Termin
Prizorišče

Prijazno vabljeni na odprtje razstav Terra Sancta 1910 in novega ciklusa fotografskih razstav Fotograd Negova, in sicer v soboto, 18. septembra 2021, ob 16. uri!

Vstop prost!

TERRA SANCTA 1910

O največjem romanju Slovencev v Sveto deželo v mesti Jeruzalem in Betlehem je ohranjenih veliko zapisov, prek sto Nagličevih fotografij pa predstavlja edini fotografski vir o tem zanimivem poglavju iz slovenske zgodovine pred 111 leti.
Veliko romanje v Sveto deželo se je pričelo v petek, 2. septembra 1910, ko je iz Trsta odplula ladja Tirol s 540 romarji. Med njimi je bil tudi romar s številko 50. To je bil Peter Naglič iz Šmarce pri Kamniku, ki je poleg osebne prtljage vzel s seboj še fotografsko opremo. Vestno dokumentiral celotno pot po Sveti deželi, prve posnetke pa je naredil že v Trstu.
Razstavo TERRA SANCTA 1910 s fotografijami Petra Nagliča je pripravil Muzej krščanstva na Slovenskem v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem - avtor razstave je dr. Marko Frelih, kustos Slovenskega etnografskega muzeja. V okviru Evropskih dni judovske kulture 2021 v organizaciji Sinagoge Maribor razstava tokrat gostuje v gradu Negova.

FOTOGRAD NEGOVA

Letošnji zadnji ciklus razstav Fotograd Negova bo postregel z mojstrovinami 2 tujih in 1 domačega fotografskega mojstra. Predstavili se nam bodo:

MATJAŽ KRIVIC z DIHAJ;
OVI D. POP s PREŽIVELIM IKARJEM in
MARCEL VAN BALKEN z IZGUBLJENIMI SPOMINI.

Razstave bodo na ogled do 31. oktobra 2021 - prijazno vabljeni!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Prireditev bo potekala v skladu s priporočili NIJZ. Hvala za razumevanje!

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.