Javna agencija za varnost prometa opozarja na motoriste in prometno varnost ob velikonočnem koncu tedna.

Pred nami je velikonočni konec tedna, ki ga bo polepšalo tudi obilo sonca, zaradi česar lahko na cestah pričakujemo večje število motoristov in kolesarjev. Javna agencija za varnost prometa zato vsem udeležencem v prometu svetuje izjemno previdnost in strpnost, prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti ter uporabo zaščitnih čelad. 

Spočiti in kondicijsko pripravljeni

Kot opozarjajo, naj se prav vsi udeleženci v prometu na vsako pot odpravijo spočiti, pred vsako vožnjo pa preverijo stanje svojega jeklenega konjička ali kolesa. Poleg tega morajo vsi skušati pravočasno predvideti ravnanje drugih udeležencev v cestnem prometu in pričakovati tudi nenavadne situacije, na katere je treba hitro odreagirati. Zaradi morebitnega zaviranja voznika pa je nujno paziti tudi na ustrezno varnostno razdaljo.

Kolesarje in motoriste direktor agencije Igor Velov še posebej opozarja: »Pazite na pesek, ki je ostal na vozišču od zimskega posipa ter na udarne jame, poleg tega spomladi asfaltna površina še ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih upade, zato je priporočljivo pred daljšimi vožnjami opraviti tudi tako imenovano kondicijsko vožnjo 

Svetla oblačila in vedno prižgane luči

Agencija za varnost prometa svetuje še, naj bodo kolesarji in motoristi čim bolj vidni in naj nosijo odsevna oblačila svetlih barv. Prav tako pa je pomembno, da imajo motoristi vedno prižgane luči. Naj začetek motoristične sezone ne predstavlja sproščanja adrenalina, preizkusa zmogljivosti motornega kolesa in svojih sposobnosti na cesti, temveč predvsem varno uživanje v vožnji.  

Za varno ravnanje v prometu smo odgovorni prav vsi udeleženci, zato mora vsak po najboljših močeh poskrbeti tako za lastno varnost kot za varnost drugih na cesti. Več informacij o tem, kako poskrbeti za čim večjo varnost in o drugih akcijah pa lahko najdete na uradni spletni strani agencije

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JAK (nepreverjen)

JA SUPER BOMO PAZILI VOZNIKI OSEBNIH AVTOMOBILOV ,MOTORISTI SO ZASČITENI

Gost (nepreverjen)

"Bodite pozorni, motoristi bodo zavzeli ceste"

Če bo šlo tako naprej,bodo tudi hitro izginil s cest.
Danes se je spet en raztreščil.

Starejše novice