Predlog za stečajni postopek Pomurske založbe je kot upnica vložila Probanka na Okrožnem sodišču v Murski Soboti. Stečajni postopek se je začel prejšnji petek, 28. marca.

Za upravitelja stečajnega postopka je bil imenovan Gorazd Zemljarič, ki pa za enkrat izjav še ne daje, ker se mora najprej seznaniti s situacijo.

V sklepu sodišča, ki je bil objavljen na spletni strani Ajpes, je zapisano, da je Pomurska založba po tem, ko je Probanka vložila predlog z začetek stečajnega postopka, vložila zahtevo za odložitev odločanja o upnikovem predlogu. V vlogi so v založbi navedli, da so začeli izvajati ukrepe za odpravo insolventnosti ter da je terjatev upnika v celoti zavarovana z zastavno pravico na nepremičnini.

Sodišče je Pomurski založbi že 17. januarja naložilo dopolnitev zahteve, v dveh mesecih pa založbi ni uspelo izkazati ukrepe prestrukturiranja, vložiti predloga za prisilno poravnave niti priložiti dokazov o uspešnem povečanju osnovnega kapitala z novimi denarnimi vložki in da ni več insolventna. Sodišče je tako odločilo, da se začne stečajni postopek, so zapisali na STA.

Pomurska založba je bila ustanovljena v 50. letih minulega stoletja, je bila z izdajanjem literarnih, humanističnih in domoznanskih del domačih in tujih avtorjev v preteklosti pojem založništva v regiji in širše. Sedaj se bliža njen konec, lastnik družba Piramida s sedežem v Ljubljani si je lani pripojila tudi knjigarno Dobro knjiga, le ta je v Pomurski založbi še edina ustvarjala dohodek. Celotno nepremičninsko premoženje Pomurske založbe je zastavljeno za najeta bančna posojila, podjetje je tudi na seznamu davčnih dolžnikov v razredu od 50.000 do 100.000 evrov.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
edennnnnnn (nepreverjen)

Židan and Co. vi pa li še DDV zdignite ta do 30%, ka te si ležej bleke punili, narod pa naj crkne.

ne sekiraj se (nepreverjen)

prej ko vse crkne, boljše bo.

dobrastreha

Sodišče je Pomurski naložbi že 17 januarja naložilo...., pa kdo je v stečaju Pomurska naložba ali založba?

cheese0

Hvala za opozorilo. Popravljeno. (Pomurska založba)

In reply to by dobrastreha

Starejše novice