Vlada pripravlja spremembe Zakona o ohranjanju narave, ki je dvignil ogromno prahu med kolesarji. Vožnja po kanalu vas bo recimo lahko stala kar 2.000 evrov. Bomo priložnost za razvoj dobičkonosnega turizma zapravili že vnaprej?

V minulih dneh je med kolesarji završalo. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so pripravili osnutek novega zakona o ohranjanju narave, ki bo ostro sankcioniral tudi vožnjo v naravi. Vse lepo in prav, a zakon enači vozila na motorni pogon ter kolesa, kar je v nasprotju s prakso držav v okolici. 

Kazni za kolesarje do 2.000, za izdajatelje publikacij do 150.000 evrov

Kako nerazumen je osnutek zakona, dokazuje že višina zagroženih kazni za kršitelje. Če boste denimo vozili ali ustavili kolo v naravnem okolju, vas bo doletela kazen od 100 do 2.000 evrov. Še bolj nerazumna kazen grozi pravni osebi, če izdaja tiskane publikacije o ravnanjih in dejavnostih, ki so prepovedane, ali jih daje v promet ali oglašuje te publikacije ali oglašuje prepovedana ravnanja. Predvidena kazen za to znaša od 10.000, pa kar do 150.000 evrov.

O težavah, ki jih za kolesarje predstavlja nov zakon, smo govorili Sašo Dolgovom, gorskim kolesarjem ter lastnikom kolesarske trgovine Freerider.

Bo prepovedana vožnja po soboškem kanalu ali makadamski poti med njivami? 

"Točno tako, po tem osnutku bi bila vožnja s kolesom po soboškem kanalu prepovedana in kazniva. Doletela bi vas lahko kar visoka denarna kazen. 24.člen predloga natančno opisuje kje je vožnja s kolesi prepovedana in ta je prepovedana več ali manj vsepovsod izven cestnega omrežja, asfaltiranega in makademskega", pojasnjuje Dolgov. Kot zanimivo izpostavlja tudi vožnjo po gozdovih, ki bo odslej za kolesarje prepovedana, dovoljena pa bo za traktorje in ostala gospodarska vozila za izvlačenje lesa, ki pa v okolju naredijo dosti večjo škodo. Gorski kolesarji, ki vozijo po gozdovih, bolj ali manj vozijo po že utrjenih poteh, najprej zaradi svoje varnosti, nato pa tudi iz naravovarstvenih razlogov. Čeprav v tujini ta šport spada med naravi manj nevarne športe, je v glavah naših zakonopiscev še vedno klasificiran kot škodljiv šport, k čemur je v veliki meri pripomoglo lobiranje Planinske zveze, saj se boji izgube monopola nad naravnim okoljem v Sloveniji, še dodaja.

Gorsko kolesarski turizem bi lahko bil velika priložnost

Gorsko kolesarskega turizma je v Pomurju trenutno le za vzorec, a imamo ves potencial, da bi ga lahko razvili. Osnutek zakona prepoveduje izdajanje knjig na temo kolesarjenja v naravi, kolesarskih vodnikov in ostalih publikacij, v katerih bi se promoviralo kolesarjenje v naravnem okolju. Osnutek tako že v svojem bistvu zatira eno izmed najbolj donosnih turističnih tržnih niš v Evropi in svetu ta trenutek. Ogromno večjih smučarskih centrov po svetu se poleti spremeni v gorsko kolesarske parke in večina jih s tem beleži boljše rezultate, kot s smučarskim turizmom. V Pomurju smučišč sicer nimamo, a bi lahko naredili kolesarsko omrežje po zgledu Angležev, pri čemer bi uporabili obstoječe gozdne poti ter jih povezali s turistično zanimivimi točkami v regiji.

Slovenija ima dobre pogoje za razvoj tovrstnega turizma in hkrati tudi sodi v sam svetovni vrh v tem športu. Slovenska kolesarka Tanja Žakelj je aktualna svetovna in evropska prvakinja, ki bo v prihodnosti zaradi prepovedi morda morala trenirati v tujini. Gorsko kolesarstvo je obenem tudi olimpijska disciplina.

V tujini prepovedi le za motorna vozila

Največji lapsus celotnega osnutka je izpostavljanje primerov sosednjih držav. Snovalci so v osnutku zakona namreč predstavili povzetke zakonov bližnjih držav, ki urejajo to področje, pri čemer najbolj bode v oči, da se zakon povsod nanaša le na motorna vozila. Iz primerov je tako razvidno, da vožnja v naravnem okolju ni prepovedana nikjer drugje, razen na Bavarskem v Nemčiji, kjer pa so zadevo uredili med zakonodajalci in raznimi kolesarskimi organizacijami in turističnimi organizacijami tako, da prepoved ne vpliva na kolesarski turizem in razvoj tega športa. 

