Pozdravljeni !

Zbiram informacije o ogrevanju z IR paneli...
Ima kdo izkušnje, kako je z ogrevanjem, poraba elektrike,...???
Kdo v Pomurju jih montira, prodaja???
Hvaležna bom za vsako informacijo.

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
IR ogrevanje (nepreverjen)

Mi imamo že par let doma IR panele in ogrevamo več ali manj samo z IR paneli, včasih pozimi še kamin zakurimo, ko je zunaj minus. Pri panelih je tak, da jih moraš prižgati enkrat jeseni in izklopiti spomladi. Temperaturo nastaviš na termostatu recimo na 21 ali 22 stopinjin pozabiš na vse skupaj. Nikak pa ne čakaj ka boš mel v kopalnici čez den 20 stopinj te pa zvečer kda se ideš tušerat pol vore prej vklopiš na 25 in boš mel toplo. Kakšakoli sprememba temperature traja kar neka časa ka se pozna. Ker paneli dajejo drugačno toploto kak radiatori, maš lahko temperaturo nastavljeno nižjo kak če bi ogreval z radiatorji. Občutek je takšen kak kda sonce sije na tebe recimo.
Mi smo zadovoljni z investicijo, kera je sicer nej bila nizka, ampak še vedno dosti nižja od kakšne toplotne črpalke. Važno je ka maš dobro načrtovano postavitev panelov in ka rajši malo močnejšoga daš v prostor, kak pa malo slabšoga keri se te mantra in kuri na pune celi čas. Ka se porabe tiče pa je tak ka smo prej pokurili negi 1500 litrov kurilnoga olja, zaj pa na sezono ponucamo kakših 500 evrov elektrike pa kakši kubik ali dva drv za kamin.

tadejac33

Hvala za info. Pa če bi imela samo panele, brez kamina ali kakršnega drugega ogrevanja, bi bilo dovolj ali je potrebno imeti ob hudem mrazu dodatno ogrevanje? Kupujem namreč manjšo hiško, ima dobro izolacijo, kurjava pa ni urejena. In razmišljam, da bi s paneli imela najmanj stroškov in dela. Kolebam med paneli in centralno na kurilno olje. Je potreben trofazni tok? To sem nekaj slišala, ampak ne vem, če drži. In še nekaj...lahko poveste kdo vam je delal, kdo se s tem ukvarja v Pomurju? Najlepša hvala.

In reply to by IR ogrevanje (nepreverjen)

IR ogrevanje (nepreverjen)

Čisto zadosti so IR paneli če je normalno izolirana hiša in če jih je zadosti po hiši razporejenih. Raje kakšnega več kot premalo, ker potem ni učinka pravega. Edino resno je treba upoštevati to, da se jeseni vklopi ogrevanje na želeno temperaturo in pusti prižgano do pomladi. Vmes pa čim manj spreminjaš. Mi nimamo trofaznega toka, pa dela vse vredu. Trofaznega verjetno rabiš za tiste zelo velike grelce kot jih majo včasih kje na terasah v gostilnah. Mi nebi več šli nazaj na kurilno olje. Prvi razlog je cena, drugi pa komoditeta. To vklopiš in pozabiš. S kurilnim oljem pa se zajebavaš z naročanjem KO, dostavo, potem cene nihajo kak si zmislijo v Ameriki, pa eno leto plačaš 20 % kot leto prej, potem kaj crkne na peči, potem je treba dimnikara meti in plačevati, pa radiatore montirati, barvati, pucati prah, odzračevati, pa sto nekšnih brig. Panele pa vklopiš in pozabiš.

Ne spomnim se kdo je točno delal. Ena firma iz Maribora je bila. Lahko vprašam.

In reply to by tadejac33

tadejac33

Saj to je to, dela je ogromno. V hiši ni ničesar, tako da bi bilo potrebno montirati od cevi, do radiatorjev, peč,...potem pa dimnik, servisi, cene olja,... Tudi jaz se nagibam k panelom, ampak sem brala na nekem forumu in so bili slabi komentarji, je pa res, da je forum star že kar nekaj let...so verjetno sedaj že vse te zadeve bolj kvalitetne.
No če vam ni odveč, bi vas prosila za ime firme. Ker pri nas ne poznam nikogar, ki bi to delal. Nekaj sem zasledila v Lendavi, pa v Kuzmi...ampak bi raje nekoga, ki ima več izkušenj, je bolj priznan. Koliko pa ste plačali za komplet(paneli in montiranje)? Hvala.

