Slika je simbolična.
Jutra, polna megle in pozni zimski večeri, ko je cesta že težko pregledna, so tukaj. Še vedno je možno opaziti, da veliko voznikov ne ve, kdaj uporabiti sprednje in zadnje meglenke in kdaj ne.

Meglenke so luči, ki jih uporabljamo ob zmanjšanji vidljivosti zaradi megle. To je preprosta defincija, ki jo vsi razumemo, ko pa sedemo za volan, to znanje včasih ni dovolj. Katere so najbolje pogoste zmote o meglenkah?

Prednje meglenke uporabljamo zato, da ponoči v gosti megli bolje vidimo cesto pred seboj. Njihov svetlobni snop je razpršen in širok, osvetljuje pa predvsem cesto tik pred nami in rob ceste.

Tako osvetljevanje je učinkovito izključno ponoči in v gosti megli, ko vozimo počasi. Zadnje meglenke uporabljamo, da nas vozniki, ki vozijo za nami, lažje vidijo. Njihova značilnost je, da so zelo močne.

71. Člen Zakona o pravilih cestnega prometa pravi:

»Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (na primer v koloni vozil).«

Najpogostejše zmote o meglenkah 

Napačno uporabo meglenk boste največkrat zaznali pozimi, ko so dnevi kratki, vreme je pogosto oblačno, megleno, padavine pa tudi niso redke.

Vse našteto prispeva k zmanjšani vidljivosti, vendar to še ni dovoljšen razlog za uporabo meglenk. Prednje meglenke lahko vklopite šele, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov.

Obenem je treba tudi upočasniti vozilo, saj vam sicer meglenke, ki osvetljujejo del ceste tik pred vami, ne bodo pomagale.

Meglenke pomenijo omejitev

Kadar je vidljivost manjša od 50 metrov, je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena na 50 km/h.

Avtomobilske luči so pogosto prepoznavno oblikovane in dajejo vozilu viden oblikovalski pečat. To velja za obliko luči, razne svetlobne pasove na zadku vozila. A to ne sme veljati za meglenke.

Nekateri vozniki namreč menijo, da je njihov avto videti boljši in lepši, če imajo prižgane meglenke v vsakem vremenu. Taka praksa je nevarna in ne pove nič dobrega o vozniku, saj kaže na brezbrižnost do ostalih udeležencev, ki jih meglenke slepijo.

Omenimo še morebitne težave s stikali. Zaradi redke uporabe meglenk se dogaja, da občasni vozniki niti ne vedo, kje sta stikali za prednje in zadnje meglenke. Ko kupite nov avto ali pa prvič vozite neki avto, pred vožnjo obvezno preverite delovanje meglenk – prednjih in zadnjih.

Kdaj jih je potrebno ugasniti?

Posebno pozornost voznikov zahtevajo zadnje meglenke. Njihova uporaba je namreč zelo redka. Predstavljajte si, da ste na cesti sami in v gosti megli ustrezno počasi vozite. Ker želite biti v teh razmerah vidni, imate vklopljene zadnje meglenke.

Od zadaj se vam na vidni razdalji bliža vozilo. Kako boste ravnali? Pravila za uporabo zadnjih meglenk določajo, da jih je treba izključiti, ko nas drugo vozilo dohiti.

Podobno velja, ko se ustavite pred semaforjem ali v koloni in je za vami še kakšno vozilo. Tudi takrat je treba zadnje meglenke izklopiti, saj je tako močna luč ne samo moteča, ampak tudi nevarna. Za vami vozeči vozniki jo namreč lahko zamenjajo za zavorno luč, kar bi povzročilo sunkovito zaviranje in celo prometno nesrečo.

Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vir.... (nepreverjen)

Zakaj pa policaji ne kaznijo nepravilno uporabo meglenk?
Pa še ena norost, eni uporabljajo dolge luči in meglenke skupaj tako da te dobesedno oslepi.
V času juge so se meglenke pri dolgih lučeh izklopile, tako bi moglo biti tudi sedaj kar sploh nebi bil problem glede na današnjo tehnologijo.
Pa srečno vožnjo vsem!!!

tanja flaškon (nepreverjen)

Tudi jaz pravim
Živela juga
Takrat so se meglenke izklopili
Če si vozil rikverc

In reply to by Vir.... (nepreverjen)

Brihts (nepreverjen)

Velikokrat se vozi kdo tudi polezi z meglenkami.

pozorni (nepreverjen)

Kakše 40 evrov . Kaznete ga tak ka de se naveke zapomno. Vužgano majo se ka se da, meglej pa za vzorec. Obvezno zadnjo, naj ga ja somara si vijdejo. Tau delajo tak naše "pametne" šofere, kak tüde ta ciganska taljanska, romunska, vogarska šleperska golazen. Briga njega ka tau maute vozilo za njin.

Carni vrag (nepreverjen)

TELE mamino zabito z drisko polito levo fasisticnl komunisticni ksindl

In reply to by pozorni (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Itak večinasploh ne ve, da ima meglenke nameščene, ker so pri večini novejših avtov že serijsko gor !!!!
Še bolj ne vejo, kej in akko se jih sploh prižge !!!!
Večina itak zaupa avtomatiki in potem zvečer v temi vozijo brez zadjih luči !!!!
No, sicer pa se tudi policaji ne ukvarjajo s tem, kaj in kako komu sveti ali ne sveti !!!!!
Preverjeno !!!!!!

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec z dneva v den si bole pameten z tvojimi butastimi komentarami. Tele prizadeto.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Starejše novice