V veliko bolj ekološko osveščene državah nimajo težav z vožnjo s kolesi v naravnem okolju, saj so že vsi ugotovili, da organizirana vožnja po urejenih poteh v naravi ne škoduje okolju in glede na porast gorskega kolesarstva zadnja leta vse skupaj prinaša lepe zaslužke lokalnim ponudnikom in turističnim organizacijam.

S spleta

Komentarji (55)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

Dragi Sašo, če zakon sprejmejo... ti lahko vrneva obe Scott kolesi, kateri sta itak bolj namenjeni za vožnjo po makadamu, kanalu, po gozdu? Ne vem, kaj bom z njima, če se bom lahko vozil samo po asfaltu po Soboti, kjer pa je spet kolesarska mreža urejena tako slabo, da človeka zadene kap! Za take primere imam v kleti mali pony... oz. bo treba kar peš, kajti za avto tudi nimaš dovolj parkirnih prostorov, vsepovsod ali kasirajo, ali so rampe... na žalost tudi pred bolnišnico, kar je grajanja vredno!

Naj nam bo vsem jasno... lobiji in da predpise pišejo taki, kateri se živi dan niso vsedli na kolo, povzročijo potem tak butasti zakon. Zadnjič sem bil s kolesom v Mörski šumi in naj mi sedaj nekdo pove, koliko škode sva naredila s kolegom, ker sva se peljala cca. dobrih 7 km skozi hosto in po naravi? Nazaj grede sva v gostilni pustila še nekaj eur... katerih sigurno ne bi, če bi bila vožnja tam v "kokošjem kljunčku" prepovedana!

Mi enostavno ne vemo prepisati pametnih zakonov od sosedov... vedno nekaj eksperimentiramo, delamo po svoje. Kje je država zaradi birokratov, nesposobnežev in da direkt napišem oslov, kateri zakone in predpise sprejemajo, pa itak vemo!

mr.sofa

Aja, zdaj kda bon se do Tuš-a pelo po makedame mo dobo 2000€ kazne? :D

Tak kak če se jin bon stavo, naj leti za meno po njive če ščej, tak se njeme nede dalo.

Vipko
Truplo

Lahko nastane tudi kakšna "smešna" situacija. Nekdo bo nekaj delal na polju in kot "pomoč" se mu nekdo pripelje na polje ali v hosto... s kolesom, ker morda ali nima izpita, ali pa pač ima rad vožnjo s kolesom. Seveda bo plačal... 2.000 eur?

xy (nepreverjen)

@mr.sofa, pelaj se z avtojon, traktoron, avtodomon, kombanjon, motokultivatoron,.... (ne ven če lejko z mopedon)) pa nega kazni ;)

xy (nepreverjen)

Pa višina kazni de primerjiva z http://www.24ur.com/foto-star-znanec-policije-bezal-pred-policisti-povz… Policisti so mu že izdali plačilni nalog v višini 2440 evrov.... pomeni ka se bole "splača" z avtojon voziti.

biciklist (nepreverjen)

...bravo naši. čakam še davek na dihanje, torej extremni biciklisti ga ponucajo več kot povprečnež, ki leži na kavču, pa davek na sonce ka ti svejti .... dragi državljani pa samo komentiramo in mirno gledamo kako sklepajo bedarije, ki bo prej ali slej vsakega slekla do konca ... takšna ali drugačna zakonodaja ... bravo ....

mr.sofa

Bole se splača avto vkradnoti pa ne stavte policije, kak pa z biciklinon pelate

Zdrafko Riba

ka če bi si nikak zmislo zakon, ka za vsaki glupi predlog, ka ga tej naši veleumi podajo nekšo je*eno kazen dobi, tuj par tisočov, pa te do mogoče malo brodile...ali ka je tau, norca delanje, rejsan?

Cheap_

Čuda, pred tremi meseci berem članek na Bicikel.com o odprtju prve dvonamenske planinske poti pri nas in si mislim, no krasno končno se giblje v pravi smeri.
Te pa pride tej osnutek, tak kak če bi te što v čelo pluno.
Eh... banana republika :S

Vipko
čevapčič na ražnje

.. eh, ne sagajte se - tau de samo valalo za močno zaščitena ali občutljiva naravna okolja, drugače nede tak strogo - tau je že praktično smejšno, ka se ne bi smel pelati po kanale ali s erecimo na Goričkon, Pohorje etc. in še marsikje tirate gorsko/športno kolesarstvo etc., ..

