Za vse uporabnike: "Eko"kmetija Rengeo je nekoč res bila ekološka kmetija, sedaj pa ni tako. Lastnika sta zaradi pohlepa pri svojem delu uporabljala tudi umetna gnojila ter druga sredstva ter postopke, ki niso dovoljeni v ekološkem kmetijstvu. Zato sta licenco tudi izgubila.
Težava pa je v tem, da svojo dejavnost in izdelke še vedno propagirata kot "ekološko", čeprav gre za navadno zavajanje potrošnikov.
Upam, da se bo takšno zavajanje prenenehalo, k čemur lahko pripomorete tudi sami - obvestite znance. Glede nakupa se odločajte sami.
Ekološka kmetija je le tista, ki ima za to veljaven certifikat.

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DobraVolja

Za vse uporabnike: "Eko"kmetija Rengeo je nekoč res bila ekološka kmetija, sedaj pa ni tako. Lastnika sta zaradi pohlepa pri svojem delu uporabljala tudi umetna gnojila ter druga sredstva ter postopke, ki niso dovoljeni v ekološkem kmetijstvu. Zato sta licenco tudi izgubila.
Težava pa je v tem, da svojo dejavnost in izdelke še vedno propagirata kot "ekološko", čeprav gre za navadno zavajanje potrošnikov.
Upam, da se bo takšno zavajanje prenenehalo, k čemur lahko pripomorete tudi sami - obvestite znance. Glede nakupa se odločajte sami.
Ekološka kmetija je le tista, ki ima za to veljaven certifikat.

Landini

 Če imaš za to dokaze, je tvoja dolžnost, da to prijaviš ustreznim inšpekcijskim službam.

DobraVolja

Saj sem, še čakam na ukrepe.

DobraVolja

Upam le, da ni tudi v tem primeru tako, da opozarjajo na dolžnost prijavljanja inšpekcijam tisti, ki sami nikoli ne vložijo nobene prijave inšpekcijam. To dolžnost imamo vsi ljudje, če vemo za kakršnokoli kršitev.

DobraVolja

Pravkar sem z Bureau Veritas prejela odgovor, da je kmetija nazadnje prejela certifikat leta 2009, velja pa eno leto. Torej kmetija statusa nima več.
Vendar pa lastniki mirno dopuščajo, da se njihova kmetija razglaša kot »ekološka« in »bio« ter podobno, kar dokazujejo spletne strani , kot
http://www.oaza-zdravja.si/l_01_C4_2.php
http://www.sloveniaholidays.com/kolesarske-poti/velika-rapsodija
http://www.ekonet.si/eko_pri.html
http://www.goricko.net/predstavitve/pob/pob.pdf
Lastniki najbrž niso klicali administratorjev spletnih strani in jim razlagali, da niso ekološki kmetje? Logično. Naj ljudje verjamejo, da je njijhova pridelava ekološka. Kar je "eko" in "bio", je »in«, prinaša več povpraševanja, večjo prodajo. Takšni kmetje se nočejo zavedati, da s tem ustvarjajo le zmedo, saj je ekološko le tisto, kar ima veljaven certifikat. Gre za zavajanje kupcev in gostov, s tem pa se posledično ustvarja nezaupanje, ki bo lahko škodovalo vsem ekološkim proizvajalcem.

Ekološka košarica Pomurja je projekt Centra za zdravje in razvoj iz Murske Sobote, kamor je bila na začetku vključena tudi omenjena kmetija, a le dokler ni bilo treba priložiti certifikata. Potem so se brez opravičila in pojasnila umaknili. E-pošto kot dokazilo še hranim.

talicc

brez zamere, ali kak si lejko takšna? ges nebi tau nikoli napravil, ka bi nekomi tak v zelje hodil. Kvečjemu bi jim povedal svoje in nigdar več tam kupoval. Res je, delajo napačno, ali prej ali slej bi tudi inšpekcije to ugotovile, brez skrbi. Najdejo vsako iglo v senu. Če si tam kupovala, pa si ugotovila, da ne delajo tak, kak promovirajo, vzemi šila in kopita, pa pojdi kupovat drugam. Nevem zakaj se ljudje obremenujemo z drugimi?  Valda mi to nikoli nede jasno no.. Vsaki slej ali prej pride na svoj račun. Ka pa če bi tij bila na njihovon mesti, pa bi tebe nešče prijavo? bi ti pasalo to?
Gledaj spar; misliš ka je paradajz tam "čisti", ka celi teden isto zgledne in niti malo na zagnili? ali šalata ka ni povešena celi teden? dvomim da je vsaki dan "sveže" kak se reklamira
Aja, probaj s kmetijo v Šalovcih;)
 

