V pustnem času smo pojasnjevali pojem »krofaš«, smo pa za danes izbrali novo »couno«, ki jo bomo pojasnili: »cuzeki«.

V ljudskem izročilu Pomurja so za prebivalce vasi znani šaljivi nazivi, ki dostikrat zasmehujejo telesne hibe in ozmerjajo z živalskimi nazivi. Medsebojna poimenovanja, ki izhajajo iz ljudskega jezika so danes v ljudski zavesti nekakšna folklorna zanimivost in nimajo vedno osnove v strokovnih opredelitvah, saj so nazive pridelali prebivalci sosednjih vasi, zato imajo zafrkljivi namen.

»Cuzeki« so Odrančani

Odrančane so klicali cuzeki, ker so v vrsti hodili k maši v Beltince. Izvedeli smo, da so v obdobju, ko Odrančani niso imeli svoje cerkve, peš v koloni, drug za drugim hodili v cerkev v Beltince. Okoliški prebivalci, ki so vsa ta leta spremljali Odrančane na poti, so videli, kako cuzajo en za drugim v koloni kot mali cuzeki – žrebički, tako se je označba prijela in obdržala. Beseda cuzek označuje mladega žrebička, ki še vedno »cuza« sesa mleko pri materi, v tem obdobju žrebički spremljajo kobile, svoje mame vsepovsod in so neločljivi. Tako ta couna označuje značajsko in tudi religiozno hibo, čeprav gre za šaljivi izraz, kaže tudi osebno trdnost in vztrajnost prebivalcev, ki jim ni bila težava premagovati razdalje in ovire.

Imenovanje zasledimo tudi v knjigah

Tudi Jelka Pšajd, višja kustosinja soboškega Pokrajinskega muzeja, je v knjigi z naslovom »Še zdaj, na te sveti den, moreš preklinjati?«, razložila, da izraz cuzek pomeni žrebiček,  da pa so s tem imenom klicali Odrančane pa se pojavi tudi v knjigi »Ljudje ob Muri«.

Couna, ki se ne zdi vsem Odrančanom žaljiva

Tina (Odranci, 29): Da sem cuzek so mi ponavadi rekli v kakšni diskoteki, na veselici, ko smo se spoznavali, a me to ni motilo. V srednji šoli pa me niso nikoli označevali s to besedo. s Verjamem, da smo po eni strani Odrančani ponosni na svojo vas in dejstvo, da imamo svoj vzdevek, kot vsaka vas tu naokrog. Vedno je ta  označka pomenila bolj zajebancijo, nikoli nisem na to gledala kot na žaljivko.

Na tekmovanju »Prvaki znanja«, ki je potekalo lansko leto junija, je nastopila tudi osnovnošolska ekipa iz Odranec, ki si je izbrala za ime svoje ekipe Cuzeki. Malo za šalo malo zares najverjetneje, a lep primer, da je lahko »couna« tudi zabavna in ne samo žaljivka.

Preberite tudi prispevek o tem, kdo so "krofaši"

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mansson

Naslednji za predstavitev so eceki ? :D

cheese0
Mekaš (nepreverjen)

Ali pa Mekaši !! :D

soboški (nepreverjen)

tvoja mati ja cuzek

gajzi

Od Gajdašov do še tüdi pijsali pa od Böjrašov

Starejše novice