.. no, upam, ka de tak, tau je 2 funny to be tr00 - edino, če je zakon pijso kakšen ekolog z kliničnimi znaki vedenjske motnje paranoidne obsedenosti .. :)

.. ne ven, nej san šteu osnutka, ale tau sicher nede šlo skaujz v proceduri sprejemanja tak strogi meri ..

Vipko
Truplo

Spet čisto praktičen primer: večkrat se peljemo s trekingi v smeri Polana, Predanovci, preko mostu do Kupšinec, Borejci in potem med polji proti Puževcem. Do tu ni gozda... in gre. Potem pride gozd... res ga je za samo 200 m. Nekje sem prebral, da tudi na prepovedanih mestih nes meš porivati kolesa ob sebi. Kako naj pridem skozi tisti gozd, da nadaljujem do Puževec? Morda so snovalci zakona/osnutka mislili na to, da si ga oprtam na rame? Morda razmišljajo o tem, da se moraš na takih mestih enostavno obrniti?

Jaz se sploh več ne čudim, da imamo državo, kakršno imamo. Pa to s kolesi ni največji problem države, ampak že tu skomplicirajo do amena... kje pa so še bančne luknje, Teš6 in še marsikaj?

Ko sta bila še na položaju Žlender in tisti Zajc sem imel kup pripomb na njuno delo. Pa ne mi, da je tale osnutek prišel iz njunih glav? Se ne bi čudil, Žlender je vsaj 30 let vlekel lepo plačo, a se mu niti avtošol ni zljubilo nadzirati, za Zajca pa itak velja v prenesenem pomenu tisto, kar je že Churchill rekel: "Vojna je preresna stvar, da bi jo zaupali generalom!". Zajc je bil namreč pred prihodom na delovno mesto v povezavi s prometom namreč policaj!

xy (nepreverjen)
Vipko
Truplo

Vsaj en bedak mi je dal minus... verjetno kakšen v obraz od alkohola in mastne hrane zaripel avtomobilist, ki se še od svoje hiše do bližnje gostilne v razdalji 50 m vozi z avtom?

nemaveze2 (nepreverjen)

Sedaj pa imam dovolj te bande! Kdaj gremo protestirat? Pa ne tako milo kot je navada za Slovenijo, ampak tako kot v Ukrajini! Bi mogli njim kazni napisati ob vstopu v parlament, vsakemu 1 milijon €, pa se jim ne bi poznalo.

BB

Če sn praf razmo to pomejni ka če mo se pelo po cesti pa mi lanc na biciklni zavolo kakše lüjknje v asfalti doj sopade man dvej možnosti:

a)ka iden doj s ceste lanc gor dejvat pa fašen 2000€ kazni, ali pa

b) se spravin lanc gor dejvat na cesti pa čakan ka me kakše superšofer povozi...

Mijslin ka je skrajni čas ...

@čevap: ...naslejdnji ste vi peštravoklačeki ;)

Gregor Škerl (nepreverjen)

Narobe svet = Butale = Zlovenija

tug (nepreverjen)

Mene bi zanimalo, s čim škodin naravi, kda se vozin z biciklinon? Naj se rajši z motoron tan vozin? V drugih državah spodbujajo vožnjo z biciklinon pa čim več uporabe javnih prevozov, a mi smo čuda od države in idemo (oz. tistijo majm*ni v politiki) ščejo samo sližiti...

divđi (nepreverjen)

pa te naj meni nešče pove,ka je to več normalno,ka dela ta živina????

CAT B15 (nepreverjen)

kazen je v razponu od 100 do 2000 eur za posameznika, to pomenji ka te dobili 100 eur kazni če te dobijo. kazni mo pa dobili le mij, keri se vozimo po progaj kere smo naprvili, če se boš pelo po poti namenjeni za mehanizacijo ne dobijš kazni. je pa rejsan, ka nas je v SLO kar preci, mijslin gorskih kolesarov in bi se po moje dalo kaj dosegnoti če bi skup stopili in našin pametnjakovičon predstavili zadevo malo drugače.

