če mo ges pred svojof kučof omejil hitrost na 50, te de tüdi drüjgi pred scojof, pa trejči pred svojof, tak ka de na konci samo še seposejdi 50. Lidgej razmijo, ka so gnes den autoji dosta boukši kak so bilij pred 20 ali 30 lejti, zatou je za gnejšnje autoje omejitev na 50 km/h smejšna. Pouleg toga pa so pred 30 lejti lidgej več odili po cestaj, deca so se kre ceste špilala, gnes pa nega kre ceste žijve düjše, naselja so prazna, vsi so notri v kučaj, komout se lejko pelaš 70 ali 80, pa nede nikomi nika. Samo mij pač radi svetohlinimo, pa glumimo ultra moralneže zatou je pa kak je. Nigdar se nemo vö z bede skopali, crknoli mo v bedi.

In reply to by A79 (nepreverjen)

Anarhi88 (nepreverjen)

Kak si ti globoko pameten. Probaj še jezik vo držati, kak ti ga hitro prepih hitrosti posuši. Tele mamino...

In reply to by A79 (nepreverjen)

Hmmmmmmm (nepreverjen)

Meni je vedno znova najboukše, kak vsi davlete Avstrijo za primer. Pa takoj znan, ka vsi mislite tej mali odsek med Radkersburgon pa Feldbachon, ge je skozi vas rejsan 70 ali pa 80 omejitev. A večina se vas še neje dale od Graza pelala. A v ton, kak so v Avstriji boukše omejitve kak v Sloveniji, pa takoj najbole glasni.... Ges san malo več Avstrije prevozo kak večina tu pa ti lejko poven, ka nema Avstrija vse tak super glede prometa. Če gledamo po vaši logiki...
* Že v Grazi ma vsaka stranska cesta omejitev 30. Če bi se v MS uvedla cona 30 na vsaki stranski cesti in bi 50 bila samo na recimo Cankarjevi, Industrijski, Lendavski, Tišinski pa Štefana Kovača, bi vsi znoreli...
* V Avstriji maš mesta, ge je v celon mesti omejitev 30 na uro
* V Avstriji maš cone 30, štere so duge tudi po dva kilometra
* Določene glavne ceste izven naselij majo omejitev 80 na vro, čeprav bi 100 bila čist logična in v Sloveniji takšne ceste nemajo omejitve...

In reply to by Gusti (nepreverjen)

Gusti (nepreverjen)

Pozabo si na tri stvari: M. Sobota nema zgrajene obvoznice in so te naštete ceste edine možne kak prijti iz Ravenskoga na Goričko ali do Radgone. Či iden za Salzburg mi nej trbej iti v Graz in se po njemi drajsati 30. Drugič, avstrijske kazni za prekoračitve so trifrtale menše od našeh ge direktno zbankrotejraš. Tretje pa če rejsan telko vozeš po Avstrije boš znal, ka 70 ali 80 omejitve nema samo mali odsek med Radkersburgom pa Feldbachon kak ti praviš.

In reply to by Hmmmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Ja, in ka točno mi ščeš povedati? Prvi argument totalno nelogičen in iz njega nemren izvozlati, ka mi ščeš povedati. Ja, saj, tej glavne ceste san za nalašč pravo, ka bi bilej 50. Tudi v Grazi majo glavne ceste, glavne povezave pa vpadnice v mesto omejitev 50., vse stranske ceste pa pač 30. Kar prinas nega. Če bi to bilo prinas, te bi še muvili. Prinas je pa že problem, če ma Kocljeva omejitev 30... Graz ma obvoznico, oziroma boukše povedano, avtocesto. Ampak samo na severi pa jugi. Torej moreš tudi tan dooosta časa iti do obvoznice. Neje to Ljubljana z obvoznico na vsakon koraki. Enako je kak MS.. Pa tudi Salzburg ma fejst fejst dosta cest z omejitvijo 30. Primerjava povezave med Beltinci pa Radgovo s povezavo med Grazon pa Salzburgon??? Drugič, ka ma višina kazni veze z omejitvami pa prometnin režimon, šteri je tu tema? Pelaj se po pravilaj pa neboš plačo niti v enoj državi. Ges še nejsan v životi plačo kazni. Ker vozin po pravilaj in ker mi je jasno, kelko časa zgibin, če se skozi ves pelan 50 namesto 60. Izjemno malo. Oziroma tak malo, ka mi zaradi toga neje vredno reskejrati velke kazni ... Tretjič, ges tvoj zaden argument znan. Saj moja zadnja točka točno to pravi. Malo čitanja ne škodi vmes. Ampak ges znan približno, ka se Prekmurci večinoma vozijo samo med mejo pa Grazon pa Gleisdorfon. Drugje, razen seveda večjih mest, Slovencov še nejsan vido. Zato glih praven, ka večina lidij na podlagi omejitev na teh par kilometrov sklepa na omejitve v celi državi in to van glih ščen povedati, ka tudi nejso tak dobre. Ampak glavno šinfati svojo državo in šinfati druge. Z malo osnove...