Direktna

@talicc
Kakša pa je? Argumentejrano je nekaj povejdala in predstavila. Edijno pravilno. Če nemata ekološke kmetije, te nemata kaj izdelke tržite in odavati kak ekološke, či so to nej.
Njen posti so kulturni, na nivoji, nikoga ne žali in ne šinfle, samo povedala je kak je in opozorila zdajšnje in bodoče kupce. 
 
Tvoj post bi bil namesti, če bi odprla temo (in nekoga prijavila), ka te pa te ma tam travo posajeno recimo.
 

talicc

ka direktna nejsi moj post dobro preštala? Se strinjam z dobrovoljo 90%. Ali se ti ne zdi prav ka se vsaj teh 10% posluša argumente lastnika te kmetije? zakoj tak dela, ..itd.. Ges to stališče zagovarjam; ka se prej trbej 100% v neko stvar prepričati, kak pa vrat na nos iti.

Jim Beam

siguren san ka je dobrivolji vseeno za potrošnike pa ka što kujpe, tu je pa v prvi vrsti grda faušerija.
to z certifikaton je pa pa samo dokaz kak se dela prinas! če ga resno nemajo, bi to mogli že opazite tiste keri tej certifikate izdajajo, nej pa ka te nekši lidgej samo iz hudobije ščejo afero napravite!

trot

Ekološka je k večjemu kaka kopriva v kaki rupači bogom za hrptu pa še tam ni eko kisel dež od letalskega kerozina in raznih oblakov industriskega smoga.Kako ekologijo pa bi se mi sploh šli vsa solata raste po novem na rešetkah namočena samo v gnojilo in tako solato kupujete v velikih velecentrih in eko pomeni vse naravno če pa je ozračje onesnaženo potem ni eko eko bi lahko zamenjali samo z oznako rastlinjak kar pa spet ni eko tako da eko ne obstaja razen v glavah vegeterjancev ki prisegajo na eko smrdečo travo.
........................................ pa dober tek eko fanatiki ..........................................

Vipko
tinka78

Kaj za boga dela urad za varstvo potrošnikov? Če res niso imeli certifikata, ker so uporabljali gnojila, pa so kljub temu prodajali kot ekološko pridelane izdelke, potem bi jih morali vsaj kazensko ovaditi zaradi goljufije.

mees1

če bi FAUŠARIJA gorela bi zgorejla cela SLOV................

Vipko
Truplo

Ne vem, če res tule faušarija vmes...
 
Če kaj kupim in ima gor napis, da je eko, potem pa se izkaže, da zadeva nima certifikata oz. dovoljenja, bom to zagotovo prijavil, ker se počutim ogoljufanega.
 
Ne more in sme nekdo služiti na takih zadevah, ker je to nepošteno. Eko izdelki so praviloma precej dražji, a če niso pridelani v skaldu s pravili, je pridelava bistveno cenejša, kakor pri pravih. In nastane neopravičena razlika, ane?

spss

Tinka moja samo tebe smo še čakali v debati tej :D
Iz tvojega posta bi neuk človek sklepal, da ekološki kmetje ne smejo uporabljati gnojil, pa vsi vemo, da temu ni tako. Če se že vključuješ v take debate vsaj uporabljaj izraze in stavke, ki niso dvoumni, ker bo zaradi tvojega stavka nekdo ekološko pridelavo smatral drugačno kot je ! 
 
Glede kmetije Rengeo, če so prodajali nekaj kot ekološko, ki to ni je to seveda problem, saj gre za zavajanje in krši vrsto drugih pravil, pa je kljub temu tak proizvod vsaj pol bolj zdrav kot so paradižniki iz sicilije in solata iz padske nižine, ki ji nekateri ljubkovalno pravijo greznica Evrope.