In reply to by IR ogrevanje (nepreverjen)

IR paneli (nepreverjen)

Če nimaš že napeljanih cevi, radiatorjev, talnega gretja ali česa podobnega, kar pozabi na to. Toliko te bo stalo, da boš izgubila hitro voljo, pa še potem kasneje te čakajo višji stroški ogrevanja. Mislim, da v tvojem primeru res ni računice. Že samo en malo večji radiator te košta telko kak en IR panel. Te pa še prištej cevi, inštalacije, rezervar za KO, peč, sanacijo dimnika, pa še kaj. Omisli si rajši še kakšno klimo ali dve, da lahko kaj na hitro dogrevaš, če ti paše in poleti hladiš, pa si potem res brez skrbi. Malo boljše klime delajo do -20 stopinj in delajo kot toplotne črpalke tak da maš resno dober izkoristek. Aja pa še to. Nas so strašili kaj bo, če zmanjka elektrike, da smo potem brez ogrevanja. Tudi centralna nam ni delala, če ni bilo elektrike, tak da to je resno brezvezen argument.

Delal nam je Ekosen, glede cene pa se še pozanimam. Samo to smo mi delali pred leti, ko je to bila še eksotika in je bilo razmerje cena/kvaliteta dosti slabše. Predvidevam pa da so tudi te naši majstri, ki so ti jih drugi napisali, vredu. Važno je samo, da ti dobro načrtujejo. Mogoče se ti bo zdelo, da ti hočejo prodati kakšen panel več kak bi bilo treba ali pa močnejšega kak bi bilo treba, ampak je res tak da je boljše, da maš kakšnega več kak premalo.

In reply to by tadejac33

tadejac33

Najlepša hvala za tako izčrpne informacije in nasvete. Bolj ko razmišljam, bolj sem odločena, da bom šla v to. Ker vse ostalo je preveč dela, stroškov,... Malo se bom pozanimala pri tej firmi, pa v Satahovcih, kot mi je svetoval en gospod. Pa bom videla kako mi bojo svetovali.
Pa še nekaj...paneli baje ogrevajo predmete. In nekje sem prebrala, da ogrevajo tudi rastline, torej rože. In baje da vse rastline odmrejo zaradi tega. Je to res? Ker kot ženska imam seveda rada kakšno lepo rožo v hiši :)
Najlepša hvala še enkrat.

In reply to by IR paneli (nepreverjen)

nejc-.ir (nepreverjen)

poznam majstra iz satahovec. on je nam delo tu v lendavi pa delujejo paneli 1a. ogrevamo se že 4 sezono. paneli imajo 12let garancije.za več se pozanimajte tam .
lp nejc

tadejac33

Najlepša hvala.

In reply to by nejc-.ir (nepreverjen)

marko234 (nepreverjen)

naj ti povem iz prve roke da sistem z ir paneli deluje perfektno. investicija cca 3500eur za 5sobno stanovanje. celo zimo na 22stopinj. poraba elektrike je bila cca (samo ogrevanje) 600eur. Stanovanje imam veliko cca 100m2.
investicija t.črpalke cca 10000eur + montaža sevalnih teles (radiatorji) ,polaganje talnega gretja....
ti pa odsvetujem gretje na električno preprogo. je zelo potratno . Kar se pa IR panelov tiče moraš vzeti kvalitetne , ne tiste iz mimovrst ki imajo znižane. Meni je delal strokovnjak ki je omenjeni v zadnjih sporočilih. odločitev je na tebi. Naj povem da nimam stroškov z dimniki , dovozom kurilnega olja , ter občutek toplote in zadovoljstva da narediš nekaj za okolje je neizmerno. strošek se lahko kosa z peleti ali pa je strošek el.energije še manjši od peletov. veliko je odvisno tudi od izolacije .

tadejac33

Ja definitivno bi vzela bolj kakovostne, ker je le zadeva, katera je za daljši rok in mora delovati. Ja hiška ima dobro izolacijo. Zid je 20 cm, izolacija je 12 cm, pa potem še premaz. Tako, da je kar fajn. Edino strop še ni izoliran. Je samo plošča. Želim pa si narediti dve spalnici zgoraj, tako da bom morala urediti tudi tam izolacijo.
Najlepša hvala za nasvete in informacije.

