Medtem ko zaposleni v AHA Muri trepetajo za svoje službe, se je država vsedla na premoženje lastnice skupine AHA, Mojce Lukančič.

Včeraj je murskosoboško sodišče razglasilo stečaj podjetja AHA Mura. Približno 1200 zaposlenih v Murski Soboti in še približno 1300 zaposlenih v podjetju Prvi Maj v srbskem Pirotu sedaj čaka pričetek stečaja ter ob tem trepeta za svoje službe. Trepeta pa najverjetneje tudi Mojca Lukančič, saj se je država vsedla na njeno premoženje, tudi družinsko hišo, poroča Dnevnik.

Država nad njeno premoženje

Republika Slovenija je zahtevala vpis plombe na nepremičninah v lasti Mojce Lukančič in njenega življenjskega partnerja Nigela Petra Buxtona, verjetno pa tudi na celotnem poslovnem imperiju. Sodišče naj bi zahtevi za vpis plombe ugodilo, s čimer so se pod hipoteko znašli številni poslovni prostori po vsej državi, tudi njena družinska hiša v Trnovem v Ljubljani, še poroča Dnevnik.

Milijonski zahtevek zaradi subvencije?

Država naj bi vpis plombe zahtevala, da bi zavarovala več kot milijon evrov vreden zahtevek, ki ji ga namerava izstaviti v prihodnjih mesecih. Na kakšni podlagi je država vpisala predhodno odredbo, zaenkrat ni znano, a bi ta utegnila biti povezana s kazensko ovadbo zaradi nenamenske porabe državnih sredstev, ki so jo murskosoboški kriminalisti februarja vložili na tožilstvo. Kazenska ovadba temelji na na utemeljenem sumu, da sta Mojca Lukančič in Nigel Peter Buxton velik del skoraj šestmilijonske subvencije, ki je bila namenjena ohranitvi AHA Mure, prekanalizirala v srbsko podjetje Prvi Maj.

Poleg države, tudi upniki

A država ni edina, ki se bo z zahtevki spravila na Lukančičevo in Buxtona. Najverjetneje se bodo z zahtevki nanju spravili tudi upniki skupine AHA ter hčerinskih družb. Kot lastnika družb naj bi pri bankah za posojila zastavila tudi svoje osebno premoženje, pri nekaterih posojilih pa oba nastopata tudi kot poroka. To bi lahko povzročilo velike težave tudi njunemu ostalemu imperiju, še pišejo v Dnevniku.

Preberite še

Lukančičeva: Za kolaps Mure krivo nerazumevanje bank, predvsem NLB, in DURS 
AHA Mura v stečaj, delavci s solzami v očeh 
Mojca Lukančič s slamnatim podjetjem zavlačevala stečaj Mure? 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
žužek (nepreverjen)

Ribo odrežimo pri glavi, ne pri repu!

bad-boy (nepreverjen)

tak tak čista pravilno!!!

zima.bella

Popolnoma se strinjam z zasegom premoženja vsem, tudi tema dvema mutibaričema.

Skrbi me pa, KJE SO PLOMBE od Jankoviča, Šrota, Janše, Zidarja, Hilde,........

- (nepreverjen)

to zima.bella, to je pa vprašanje za 1 mio evrov. vsem tem barabam bi blo treba pobrat vse do zadnjega centa, ker škoda, ki so jo naredili , je nepopravljiva.

ivank

tak tak se jim trebe zarubiti pa dati delavcem

amx-2 (nepreverjen)

Lukančičeva ni nič kriva
zakaj
1. durs ni opravil svojih pristojnosti - direktorja takoj nagnati in mu vse zapleniti
2. sindikat ni opravil svojega poslanstva - takoj prepovedati njegovo nadalnje delo
3. itd.

peugeot

tudi prejšnjim vodilnim v Muri zapleniti ukradeno...

English (nepreverjen)

@ivank:
in kaj bodo delavci počeli z eno nepremičnino?

peugeot

prodati nepremičnine in delavce poplačat,kot se dogaja v sosednjih državah...

Gost (nepreverjen)

boxmark dela tovarno na hrvaškem ne v sloveniji, zapira v feldbachu-

Delavec nej manjak (nepreverjen)

Ste pa rejsan naivni, ka mijslite ka de pristala na beraški palici, zdaj je ešče se vrouče, da se pa tou umiri, pa se zasmijli sodiščon kero de dalo mijlo kazen, te de se pa pa smijala, kak je se nategnola.

Starejše novice