Freestayler

Že nekaj časa od kar se je v trgovinah pokazal BIO in EKO,da temu ni tako,v 6 letih so nekje 40% BIO ali EKO odstranili iz polic,prosili preko medijev da če so določene izdelke kupili,da jih naj vrnejo ali pa zavržejo.Jaz nasplošno ne kupujem BIO in EKO ker ne verjamem.

Cucurbita Pepo

Debate glede ekološko pridelane hrane so vedno zelo pestre, poleg različnih stereotipov, so mi najbolj interesantna mnenja, da danes ni nič več neonesnaženo in tako razen v pragozdu ekološko kmetijstvo ni več možno. Res je, onesnažen je zrak, onesnažena je prst, onesnažena je voda, vendar tukaj potem ne razumem, zakaj bi potem še jedli hrano, ki je do vrha napolnjena z ostanki fitofarmacevtskih sredstev in nitrati? No, kakor koli kdo želi.
Dejstvo je, da je ekološka pridelava bolj zdrava, o čemer pričajo številne raziskave, dejstvo je, da zaradi prepovedi uporabe sintetičnih sredstev za varstvo rastlin in lahkotopnih mineralnih gnojil ne vsebuje nitratov in pesticidov.
Dejstvo je, da bodo ljudje vedno iskali poti do večjega ali lažjega zaslužka in iskali luknje tam, kjer jih bodo lahko našli. Različne malverzacije, škodljive snovi in delanje v nasprotju z zakonodajo, se zaradi tega lahko pojavlja tako v konvencionalni kot v ekološki pridelavi. Zato se mi zdi najbolj moder nakup hrane pri tistih kmetih, ki kmetujejo zaradi srca in verjamejo v to kar delajo. Kar se pa lahko prepričaš edino z obiskom na njegovi kmetiji in v pogovoru z njim. Ali pa pri večjih ponudnikih, ki si malverzacij ne morejo privoščiti. Zato mislim, da je najboljši slogan za nakup hrane: kupuj lokalno, znano in z glavo.
Pa dober tek!

spyker123

Se strinjam..namesto, da zelenjava in sadje napravijo malo nej 1000 km, ka pride k nam, bi rajši kupovali lokalno, tome pravin ge eko..škropijo tak ali tak vse, ka raste, če nej, pa škropi kmet poleg tvoje njive, ka o podtalnici niti nemo začali, ka vse plava tam;) pa češ, ka je eko zelenjava draga, zato, ka pač ne zraste telko pridelka, kak če bi škropil..to je čista laž..poglednite malo eko kmetije v franciji pa nizozemski, nič škropljenja, za čim večji pridelek pa se uporabljajo čmrlji, keri prašijo, paradajzi pa zrastejo do 15m v višino..btw. s škropljenjom pobiješ čebele in čmrlje, zato je tudi tako velik upad čebeljih populacij na globalni ravni in so eko kmeti ostro proti uporabi pesticidov..za moje pojme more biti kmet rejsan izobražene na ton področje, ka se leko ubada z ekološko pridelavo, samo tak de mel hasek s toga, vačik de tak samo finančna zguba..

spss

spyker samo jes vseeno bole zavupan slovenski integrirani ali eventuelno konvencionalni kak katerikoli izmed tujih držav, keri pravijo ka pridelujejo eko ! Sploh pri zelenjavi,... štel san eno raziskavo kero so delali v maribori in primerja vitamine,.... ter vse ostale hranljive snovi v zelenjavi, kere zagotavljajo kvalitetu pridelku,..... slovenska eko zelenjava je bila sicer najboljša,.... zanimiv pa je bil podatek, da je slovenska intgrirana bolj zdrav kot nemška eko ! 
 
pa čmrle uporabljaja večijna pridelovalcov paradajza in ugork v prekmurji, pa so nej eko ! Glede višine 15 m je pa so nej problem v čmrli temveč so odzadi izbor hibridov, hranila, osvetlitev, temperatura, čas,.....
 
