Sinoči, 31. januarja 2020 je predsednik republike Borut Pahor imel slavnostni nagovor na spominski slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz, žal pa kljub priložnosti in umestnosti ni omenil madžaronacističnega taborišča Sárvár (beri: Šarvar), kamor je madžarski okupator Prekmurja 22. junija 1942 v živinskih vagonih deportiral vse prebivalce naslednjih vasi v lendavski občini: Benica, Pince marof, Petišovci-kolonija, Kamovci in Dolga vas. Vsega je bilo interniranih 650 prebivalcev, od katerih jih je desetina umrla v tem zloglasnem taborišču. (več o narodnoosvobodilnem gibanju napredne prekmurske mladine in torturi Hitlerjevih zaveznikov, Madžarov, lahko preberete v prispevku Draga Pahorja v knjigi Prazniki slovenskih občin, 1975, str. 76 - 79).

Slovenski mediji se naravnost že smešno izogibajo omemb, ki bi spominjale na dejstvo, da so tako Madžari kot Italijani, na tleh zgodovinske slovenske poselitve od Blatnega jezera do Milana, okupatorji; in ne nekakšni domorodci (avtohtoni) ter da je poosamosvojitveno sistemsko politično privilegiranje tistih državljanov in državljank Slovenije, ki se politično opredelijo za pripadnike katere od teh dveh narodnosti, pravzaprav popolna negacija načela enakopravnosti narodnosti. Skrb za dvojezične markacije ipd. pa je skrb države in ne lokalnih petelinov. Predsednik pa - nič!? Kako to? Mar zato, ker je (zamrznjeni) član politične stranke, ki je po osamosvojitvi bila do "manjšin" bolj papeška od papeža in si tako priskrbela (obnavljajočo se) politično podporo, zdaj pa nihče nima jajc, da bi ta absurd popravil. Kajti: stara zdravila niso za nove bolezni. Ustavna zaščita je bila prepisana iz Ustave SRS v času Jugoslavije, a ta je funkcionirala v enopartijskem sistemu, ko je imel režim nacionalistične skomine pod nadzorom, medtem ko je zdajšni večpartijski režim meka za politično trgovanje z "manjšinskimi" sentimenti. Ej, Slovencelj …

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hhhg (nepreverjen)

Dokeč te levičarji oz boljševiki prepejvali himno v arabščini in dajali prednost islamizaciji Slovenije IN Evrope, posledično tuj Madžarske, se bodo Madžari do svojega naroda obnašali zaščitniško, tudi na teritoriju Slovenije.

Cort (nepreverjen)

Dandanes je greh ljubiti in spostovati svojo drzavo, moderno pa je pljuvati po krscanskih simbolih, nasa mladina si je prisiljena iskati sluzbe v tujini, mi bi pa uvazali delavce iz bliznjega vzhoda. Me res zanima kdo ali od po koga navodilih se to izvaja, ter zakaj, ali pa je to zacetek razpada taksne druzbe , ureditve ,kot smo jo starejsi živeli..

micikaaa (nepreverjen)

zadnja vrata so odprta volitve bodo iigra za rajo.....

Gorgonzola (nepreverjen)

hhhg, ne vem, kjer živiš, da ti ni znano, da Madžari nimajo naroda v Sloveniji. Ljudje, na katere si mogoče mislil/a, so že zdavnaj po rodovih pomešani med seboj . Zato v resnici, v naravi, ne obstaja nobena in nikakršna "madžarska manjšina", pač pa je to le politični konstrukt, za marsikoga koristen, na primer da te kot Slovenca/Slovenko, če se registriraš za kao madžara v Sloveniji, čaka sedež v državnem zboru, brez volilnega praga. Hkrati te čakajo vsi vzvodi politične moči, saj manjši ko si v DZ, večjo moč imaš.

hhhg (nepreverjen)

"da Madžari nimajo naroda v Sloveniji." Idi v Lendavo oz. Lendvo ali pa Gaberje ali pa Mostje ali pa Radmožance...pa madžaru povej, da oni niso narod in da nimajo naroda... Tij si navadni idiot, keri nema pojma o zgodovini, nej samo o narodih, ampak po mojem niti ne veš kak ti je ime!

In reply to by Gorgonzola (nepreverjen)

. (nepreverjen)

namesto tega brezveznega čnaka, bi ga to raje vprašali.