Kak že znonkar fsi vidite, nas slovenija že dugo "slovenizejra". Slovenske gučijo po prekmurskon radije, televizije, novinaj...              tečas pa naša lejpa prekmurščina izginja oz. gračuvle nekšna mejšanica. ka bi preprečile "propad" prekmurščine Vas lipau prosin, ka gučite prekmurske doma, v slüžbe... ka prekmurščina nede nigdar pozablena.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
wethesebeborci

Kak že znonkar fsi vidite, nas slovenija že dugo "slovenizejra". Slovenske gučijo po prekmurskon radije, televizije, novinaj...              tečas pa naša lejpa prekmurščina izginja oz. gračuvle nekšna mejšanica. ka bi preprečile "propad" prekmurščine Vas lipau prosin, ka gučite prekmurske doma, v slüžbe... ka prekmurščina nede nigdar pozablena.

I-OWN-YOUR-MOM

Valá!

prekmurjerepublika

fajn napijsano!

Casiopeia

Še bole žalostno od toga pa je, ka na nacionalki na velko kvakajo in ka jin še moremo plačuvate RTV prispevek za tou!
 
Tak ka Prekmurščina na vseh področjih :)

only12345

paja... to je res.. ampak nepozabiti ka ma sakše škarje pa platno v rokaj! in de gučal kak in ge de ščo... zaj pa če to nej sposoben napraviti ali pa pred drugimi tou skrijva... ges njeme nejsan krijv...

dupont

včasih se mi zdij ka s to prekmursko klenostjo silimo skouzi fejst debeli zid s fejst prazno glavouf.
prekmurščina je preveč arhaično narečje ka bi ga tistih 20 dialektologof v sloveniji pujstilo izpuhteti.
kakšo kvakanje po nacionalki?vejpa pogovorna slovenščina je čistak sprejemljiva.seveda pa nemrejo krotiti naključnih gostov keri gučijo kak pač gučijo.
seveda je pa tu še drujga plat zgodbe.eni prekmurci razvlačuvlete besede pa glasove preveč na dugo in enostavno včasih preveč modruvlete zatou pa vas majo za somare, madžare in neizobražence.ges san do zdaj gekoli dobro prišo skoz s prekmurščino in se baš nika ne prilagajan. pogovorna prekmurščina je pri enih malo bole znosna pri drujgih pa nej. večina jih je pač takših ka razvlačijo ali besedo ali pa cejle besedilne konstrukte, magari je tou polvorno nakladanje o enon dejstvi ali pa zavijanje koncof besed. vse tou je tesno povezano tudi s ten ka se prekmurci radi delamo jako fine kda smo v družbi drugače govorečih in te se nan jezik še bole imenitno razvejže. vsen bi se li moglo zdeti simpatično kak mij gučijmo,ka mij gejmo,kakše kuče pa fasade mamo...delamo se skromne ali kda pa nas štoj pohvali nan pa ego do nebes skoči in v povprečji majo vsi nekšo neumorno željo prekmurskost predstavlati kak simpatičen in zanimivi pojav

drotmantraš

sebeborci, malo pretiravleš.
tou ka si našteu ge se fse ne gučij več prekm...so javna občila in pri nas je uzakonjeno ka se v takših javnih guči nacionalni knjižni jezik! drűjgo je doma, v slűžbi, med seuf, na lűdskon...kapiš?
prekmurščina nede nikdar izginula-crknola! ker nega telko pametnih slovencof ka bi tou znali slovenizirati :)

Landini

drotmantraš nede izginula, same  mo jo vničili. Če samo poglejdnemo tej ene naše študente, pao leta je v jebenoj lublane, pa na fb-je uporabla totalno lublanščino, gučate pa itak več ne vej. Sramota. Ge san tak, če one kvakajo, ge gučin. Ali si nücamo knjižni jezik, ale pa sake svoje narečje. 

Casiopeia

@dupont: san že zasledila eno par oddaj, v šterih tudi voditelji gučijo v "dialekti" (ka je za komercialno TV sprejemljivo, za nacionalko pa se mi tou enostavno ne zdi o.k., ka se mi tou zdi vsiljevanje osrednjeslovenskoga pogovornoga jezika celotnomi slovenskomi prebivalstvi). Za goste pa je normalno, ka gučijo kak gučijo in ka se nedo trudili s knjižno slovenščino. Ali kakorkoli ... ne zdi se mi baš normalno, ka zmejs dajo za prekmurščino podnapise.
Glede razvlačuvanja besed pa glasov v prekmurščini pa tudi močno dvomim, ka tou što dela namerno - za Prekmurje se mi itak zdi značilno, ka ma sakši svoj način guča, pa tudi dialekt je skoraj v sakšon kraji načiši. Tou ka pa ma zaradi načina guča nešče nekoga za somara ali pa neizobraženca pa zadosta povej o njemi samomi ... Netolerantnost pa je itak v zadnjon časi gratala slovenski nacionalni šport - sicer san ges tudi netolerantna do določenih zadev, ali bar proban argumentejrate zakoj :)

I-OWN-YOUR-MOM

ge npr. gučin v LJ knjižno slovenščino. to, ka bi zaj fčasi gučo čist po prekmursko, čI nešče nüca drujgo narečje, je nej gli fer, ker točno znamo, kak unikaten je naš prekmurski jezik - težki za nafčiti se, ka pa še za razmiti. če že gučin prekmursko, to delan kda so poleg lidge vzhodno od Trojan, zato ka té tak "od vüje" še razmijo dosti ... ČI se seveda tudi mi malo potrujdimo, pa ne gučimo 7 besed / sekundo pa ka bi še te vse možne samoglasnike potegnili üjše kak Mađari.
V medijaj bi mogoče gučali več prekmurski te, či se ne bi vsi opredeljevali pod statistično regijo (Pomurje), tak pa s toga nemre nika biti. Že, ka bi bil problem pri tekstaj (keri so sicer komot lejko slovenski), ali gučalo pa bi se pač lejko prekmursko - to se pa tudi ge strinjan - saj pa nišče z LJ ne gleda "Gnes" pa "Aktualno" ...

drotmantraš

itak pa večina slovecof-celou lublančani  pravijo prekmurščini: 2.razredna madžarščina oz. intelektualno: "med3državni" sleng :)
tak ka se nika ne čudite kak je prekmurce sram (probati)gučati v lublani prekm...

buzdovan

Zdaj mi pa naj eden "modrijaš" najde slovar Prekmurščine. Vsaka vas ima svojo govorico. In potem na Primorskem dopovej enemu klenemu Primorcu kaj po Prekmursko. Pa ni problem v Sloveniji, problem je v nas samih. Vedno isto javkanje o Ljubljani, Sloveniji.. kaj pa smo mi potem Mdžari ali Vendi? Ni malce nerodno in kmečko, ko poslušaš kakšnega Avstrijca, ko tolče kmečko nemščino s Štajerskim naglasom? Meni se zdi čisto normalno, da se uradno govori zborni jezik, doma pa kakor komu paše.

Spy

Ma ne seri z nekšo slovenizacijo. Prekmurci sicer smo Slovenci ja!
Meni je toč čist samoumnevno ka se v medijih (tudi lokalnih) uporablja Slovenščina. Doma pa pač gučijmo prekmurski - in prav je tak!
In Prekmurščina nede izumrla v to san siguren. Enostavno nas je preveč ka bi se to kar tak zgodilo. Pa tudi dobro jo ohranjamo se mi vijdi. Moreš pa razmiti ka se kakše besede uvajajo nove oz. se kakše pozabljajo. Takša odstopanja so normalna, glede na to ka se družba in civilizacija razvijata.
 
Glejte čist simple je. Kda idete nekan daleč kraj od Prekmurja lepo gučite slovensko in tudi vašoga sogovornika prosite, če leko guči slovensko oz. vsaj približek slovenščine. Van nede valda spadnola krona z glave nej? Neven, resno neve kakši smisel ma to podjebavanje na osnovi narečja!? Češ ka mo ge z njin gučo slovensko, če san Prekmurec. Ma dajte no...
Ge pač izven Prekmurja gučin slovensko. Pa nej zato ka ne bi bil ponosen ka san Prekmurec, pač pa zato ka znan ka me recimo žabari težko razmijo s Prekmurščino. Resno van je tak opasno težka ta knjižna slovenščina? :)
Aja ja, tudi mene rejdno razpizdi kda na pop tv, kanal a, rtv ale gekoli pač, kvakajo kak budale v kakših pogovornih oddajah. Totalno neprimerno za nekše televizije ''nacionalnoga pomena''.
 
Glij telko kelko se zavedate oz. ste ponosni Prekmurci, bi se mogli zavedati oz. biti ponosni ka ste (smo) Slovenci! In bojte spravljivi. En mali dvomiljonski narod smo in si enostavno nemremo (nesmimo) privoščiti štukanja na osnovi ti si štajerec, ge prekmurec of pa primorec... :)

Vipko
tinka78

V medijih je normalno, da se govori in piše v knjižni slovenščini. Kako bi pa zgledalo, če bi na Valu 202 ali pa na 24ur vsak dopisnik govoril v svojem narečju? Na koncu ne bi imeli nič s teh novic, ker bi se bolj stežka kaj razumelo.
 
Sicer pa je žalostno in obenem smešno to, kar počnejo mladi, ko grejo študirat v Ljubljano.Običajno že po 2 mesecih tolčejo zelo polomljeno slovenščino z izrazito uporabo elementov ljubljanskega narečja. Po nekaj letih se to pri večini še dodatno okrepi, tako da na koncu po par letih študija tolčejo polomljeno ljubljansko narečje, s tipično potegnjenimi e-ji in ostalimi značilnostmi prekmurskega narečja.
Ne vem kaj je narobe s slovenskim jezikom - brez ljubljanskega narečja, da se ga tako izogibajo?

msabc

@Spy
Zakoj ti fčasi navališ na človeka, šteri izrazi svoje mnenje, pa njeme talaš ka naj ne "sere"?!? Či nemamo fsi takšnoga mnenja kak ti, nej trbej kritizejrate drüjge.
Ovače se pa čistak strinjan z sebeborci, pa mislen ka je Prekmurščina fsegli neka več kak pa primorščina pa drüjga narečja. Či se zgučavleta en "štajerec" pa en "primorec" ta se večijno razmila, či bi se pa prekmurec zgučavo z slovencon, pa se znonkar nebi nika razmila.

drotmantraš

PREKMURCI znate što je bil  Bogdan Novak? ne senja se van, geli?
prekmurski književnik, novinar. napijso 80 knjig, urednik Dnevnika, Teleksa, Pavlihe, Delov dopisnik, novinar...svetovni mediji so objavili prejk 500 njegovih humorističnih člankov.
Bogdan Novak se je roudo 4. 4. 1944 v  soboti. še preden je bil star 4 lejta, so ga stariši odpelali ssebof v Lublano. Rodno prekmurščino je mogo zamenjati za lublanščino. Če je komi pravo: Tak te plüsnem, ka vö spadneš!, ga  nihče nej razmo. zato se je navado praviti: Tem tok u rt sunu, deuš čez planke letu! no, tou so fsi razmili.
no, tou je tüdi "slovenizacija" ?????????

prekmurjerepublika

pojem slovenizacija, romanizacija, germanizacija.... pomejne vsiljevanje svoje kulture, jezika in navad v nekšo drugo kulturo/narod. Tak ka se meni vidi, ka se točno tau dela nad name(prekmurcame)

dupont

daj ti malo elaborejraj tej problem. prekmurci smo narod? kakšo kulturo pa mamo? kakšo avtonomijo sploh mamo? torej nejsmo slovenci?

AnaLiza

"Še bole žalostno od toga pa je, ka na nacionalki na velko kvakajo in ka jin še moremo plačuvate RTV prispevek za tou!" 
Casiopiea, podpiram to, kar praviš. Res žalostno.
 
"Sicer pa je žalostno in obenem smešno to, kar počnejo mladi, ko grejo študirat v Ljubljano.Običajno že po 2 mesecih tolčejo zelo polomljeno slovenščino z izrazito uporabo elementov ljubljanskega narečja. Po nekaj letih se to pri večini še dodatno okrepi, tako da na koncu po par letih študija tolčejo polomljeno ljubljansko narečje, s tipično potegnjenimi e-ji in ostalimi značilnostmi prekmurskega narečja."
tinka78, se popolnoma strinjam z napisanim.
 
Nekateri se enostavno sramujejo svojega narečja. Ali pa mogoče mislijo, da bodo izpadli bolj "frajersko", če se bodo spakovali v neki spakedranščini, ki ni podobna ničemur.
Jaz stalno govorim isto - v svojem narečju. Pa s komer koli že govorim in na vseh koncih Slovenije. In me vsi razumejo. :)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.