Nizozemci pa eko ? ne me sezuvat res ! Zaradi njih pa francuzov, keri so čista monokultilizirali svoje pokrajne mo zdaj slovenci mogli v novi kmetijski politiki 7% svojih njiv pustiti v zaraščanje, da pokrajna nebo pusta ???? Nizozemci, keri dobijo projekt iz evropskih sredstev, da si pokrajno zaraščajo s koprivami, ker so v preteklosti vse pošpricali in uničili,  o tej nizozemcaj tij gučijš? Vprašaj dr. Bavec kot v sloveniji največjega promotorja eko, ka si misli o nizozemcih !
In če gučijva o nizozemcih, keri v konvencionalni pridelavi pridelajo 900 ton paradajza na hektar k(v sloveniji je pri kmetih max 200 ton,  ogrevanih kompleksih 350 in toti v renkovcaj do probali pridelati 500 ton) povej ti meni kak narod, ki ima mentaliteto pridelati čimveč na čimcenejši način lahko pridela nekaj eko, da bo to pridelano kupcu prijazen način ??Ja prav maš, gnojenje z dušikom na ful, s kalijem kalcijem na ful, in potem zrastejo 15 metrov visok paradižnik in ne zaradi tega ker je eko ! 
 
Zato ti povem nekaj, pridelava ekološke zelenjave v sloveniji za prodajo na veliko ni ekonomsko upravičena, če prideluješ na način kot ga zahteva slovenska zakonodaja ! 
 

spyker123

spss, te se pa opravičujen..lekar san se zaleto s komentaron;) pač gledo san eno oddajo o eko kmetijah v niz in fra in se mi zdelo pač kul, ka sploj sprobavlejo vzgajati zelenjavo brez pesticidov pa ostale nesnage in pa majo spodoboben dobiček..glede paradajza, ka jin zraste v višino do 15 m, ma mogoče vezo s ten, ka je to češnjev paradižnik? mislin, ka te že v osnovi lejko zraste, ka nega takše teže na rastlino.me pa zanima, če je to več nej eko, če maš zemljo pognojeno? razmen, ka je nej eko, če se njive škropijo s pesticidi, keri uničujejo škodljivce pa plesni pa travo, pognojiš pa njivo lejko, samo najbrž nej z gnojem svinj, temveč krav? nege san štel, ka svinjski gnoj preveč onesnaži podtalnico ali neka takšoga..
tema je vsekakor zanimiva, je pa rejsan, ka je zelo verjetno slovenska zakonodaja kriva, ka se slovenskim kmetom ne splača pridelovati ekološko, že zaradi toga, ka v slovenijo ne prikaplja telko evropskih sredstev za kmetijstvo, kolikor bi lejko..znane so zgodbe o občinah, ka so si nej znale izmislite projektov za urejanje okoliša in potemtakem ostali brez 100.000+ evrov nepovratnih sredstev, žalostno a resnično..

špej

Pri hrani se mi zdi najslabše razmišljanje, da je itak vse nezdravo in je potem vseeno, kaj ješ. To je, kot če bi si poleg enega strela v koleno spustil še cel rafal.

Zanimivo pa je primerjati ceno biološko pridelanih izdelkov v Sloveniji in Nemčiji. V Sloveniji popolnoma isti izdelek stane tudi do 100 odstotkov in več. V Nemčiji je tudi nekaj povsem normalnega kupovati v bio trgovinah (če kupuješ v Slo moraš imeti ali preveč keša, ali ti je hrana res prioriteta v lajfu). Te so dobro založene in vedno polne. Poleg posameznih trgovinic obstajajo tudi celotne verige bio trgovin. Je Slovenija premajhna za vsaj približno kaj takega?

mile82

Dobra volja...Ka te malo izzoven... Si prepričana, da za vse eko kmetije veljajo ista pravila? 

spss

spyker načeloma višijna neje pogojena  tržnimi s hibridi, keri se pridelujejo v zaščitenih prostorih v velikih serijah, ker je paradižnik trajnica bi lejko ob optimalnih pogojih (Svetlobe, temperature) prideluval tude 2 leti in več samo je to v praksi teško izvedljivo zarada večjega napada bolezni,...
v eko in tude v integrirani pridelavi  je na območju slovenije dovoljen letni vnos 170 kg dušika na hektar, problem dušika so nitrati, nitriti, ki se izpirajo v podtalnico, zato je z dušikom potrebno gnojiti zelo pazljivo,... zato lehko ''eko'' kmet napravi več škode z gnojnico in gnojevko kak recimo konvencionalni kmet
Sicer je smisel eko pridelave zaključen krogotok v smeri rastline- živali-tla, da na tak način pridemo do krogotoka hranil. Zato je sama ideja eko pridelave kot dodane vrednosti na kmetiji in ponudbo v supermarketih skregana z logiko!  Namen eko pridelave je da človek ki prideluje verjame v to s tem živi in da to kar pridela, proda dražje, doma ali na tržnici, ker gre povečini za majhne serije.
 
Špej fenomen Slovenije je, da ti ekološki kmetje, ki se ukvarjajo s to pridelavo večinoma prodajo vse doma ali na tržnici, tak da nimajo potreb rinit v supermarkete, ker jih ti stiskujejo na take cene, da mu ne preostane skoraj nič,.... sicer pa je malo pridelkov / pridelkov, ki se lahko pridelujejo v masovnih količinah in se dajo pridelati pošteno!
 
Masovna pridelava  eko zelenjave je zelo težka, ker za dosti bolezni in škodljivcev ni registriranih zaščitnih sredstev, potem zagotavljanje preskrbe s hranili je problematično,... Medtem pa so odlični primeri kjer eko kmetijstvo fantastično funkcionira, prireja mleka, mesa, jabolke, vino, jajca,....

DobraVolja

mile82 - nisem čisto prepričana, ker naj bi bili v preteklosti eni inšpektorji pri tem, konkretnem primeru podküpljeni - a to so govorice, ta zadeva ni preverjena, neveljavnost certifikata pa je. V glavnon pa so zadeve v Sloveniji po zaslugi večine inšpektorjev ter medsebojne kontrole kmetov  urejene - dokaz za tou je glavna tržnica v LJ, ob sobotah, ekološki del. Tam prodajajo samo tisti, ki imajo veljavne certifikate, opavljene vse analize itd.  DTakšno tržnico si želim tudi pri nas.
talico - ne vem, če se ravno v 90 % strinjaš z mano, ni bilo razumeti tako. Ne vem, odkod ti ideja, da mislim, da je v Šparu vse ok, vedno sveža zelenjava itd. Seveda ni tako in tam kupujem zelo malo zelenjave, ker nimam kaj. Tudi tisto, ki jo oglašujejo od "ekološko", kupim redko - to, kar prestane dolge transporte, ni več ekološko.
Najbolj smešni so očitki, da gre za "foušarijo". Niti kmetica nisem, kaj bom Rengeoju fouš??  Nimam nič proti, če on zadeve prodaja in da mu posel gre, samo naj ne zavaja potrošnikov s svojo ekološko pridelavo in naj ne glumi, da se gre ekologa. Kar je eko, mora biti eko, z dokazi, kar je, na primer, domače, naj bo domače. Tudi za njega.
Na nepravilnosti je treba opozarjati - s tem ščitimo druge potrošnike. Če samo prenehamo kupovati izdelke nekoga in na zadeve ne opozarjamo, omogočamo kršitelju, da zavaja ljudi še naprej, tudi tiste, ki pridejo za nami. Kaj potem naredimo s tem, da se brigamo le za lastno rit? Nič. S tem samo omogočamo na mikroravni, da država v celoti, na makroravni, deluje mimo vseh pravil, brez vsakega reda.

gay (nepreverjen)

Pred dnevi sem klical na kmetijo Rengeo in jih spraševal o ponudbi pridelkov in moški je povedal,da imajo tudi certifikat,to pomeni,da se mi enostavno zlagal? Ali naj jih vseeno obiščem in zahtevam predložitev certifikata potem? Lahko pa pokaze ponarejenega...

Mira

Ja. Informacije, ki sem jih dobila od znancev, s katerimi sodeluje, je svoje izdelke pakiral v stare embalaže, ko je imel še veljaven certifikat. Ne vem, kako je trenutno, mogoče ga spet ima. Treba bo vprašati kontrolne organizacije - mislim, da je za to kmetijo pristojen IKC.
http://www.ekoslovenija.si/EKO_SLOVENIJA,,hrana/zdrava_prehrana&showNew…
Vseeno pa ostaja vprašanje, koliko so ti certifikati resnično verodostojni. Rejec kokoši iz okolice Velikih lašč je imel vse mogoče certifikate, pa je kljub temu mučil živali. http://24ur.com/bin/video.php?media_id=60966764
Ja, to je Slovenija ... Dobra ideja, slaba izvedba, potrošnik pa naj se znajde, kakor ve in hoče ...