CAT B15 (nepreverjen)

aja, pa še nekaj...vozilo se je, vozi se še in vozilo de se!...samo terbelo de bole hitro ka te ne dobijo :)

picek

naj rajše gospodarstvo rešavlejo, nej pa glupe zakone pišejo. sakši den je bliže ukrajina. ka še v bouto nemo vupali

gajzi

Poserjem se na predlog in delo vlade .Vozo mo se naprej tak kak se vozij zdaj .Ta vlada je votla oziroma gnijla .

Jest sem hud (nepreverjen)

Dragi snovalci zakona. Sam sem lastnik gozda ter površin, VSAKO leto urejujem cesto za motornimi vozili (4 kolesniki, enduro motorji) ker mi RAZRIJEJO cesto, kolesarji NIKOLI !!! Raje dajte KAZEN za omenjene motoriste ker naredijo škode ogromno, vozijo se celo po travnati površini in razrijejo kot divji prašiči, poravnat moram sam !

Kokaš (nepreverjen)

Zdaj vidite, kak do recimo Dravske elektrarne naredile ob gradnji hidroelektrarn kolesarske steze ob reki Muri? Vidite kak naši vrli kmečki gospodarstveniki v štartu "znižajo" ceno megalomansko zastavljenega projekta? Okolje in ceste do itak vničili, cene do potem zaradi nepredvidenih posegov v okolje itak poletele v nebo. Vsi drugi do imeli hasek. Samo mi ne.

Gost (nepreverjen)

Atomsko bombo na slovenijo

black panter

samo brez panike zaidnouk je to samo še osnutek,trbej pa toj golazni političnoj zagroziti z demonstracijami kakšne so v ukrajini,tou ka zadnje čase delajo je več nej normalno banda lopovska politična.Ge mo se pa z biciklinon vozo tan ge de meni pasalo,nej ge de ta golazen pravla.

Vipko
čevapčič na ražnje

"@čevap: ...naslednji ste vi peštravoklačeki"

.. mijslen, ka davek na sprehode več nej glih tak znanstvena fantasika - ločena davka: eden bo za sprehode na občinskih pločnikih, drugi na državmih .. :)

.. tudi davek na vdihani/izdihani zrak je tudi mogoče realno uvest - določei se fiksni letni prispevek .. :)

Lujz (nepreverjen)

Ker je v članku omenjena tudi Planinska zveza Slovenije dodajam povezavo do njihovih stališč: http://www.pzs.si/novice.php?pid=8981

Mislim, da ni vse tako, kot je predstavil vaš sogovornik.

skerlak alen (nepreverjen)

zelo zanimivo a traktor lahko vozi po njivah in gozdovih.

gost (nepreverjen)

Po stališčih Planinske zveze je razvidno edino to, da so se postavili v vlogo tožnika in sodnika.

Najprej napišejo to:

5. Vožnja s kolesom in motornimi vozili izven poti ni dovoljena.

Potem pa kot izhodišče izpostavijo sklep skuščine planinskih zvez, kjer niti z eno besedo ni omenjena prepoved vožnje s kolesi v naravnem okolju:

2. Upoštevanje sklepa skupščine planinskih zvez Alpskega loka (CAA), sprejetega septembra 2009 v Innsbrucku, o prepovedi vsakršnega motornega prometa po brezpotjih (izven cest in drugih prometnic).

In potem ponovno enačenje koles z motornimi vozili:

1. Po brezpotjih ni dovoljena vožnja s kolesi ali z motornimi vozili vseh vrst.

To je spet en unikaten predlog zakona, ki ga prirejajo po svojih potrebah.

Lujz (nepreverjen)

2. Vožnje s kolesi niso dovoljene:
- po brezpotjih; tudi po vodotokih,
- po planinskih poteh nad gozdno mejo (visokogorje), razen po obstoječihprometnicah (ceste in traktorske poti),
- po planinskihpoteh čez barja in mokrišča ter po sipkem-nestabilnem terenu,
- po planinskih poteh, ki so obremenjene z množičnim pohodništvom,
- po planinskih poteh z vgrajenimi kovinskimi in lesenimi varovali,
- v zavarovanih območjih, razen na poteh, namenjenih kolesarjem.

gost (nepreverjen)