In reply to by marko234 (nepreverjen)

Dejan Dejči (nepreverjen)

Malo gledam kak pišete glede panelov.
Mi smo imeli montirane 2 leti hiša nekje 160m2 okna stara 15 let fasada 10 stiropor ogrevali smo nekje povprečje 22 c enkrat januarja smo dobili račun 560 €
Ostsle mesece pa od 280 do 350 odvisno od hladnih dni.
Prej smo kurili z oljem in je bila kurjava cenejša zdaj smo šli na toplotno in pokurimo na zimo do 650€.
Glede panelov imamo slabe izkušnje sem pa že tudi od drugih slišal da če hočeš ometi toplo tudi za to plačaš .
Se pa toplota ne more primerjati z klasično kurjavo naprimer na radiatorje.
Pri radiatorjih se segreje celoten prostor pri panelu pa imaš občutek da je pod nim vroče drugod pa hladno.

x (nepreverjen)

Se podpišem

In reply to by Dejan Dejči (nepreverjen)

Panel IR - naj… (nepreverjen)

Paneli ki delujejo preko klasicnih termostatotov delujejo tako kot si opisal . Vroce hladno. Prostor je topel . Pod panelom žge. Na voljo so termostati ki regulirajo panele od 1-100% delovanja in tako paneli ne zarijo ampak prostor samo dogrevajo po potrebi. Najprej se pozanimajte pa pol pišite .
Mojster ki je delal moji mami je doma blizu kroga pri ms in montira za podjetje Ekosen.

Lp

Dejan Dejči (nepreverjen)

Poznam tega mojstra vprašajte ga skom on ogreva doma .
Toplotna črpalka voda-voda
Bi se malo vprašal .

x (nepreverjen)

Vidim, ka je to prikrita samopromocija Ekosena.

Pa še neka. Kopejrano iz strani enoga od ponudnikov:
"Za povprečno izolirano stanovanje v velikosti 60 m2 potrebujete za ogrevanje z IR paneli cca. 4 KW. Izračun porabe: 4 KW x 0,12 €/kWh x 5 ur/dan x 180 dni = 432 € na leto." Ge pa je sanitarna voda, hodniki..., pa dvomin, ka mo samo pet ur na dan segrejvo."

https://prirocnikdom.si/primerjava-radiatorji-talno-ogrevanje-ali-ir-pa…

IR ogrevanje (nepreverjen)

Nimam razloga, da bi zagovarjal panele, če nebi delovali. Ne ukvarjam se ne s prodajo in ne z montažo tega. Delam v branži, ki nima čisto nič veze z gradnjo, kaj pa šele z ogrevanjem. Pišem samo iz lastnih izkušenj, ki jih imam kot nekdo, ki živi v hiši, ki se je prej ogrevala z kurilnim oljem, zdaj pa s paneli in kaminom. Hiša je v celoti izolirana, tako fasada, kot podstrešje. Zamenjana so bila okna in vrata. Tak da je res, da je hiša dobro izolirana, ampak mislim da ni poanta v tem. Nam so poudarjali, da je treba namestiti v prostore zadosti močne panele oziroma,če je res velik prostor, dva panela, mogoče celo tri manjše, da se izogneš temu, kar piše Dejan Dejči, da ti paneli žgejo celi čas na polno. Poleg tega pa je pomembno, da jeseni vklopiš in čim manj spreminjaš temperaturo vmes. Ne smeš dopustiti, da bi se hiša ohladila, ker potem res traja celo večnost, da se nazaj segreje, pa tudi energije gre ogromno. Paneli ogrevajo stavbo, ne zraka. Torej morejo segreti mizo, kavč, tla, omaro, te pa potem segrevajo zrak. Poleg tega pa topel zrak ni pogoj, da je tebi toplo. S termometrom v prostoru meriš temperaturo zraka, ne pa dejanskega občutka. Predstavljaj si da si pozimi na smučanju, zunaj je -3 stopinje, ti pa na ležalniku v tanki majčki uživaš na soncu. Podoben je občutek ogrevanja s paneli. Saj nima veze.