vodara (nepreverjen)

Kelko je meni znano je več generacij Renglov,ki se s kmetijstvom ukvarjajo in Dejani bi lejko pravili tudi ekolog, ne ven ka je s tejmi certifikatami njihovimi, ampak on je tudi če je uporabljal nedovoljena sredstva v eko kmetijstvi in zaradi toga izgubil certifikat ta uporabljal po pameti, nej kak večina konvencionalnih kmetov pa tudi marsikateri integrirani. Vse imetnike eko certifikatov se da preveriti na strani ministrstva za kmetijstvo. Eko certifikat se lejko zelo hitro, tudi zaradi rednij malenkosti zgibi in tudi nasplošno je v zvezi s tejmi certifikati marsikaj naraube. Se van zdi logično ka more eko kmet, keri proba čuvati naravo in zdravje potrošnikov za kontrolo plačuvati, vsakšo stvar javlati itd. konvencionalni kmetje pa podtalnico, zemlo, hrano in nas ter druge živali zastrupljajo že pol stoletja, pa rejdko keri kontrolo ali kazen plača zaradi toga. Ne zagovarjan ka se lejko odavle pod eko odavle nekaj ka nema certifikata, povedati pa ščen ka se Dejan že zelo dugo in v zelo požrtvovalno trudi ka se ekološko stanje prekmurske zemle in zdravje prekmurskih lidi izboljša;

vodara (nepreverjen)

https://webapl.mkgp.gov.si/bioWeb/poglej.php?id=290

evo likn o renglovon certifikati za letošnje leto;

naj se ta ka tau gonimalo za jezik vjej

sarchy

Čeprav sem iz Ljubljanskega konca poznam eko kmetijo Rengeo, vendar odkar sem začela kupovati proizvode prekmurskega mlina Kolenko na G. Bistrici, moke, kaše in ostale njihove proizvode več ne kupujem drugje. Pa se nekajkrat letno vozimo iz Ljubljanskega konca k vam v Prekmurje. Imajo pa tako ekološke(z certifikatom) kot konvencionalne proizvode.

back to nature (nepreverjen)

No, takole ko človek bere take stvari ga res zaskrbi, komu še lahko zaupa. Nevem ali ste res ljudje tako foušljivi in tako radi drugemu slabo želite ali je res kaj na tem... sem preverila certifikat in je veljaven do konca leta 2015. Če ima pa kdo res kakšne dokaze pa ajde slikat in objavit, ker brez dokazov ni nič...
sicer pa če drugemu slabo želiš kaj hitro pride to nazaj

Mira

Potem ga je zdaj ponovno pridobil. A to se je zgodilo že večkrat - vsakič ga tudi izgubi. Torej nekaj vseeno ni ok, kajne?

NO (nepreverjen)

Zdravo. Naj povem, da sem bila prejsnji teden na kmetiji Rengeo. V "sobici", kjer so na policah v zelenih embalazah "Goricka Ves" z oznakami BIO razne moke, kase, kosmici, so na tleh velike vrece z istimi zadevami z madzarskimi etiketami... Na mozevo vprasanje, kaj to je, je gospod (glavnega ni bilo, ker je bil v Lj) odgovoril, da ovsene kosmice ne morejo sami delati, ker nimajo ustrezniga mlina, zato jih uvazajo iz Madzarske. Vseeno sem jih kupila, ker me je zanimalo, ali na embalazi pise, da je poreklo Madzarska, a temu zal ni tako. BIO iz Gorickega... Toliko o postenosti...

Bibi772 (nepreverjen)

Oves je njihov, kosmiče pa verjetno pač ne morejo delati sami (kot ti je povedal zaposleni), torej svoje sestavine pošljejo tja, oni naredijo, pošljejo nazaj. Tu ni nič nepošteno ali nateg, tako pač delujejo, ne skrbi nimajo te za norca. :)

PUMPERNIKEL (nepreverjen)

Upam,da preverjajo,če iz Madzarske res dobijo kosmiče iz svojega ekološkega ovesa,kar bi bil ukrep na mestu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.