Očitno si eni ljudje ne predstavljate kaj je to gorsko kolesarjenje in kje se gorski kolesarji vozijo. To je prepovedano že sedaj in tam se nobeden ne vozi, saj po večini planinskih poti tudi ni možna vožnja s kolesi, ker je prenevarno. Nisem še videl, da bi se kdo vozil po vodotokih, tudi v visokogorju je mogoče samo za vzorec kolesarjev, po mokriščih in nestabilnem terenu tudi ni prijetno kolesariti, ker se ti kolo vgreza in se ga gorski kolesarji načeloma izogibajo, zadnje čase se gorski kolesarji izogibajo tudi obljudenih poti zaradi lastne varnosti, zaradi varnosti sprehajalcev in zaradi prepotentnih planincev, ki so že velikokrat namerno povzročili padec in poškodbo kolesarja, tudi poti z varovali niso prijetne za vožnjo saj so ponavadi prenevarne, ker drugače nebi bile zavarovane z ograjami, pa umakniti se ne moreš nikomur, če se s kom srečaš, v zavarovanih območjih je pa že sedaj prepovedana vožnja s kolesom.

Planinci si pač enostavno prizadevate za prikaz gorskih kolesarjev kot nekakšne splošne družbene in okoljske nevarnosti. To dokazujejo tudi prirejeni podatki sokozi leta spora in zavajanje javnosti.

To se je dokazalo tudi v tem planinskem izhodišču zakona, kjer so kot sem že napisal navedli sklep mednarodne skuščine kjer se nikjer izrecno ne prepoveduje vožnja s kolesi v naravnem okolju.

Mogoče bi bilo dobro, da bi pisci predloga zakona malo preverili primere dobre prakse v tujini, ki jih v svojem osnutku omenjajo. Tujci s temi stvarmi nimajo težav. Veliko držav celo sofinancira izgradnjo kolesarskega omrežja v naravi in dovoljuje z nekaterimi izjemami vožnjo v naravnem okolju brez rigoroznih sankcij, oziroma vožnja tudi, če je kjer na določenih deli terena prepovedana ni tako rigorozno sankcionirana kot bi naj bila pri nas. Ker je to športna in turistična panoga, ki je v porastu že več let, tujci takšne kolesarje privabljajo, pri nas pa se očitno cedita med in mleko in denarja ne potrebujemo.

Gladiator.

Svašta. Kda san bil mali san se cele dneve vozo med njivami in po gozdnih poteh. Za zabavo, rekreacijo. Je pač bole dinamično in zanimivo kak na cesti :)

Ne predstavlan si toga zakona če bi bil zaj še dejte. Država bi mi dobesedno onemogočila ka se rekreeran. No fusbal bi mi še ostano :)

Lujz (nepreverjen)

gost: želel sem prikazati tudi stališča druge strani. Dobri novinarji poskrbijo tudi za to. Kvazinovinarji kvaziportala pač ne. In če jaz dobro razumem stališče PZS, nimajo nič proti kolesarjenju po potkah med njivami in po gozdnih poteh.

gost (nepreverjen)

Ni čisto tako kot ti razumeš. PZS sicer velikodušno dovoljuje kolesarjenje po urejenih cestah, po gozdnih poteh pa v kolikor niso kategorizirane kot prometnice vožnjo s kolesi prepoveduje. Ob enem pa za svoje potrebe in za potrebe gospodarstva nima nobenih zadržkov glede vožnje izven urejenih cest v naravnem okolju (celo zaščitenem) z večslednimi motornimi vozili.

Bratušek (nepreverjen)

Želeli ste - gledajte!

gost (nepreverjen)

Samo za informacijo, predlog zakona nastaja 3 leta in glavni pobudnik je PZS, ki se že več let trudi za uveljavitev svoje volje na tem področju. Aktualna politika, ni kaj dosti kriva pri tem. Kriva bo edino, če bo sprejela ta njej vsiljeni zakon, ki je pa zrasel na zeljniku nekoga drugega. Upam samo, da imamo v parlamentu in v vladi še kakšne pametne in da niso vsi takšni kot se je včeraj izkazalo pri poslanki, ki sploh ne pozna zakone katere sprejema.

ostajamvgozdu (nepreverjen)

Čist preprosto bom povedal: Pot je preozka za butla in dovolj široka za dva pametna. Mislim, da se vsak najde v tej trditvi :-)

curi muri (nepreverjen)

nasa drzava je tak cist bolana u glavo naj se mal zamislijo kake kazni devajo ce so normalni mal ze tak nima narod gnarja zej jih se bojo pa v tem rubl mislim bols da se clovek ubije da ga sploh ni na svetu jebem ti politiko i use skup zej se bojo lahka vec kradl

gost (nepreverjen)

ostajamvgozdu, točno tako. Planinci in kolesarji bi lahko brez problema sobivali v naravnem okolju, samo dogovoriti se je treba in najti rešitve sprejemljive za obe strani. Ne pa sprejemati enostranske omejitve in prepovedi v škodo drugega.