In reply to by Gusti (nepreverjen)

gost3 (nepreverjen)

ne bluze cela avstrija je več kak menje ista tu pa tan je kakse primer naček odvisno od lokalnoga šerifa pa kalko da nato. pa če se resan talko prevozes tan znas ka ge je 30 v avstriji je tude promet ale pa tak vosko ka moras mus stanote če nej se v momente zaletis. Sicer so pa tan omejitve primerne cestan kalko obvoznic pa vsega pa cest surseh od nase avtoceste ge se kamot 100 pelas . nej pa da ides z gederovec v ms ka pomaga če je 90 omejitev če je cesta kak v pakestane

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

Cwetto (nepreverjen)

Neumnosti brez primere... izkrivljanje statistike, če bi se toliko kontroliralo telefoniranje in pisanje sporočil med vožnjo, bi bilo bistveno bolj koristno pa še več bi malharji pokasirali, neprilagojena hitrost ni nujno prevelika...

Krma za ovce pa da se lažje upraviči represijo nad ljudmi!

BUTALSKA DRŽAVA (nepreverjen)

Pogrešam analizo, koliko nesreč in ostalih pizdarij se zgodi zaradi cest ki so v katastrofalnem stanju, kdor to ne verjame naj se malo zapelje po Evropi (ne Balkanu) pa bo videl kako to tam izgleda mi v Sloveniji smo 50 let za njimi.
Edini ukrep ki se pri nas zgodi je zmanjšanje hitrosti na cesti na 30 km/h ali celo 20km/h zdaj pa vi meni povejte kako se lahko pelješ 20km/h z avtom, potem je bolje da se avtomobilski promet prepove pa uvedejo kočije, rikše itd. Ko državo vodijo Butalci je pač to butalska država.

Hmmmmmmm (nepreverjen)

Ja, statistika, štero san pričakuvo. Ges san definitivno za več teh radarov. Pa tudi tistih pravih, ge trbej par deset evrčkov plačati, kda si prehiter. Pa mi lejko date sto minusov za to izjavo. Ampak kda se ti 70% avtojov mimo tvoje kuče pela s hitrostjo več kak 70 na vro (čeprav je vas, torej omejitev 50), te bi vi tudi začali premišluvati v toj smeri...

Mimobežni (nepreverjen)

Ka kda v kuči sidijš na kavči te moti to ka se mimo 70 vozijo?

In reply to by Hmmmmmmm (nepreverjen)

Miroljubnež (nepreverjen)

Iden na Šalovsko občino pa donejran tej kurčevi 250€ če srmaki nemajo

Šalovčar (nepreverjen)

Ne vužigaj se. Ne vidiš ka je to plačani članek za firmo štera davle v najem te merilnike?

In reply to by Miroljubnež (nepreverjen)

Pusikato (nepreverjen)

Z vsako kaznijo bi morali narediti vsaj 5m nove ceste, drugače je tako alo tako ne logično, zakaj sploj imamo kazni, če reskiraš da se sploh voziš

komunist lojz (nepreverjen)

kdor vozi počasi je nesposoben hitro voziti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice