avtofotomarket.si
Nove merilne naprave na pomurski avtocesti. Preverili smo, čemu pravzaprav služijo.

Opazili smo, da so se ob pomurski avtocesti pojavile nove naprave, nameščene na droge, ki so videti kot radarji oziroma kamere. Na relaciji Lendava-Murska Sobota se danes nahaja že več primerkov.

Novost je vzbudila precej radovednosti in med uporabniki družbenih omrežjih že sprožila ugibanja, ali škatle morda prežijo na prehitre voznike.

Toda brez skrbi, v ohišjih se pravzaprav skrivajo kamere, namenjene nadzoru predvsem tovornega prometa.

Z vprašanji smo se obrnili na Dars, kjer pojasnjujejo, da so naprave del sistema tehtanja težkih tovornih vozil v prostem prometnem toku. To vključuje tudi ugotavljanje deleža vozil, ki prevažajo nevarne snovi.

»Na podlagi teh podatkov se potem občasno in po potrebi (če se ugotovi, da je recimo več preobremenjenih tovornih vozil) na primer na počivališču izvede fizično tehtanje in opravi nadzor, na katerem je navzoča tudi Policija, ki ima pristojnost izrekanja glob,« so zapisali pri Darsu.

FOTO: Facebook - Radarji v Pomurju (Ladislava Hranilović)

Zgolj ob pomurski avtocesti že sedem primerkov

Same naprave dobavlja murskosoboška firma Mikrobit, po podatkih portala drsc.si pa se zgolj na pomurski avtocesti trenutno nahaja sedem naprav na naslednjih lokacijah:

•    Vučja vas AC 
•    Dragučova AC 
•    Priključek Pernica 
•    Priključek Vučja vas 
•    Lendava AC 
•    Priključek Lendava 
•    Priključek Murska Sobota

Sistem Traffic Agent je aplikacija, ki omogoča avtomatsko spremljanje prometa in obveščanje o stanju prometa s pomočjo avtomatskih števcev prometa in predstavlja nadgradnjo osnovne funkcije štetja in klasifikacije vozil, ki jo Direkcija Republike Slovenije za ceste izvaja na državnih cestah.

Števci prometa med drugim beležijo število vozil, smer potovanja, razred oziroma vrsto vozil ter njihovo hitrost. Stanje na cestah, na primer hitrost vozil in zasedenost vozišča, pa tako lahko spremljamo tukaj in tukaj.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
+- (nepreverjen)

Pa idemo nabejrat pike, ka te vnovčin v Merkatore.

sakulant (nepreverjen)

Zdaj jas tu nekaj ne razumem, zapisano je da so to kamere ki snemajo tovorni promet, kaj pa potem pri osebnem vozilu ta kamera ugasne pa ne me farbat na tak način. Na koncu pa je napisano, da ta kamera meri tudi hitrost tovornjakov, pa je spet prekleta laž in zavajanje, meri tako hitrost tovornjakov kot vseh vozil na avtocesti.
Dragi moji državljani primimo se za žepe in denarnice.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

ovu su ptičje hišice za sove
Pa vas leiko res vsak napizdavje
stvarno morate biti budale, da tega niste opazili

In reply to by +- (nepreverjen)

(nepreverjen)

Če je omejitef 110 se telko vozite.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Neču

In reply to by (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To so nej radarji ampak števci prometa. Vsakih 5 minut javijo število avtomobilov, povprečno hitrost itd. Na AC merijo posebej tudi hitrost in število tovornjakov. Enoga mate tudi pri Bakši (rakičanski cintor), pa na novi obvoznici.

Fainšček (nepreverjen)

Če so obljubljali pomursko avtocesto, kar naj bi zdaj tudi bila, potem mora biti hitrost 130 km/h. Razen če se idejo dvojna merila in rangirajo državljane na "boljše" in "slabše" oz. neke vrste rasizem. Vinjeta pa je omejena samo na avtoceste, zavolo toga prosim lepo, se jaz peljem 130 km/h in ne 110 km/h

čarni vrag (nepreverjen)

Ti se samo pelaj. So pa policaji enjali štrajkati. Iščejo takšne kak si ti.

In reply to by Fainšček (nepreverjen)

jklmn123 (nepreverjen)

Ka se neka brezveze vö mečeš. V Avstriji je na več kak pou njihovih avtocestaj omejitev 110kmh ali pa celou 100kmh pa nišče ne jouče zaradi toga. Tan glih tak küjpiš vinjeto za avtocesto za tiste odseke. Eni se li nemrete zadržati ka nebi nekše blesave modrije nonstop tirali.

In reply to by Fainšček (nepreverjen)

Annaka (nepreverjen)

Nihče te na pomurski avtocesti ne bo kaznoval, če se pelješ 130 km/h, preverjeno že xx krat!

car (nepreverjen)

Pravilno naj imajo radarje vse na 200 metrov in policaje na vsaki obvoznici.Kajti nekateri ne razmijo da hitrost ubija.Kamijonđije vozijo NEKATERI z nogami da pol lahko pisejo sporočila ali telefonirajo.

gnilajapka (nepreverjen)

.,hitrost ubija?ka pa te iščeš na cesti?najprej je treba razčistiti,čemu služi cesta,pa čemu avtocesta,,kolesarske steze.,pločniki.,.pol pa pametovat o hitrosti....samo v Sloveniji lahko vsak pametuje,sploh pa če je neki na položaju,celo uzakoni svoje frustracije...cijazenje po avtocesti...kmalu pričakujte 90 km/h po avtocestah,po vseh ostalih pa 50...30..km/h....gnide na cesti.,.pod izgovorom varnosti.,.

In reply to by car (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice