Hm? Tako kot v Španiji

https://www.mappr.co/counties/spain/

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Landini

Dajte nehajte s temi neumnostmi. Iz česa boste pa živeli? Saj se enega vodovoda nismo sposobni potegnit. Kako pa bomo upravljali avtonomijo.

jezikoslovec
Simon J (nepreverjen)

…len si ti ker, sam sebe utrujas z nebulozami. Ce bi bil bolj produktiven in manj len, bi porabil cas, ki ga za podpihovanje dogmaticnih tem na forumih za nekaj, kar bi ti povzrocalo osebno zadovoljstvo, ne pa iskal osnovo za svoj obstoj v oblakih.

In reply to by jezikoslovec

jezikoslovec

Ne potrebuje veliko energije napisati nekaj komentarjev. Vendar ki je napolnjen sovraštvom in renča, se hitro utrudi

In reply to by Simon J (nepreverjen)

Simon J (nepreverjen)

Ja, in potem te bomo vsi skupaj kopali glino in delali cimprane hise, da bomo za vzgled celemu svetu, kako eko zivimo. Iz vrbe naredimo se loke, ce se slucajno kateri od sosedov odlocijo naso prekmursko zemljo krast, da jih z loki lahko prezenemo. Pa na ledavi napravimo iz sibic in platna termoelektrarno, da bomo elektriko lahko uvazali na mars. Mater ste eni prtisnjeni.

komarček

Ali te regije štere so tüde avtonomne v Evrope živijo kak pračlovek v votlini? Tij lekar mejšaš avtonomijo pa samostojnost. Prekmurje čiglij bi bilou avtonomno itak bi bilou del Slovenije

In reply to by Simon J (nepreverjen)

jezikoslovec

Simon, zakaj si primitivno razmišljajoč človek? Pojdi v Španijo in boš videl, da avtonomne dežele niso se vrnili v temne veke. Nekatere so se veliko razvijale, predvsem po 1983, ko so dobile avtonomijo.

In reply to by Simon J (nepreverjen)

Simon J (nepreverjen)

Prepotoval sem zelo dosti sveta in za Slovenijo je edina pot da ostane povezana z enako mislecimi Evropejci v uniji za globalno konkurencnost. Ze danes je EU paralizirana, ker potrebnega toliko usklajevanja med razlicnimi drzavami in interesnimi grupami, ti bi pa se naprej drobil zaselke na avtonomije, da bi bilo potrebno se vec usklajevanj in birokracije. Azija nas vedno manj potrebuje, imajo za rast in razvoj regije dovolj kapitala in znanja, da nas Evropejce v naslednjih 20let potisneta na marginalo. Potem se pa najdejo romantiki tvojega kova, ki sanjajo pri odprtih oceh, gledajo YouTube in par enakih sanjaceh in mislijo, da je potrebno vse dobro rusit z nekimi glupimi idejami, ker se z takim razmisljanjem zdijo sami sebi pomebni in intelektualci. EU je nedokoncan projekt in potrebuje vec integracije, vojasko, politicno in predvsem kulturno. Brez evropske kulturne zavesti, se nam slabo pise, ti pa bi se vedno nekaj bluzil in se ukvarjal sam z sabo kot avtonom zaselek, svasta. Clovek, energijo, ki jo jaz in ti zapravljava za tole debato, bi bilo bolj produktivno namenit za lupljenje krompira. Kakorkoli, vsi zagovorniki takih gluposti imate priloznost in pojdite v politiko, ne pa da nas utrujate z neproduktivnimi idejami. Sam za kaj takega je pa ze potrebno kaj delat, to pa Vam presega prag forumskih neboloz, kjer edino lepo prosperirate Lep dan.

In reply to by jezikoslovec

jezikoslovec

Vendar naša regija nima nobene koristi iz centralizacije, ker se ukvarjajo s Prekmurje venomer takrat, ko ni dosti časa za rešitve. Drugje avtonomnost ne drobi narodne enotnosti, ampak jo utrdi. Nekatere probleme sami rešijo ljudje, ki so avtonomni v svoji deželi. Tudi sami upravljajo svoja premoženja, medtem ko redno plačajo takse (davke) centru. Drugače pa je drugi pomemben cilj avtonomije, da ohrani kulturne, jezikovne in identične značilnosti regije.

In reply to by Simon J (nepreverjen)

komarček

Skec si tij Simon? Tij si gvušno nej Prekmurec ka Prekmurec ne šinfa svojga rojaka samo zavolo toga ka je samozavesten

In reply to by Simon J (nepreverjen)

Linokil (nepreverjen)

Jezikoslovec, najprej se nauci sestavljat stavke, in sele nato pisi komentarje.

In reply to by jezikoslovec

jezikoslovec

Hahahaha! Ti boš me poučeval? Pišeš, da "nauci, pisi, sele" itn.? Kdo so pa ti? Kača, martinček ali pa človeška ribica? 🤣🤣

In reply to by Linokil (nepreverjen)

jezikoslovec

Poglejte novico https://sobotainfo.com/novica/politika-gospodarstvo/obrisi-nove-vlade-v… Torej šefi ne bodo nam vodovoda potegniti. Zbudite se: mi moramo delati za sebe, ker oni ne bodo!!!!

Jack000000 (nepreverjen)

Ta usran vodovod bi že bil potegnjen, če ne bi naročniki komplicirali glede standardov..

Mislim, da so bili trije konkurenti na razpisu 2020 al 2021, pa nobenega niso izbrali... Malo čudno sicer, da nihče ne ustreza.

Sicer pa ne vem, kdo nuca vodovod? Eni se tudi bunijo, ker imajo slabšo vodo kot prej, pa dražjo :)

In reply to by jezikoslovec

Jack000000 (nepreverjen)

No, recimo, bi šlo. Ampak.. Že med kritično zadolženimi občinami v Sloveniji so Gornji Petrovci in Šalovci, obe Prekmurje).

S čim bi avtonomijo financiral? Ni tu nič, razen da se za ego sesa javni denar iz EU al pa drugih delov Slovenije. Ni dovolj ljudi in gospodarstva... Še cest ne bi mogli vzdrževat...

Te španske pokrajine, ki kažeš, večina jih ima milijon in več prebivalcev... Prekmurska avtonomna krajina pa bi imela koliko? 20.000, 50.000 ? Od tega bi jih se 2000 posedlo po javnih službah za funkcioniranje pokrajine, ostali pa bi samo ta aparat težko vzdrževali.

Potem pa bi se še recimo Madžari spomnili, da bi imeli avtonomijo pa se odcepili :)

Ekstremno bi sicer bil proti edino iz razloga, ker je to metanje denarja v brezno brez dna..

jezikoslovec

Madžari bi si zahtevali avtonomijo, potem odcepili? Oh, ne! Madžarska manjšina v Sloveniji ni tako samozavestna. Morda so starejši Madžari bolj samozavestni.
Misliš, da je majhno prebivalstvo ovir avtonomija? Poglej pa te avtonomne evropske dežele, npr. Ferske otoke (50 tisoč prebivalcev), Alandske otoke (30 tisoč prebivalcev), Gibraltar (34 tisoč prebivalcev), Atos (1800 prebivalcev). Nekatere te skupnosti dobijo poseben košček iz evropskih finančnih virov.
Če bi bilo pa naše Prekmurje avtonomno ali ni logično, da bi melo drugačen aparat, ki se razlikuje od slovenskega? Potem kaj potrebujemo množico javnih služb?
Avtonomna pokrajina ima svoj program za razvijanje gospodarstva, ki ga financira iz davkov svojega ljudstva, evropskih finančnih podpor in koščka iz budžeta centralne vlade.

In reply to by Jack000000 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.