Termin

projekcija predpremiere televizijske oddaje

Scenaristka, voditeljica in urednica izobraževalne serije Slovenska narečja – Neva Novljan, režiserka ­– Siena Krušič, snemalec – Boris Poropat, montažerka – Maja Gaspari.

Oddaja Slovenska narečja: PANONSKE NAREČNE SKUPINE je nastala v produkciji Izobraževalnega programa TV Slovenija.
Avtorica Neva Novljan v oddaji s pomočjo razlage dialektologinj dr. Mojce Kumin Horvat (Inštitut za Slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU) in mag. Mateje Kosi (FF UL) ter pestre druščine narečnih govorcev predstavlja posebnosti, značilnosti in bogastvo narečij, ki spadajo v Panonsko narečno skupino.
Melodijo in zven predvsem prekmurskega in prleškega narečja pa v oddaji odkrivajo domači narečni govorci, med njimi pevka Regina, pesnik in pisatelj Feri Lainšček, büjraši, tkalke in mlinarji iz Ižakovcev, člani KD »Marko« iz Beltincev, prleški kantavtor Tadej Vesenjak, künštni Prleki iz Republike Prlekije, otroci iz vrtca Ljutomer, znameniti lotmerški kasači in številni drugi.
Avtorica oddaje ob bogastvu prekmurskega in prleškega narečja izpostavi tudi lepote, običaje in znamenitosti teh dveh pokrajin, saj sta prav pokrajina in njeno narečje najpomembnejša elementa identitete ljudi.

Na projekciji bodo prisotni nekateri avtorji in soustvarjalci oddaje.

vstop prost
Brezplačne vstopnice pri blagajni Gledališča Park od 3. aprila.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.