Kar se tiče pa toplotne črpalke pa se verjetno zavedaš, da je investicija v toplotno črpalko vsaj 10 tisočakov. Potem pa še prištej strošek radiatorov, cevi, štemanje invse ostalo kar paše zraven. Da ne omenjamo tega, da je za toplotno črpalko idealno, če maš talno gretje, kar pomeni, da je treba kompletno tla razštemati in dvigniti, položiti talno gretje in nazaj položiti parket, kajlice, laminat ali karkoli že maš na tleh. Enostavno ni računice.

Nina nana jaz bi na vašem mestu namontiral panele, če mate možnost dodajte še kakšen kamin za zimske večere, pa obvezno eno ali dve klimi, ki bosta poleti hladili, pozimi pa lahko greli do -20 stopinj, pa mate in poletje in zimo rešeno.

nina-nana (nepreverjen)

Hvala. Razmišljam o enem manjšem kaminu in panelih. Za klimo pa bomo videli. Če bodo tako slabe zime, je verjetno ne bom potrebovala :) Vsaj za ogrevanje ne. Imam namen iti povprašat in po predračun, pa bomo videli koliko bo zneslo. Hvala za nasvete in za vaš čas.

In reply to by IR ogrevanje (nepreverjen)

kajla (nepreverjen)

IR ogrevanje @

ti si totalno betežen in lažeš kak pes!!

Viking (nepreverjen)

Nabavi si skandinavski varčni električni radiator! Malo poguglaj in bejži kraj od IR panelov.

Bula (nepreverjen)

Tej paneli za p.m. vse smo vrgli iz kuče v takšno sranje me več nišče ne napela.

Bula (nepreverjen)

Tej paneli za p.m. vse smo vrgli iz kuče v takšno sranje me več nišče ne napela.

IR paneli (nepreverjen)

Še enkrat, ker očitno nisem bil dovolj jasen. Nimam nič s podjetjem Ekosen in niti nisem imel namena pisati kdo nam je delal takrat ogrevanje, pa v bistvu se nisem niti spomnil. Nina nana je pač prosila, da vprašam kdo nam je to delal, pa sem vprašal in napisal.

Kar se tiče panelov ne mislim več nikogar prepričevati. Mi je žal, da imate slabo izkušnjo, mi imamo dobro. Poznam še par ljudi z dobrimi izkušnjami. Poudarjam pa še enkrat, da je treba spremeniti ogrevalne navade. Vklopiti jeseni in izklopiti spomladi pa vmes čim manj spreminjati temperaturo.

Kar se tiče pa teh norveških radiatorjev pa vem povedati samo to, da so nam jih vsi zelo odsvetovali. Tudi na forumih boš našel kar nekaj primerov ko ljudje plačujejo po 200 in več evrov na mesec za ogrevanje s temi radiatorji (poleg osnovnega stroška elektrike). Mi nevem če smo kdaj dobili račun za elektriko višji od 150 evrov (vse skupaj). Dosti bolj učinkovite so klimatske naprave, ki delajo kot toplotne črpalke.

x (nepreverjen)

@IR paneli, vej pa nišče ne piše tebi. Kak ti priporočaš, tak eni odsvetujemo. Mi smo meli IR panel za dosegrevanje pa smo zamenjali za klimo. In kak sam praviš klima zmaga.
Pa še glede forumov: https://www.alter.si/tema/ir-ogrevanje-s-paneli-izkusnje.2482543/

canadianpharma… (nepreverjen)
canadianpharma… (nepreverjen)

canadian pharmacy generic viagra canadian pharmacy online canadian pharmacy online
viagra online canadian pharmacy
generic viagra from canada cheap viagra online canadian pharmacy generic viagra canada
canadian pharmacy online

Danes (nepreverjen)

@ir paneli: že tvoje ime veliko pove ?, pa prekleto veliko pišeš na to temo.... in praviš da to ni lastna promocija ???

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.