jakc (nepreverjen)
gost (nepreverjen)

Super! :) Samo na žalost je postavljanje nenaravnih objektov v gozdovih pri nas že sedaj prepovedano in kaznivo. :(

Kledo (nepreverjen)

Živel sem 20let na Bavarskem in delal v Švici, to so države katere so ene od prvih prepovedale vožnjo z motornimi vozili po naravi, a obe močno podpirajo kolesarstvo in tudi služijo na račun tega.
Vsak dan na kolesu voham izpušne pline dieselskih motornih konjičkov, ker je le malo ljudi, ki uporabljajo kolo kot transportno sredstvo. Naj se na ministrstvu raje ukvarjajo s tem kako naj pridemo do čistejšega okolja, ter da spravijo čimveč ljudi na kolo, ne pa da zapravljajo nas čas in denar na tako neumen način.

Vipko
Truplo

Glede na včerajšnji izpad in njeno znanje... poslanka Potrata bo sigurno glasovala ZA?

Kokaš (nepreverjen)

Malo iz konteksta!

Nekdo se sklicuje na nenaravne objekte in njihovo postavitev, oziroma prepoved.
Zakaj potem ljudje v tuje gozdove vozite smeti, istočasno pa ste jezni, da vam nekdo krati in odklanja gibanje po gozdu?
Dvoličnost?
Zakaj to? Preprosto zato, ker si nekateri mestni ljudje nočejo (nočete) privoščiti kompostnika že zaradi same nabave in zato, da bi jim ta kup kompostnika kvaril podobo in vonjave že male parcele. Zato je lažje zadevo po košnji naložiti na prikolico in z njo v bližnji gozd. Da ne govorim o svinjskih kožah.
Moja izkušnja izpred let. NEKDO, si je celo dovolil v listnati gozd pripeljati tri velike traktorske prikolice smrečjega veja in ga tam zavrečti. Na nekaj kvadratnih metrih in na privat lastnini. Marsikomu je jasno, kaj to pomeni za okolje, ko ta zadeva gnije.

Po drugi strani pa, gozdovi so postali dodatno obdavčeni. Zakaj bi bil lastnik gozda dolžan dovoliti postavljanje takšnih objektov za zabavo, kolesarjenje po gozdarskih poteh? Zakaj bi lastniki gozdov morali (kar se bo slej ko prej zgodilo) vzdrževati ceste zaradi objestnosti raznoraznih štirikolesnikov in krosarjev, ki jih bodo v zahvalo "napizd***" in prijavijo organom? Zakaj bi moral lastnik gozda zagotavljati varnost kolesarjem in tudi tekačem? Če pa lastnik prijavi svinjarijo v gozdu, pa še lahko faše kazen, oziroma se ne zgodi nič?
Da ne bom govorim o tatvinah lesu iz gozda. Škodo organi pregona popišejo, ampak Bog ne daj, da bi stopili na dvorišče lopova. (Izgovor: "Je premala vrednost").

gost (nepreverjen)

Zelo iz konteksta!

Jokerrap (nepreverjen)

Ko se pa zbirajo pa neonacistične skupine pa nobenmu nič a!!!!!!!!Grete pa ljudem kolesarstvo po naravi prepovedovat,nekaj kar je zdravo za ljudi,za mladino!!!!!!!VI STE KATASTROFA!!!!!!!!!!!!!!

gost (nepreverjen)

Par primerov dobre prakse kako se tega lotevajo Avstrijci...

http://www.zillertalarena.com/en/gerlos/sommer/biken_panorama_gerlos.ht…

http://www.steiermark.com/de/urlaub/bewegen-und-natur/rad-und-bike/moun…

Organizirano!!!

Še en dober komentar mojega prijatelja:

"Ne gre za to koliko km ima kdo, gre za to, da se v Avstriji stvari razvijajo, tja lahko greš na dopust, pa se ne boš dvakrat po isti progi peljal. Po domače, v Avstriji je MTB biznis, pri nas pa podlaga za lov na čarovnice."

...in pa odgovor na to enega drugega:

"Dobro povedano...Ker grem na dopust, se na njem nočem ubadati z raznimi uredbami in prepovedmi, zato kolesarsko dopustujem v Italiji in Avstriji. Rade volje bi to počel v Sloveniji, pa očitno tega dne ne bom nikoli doživel. Že tako obubožana država, kot vedno zaradi dinozavrov in nesposobnežev na ključnih položajih meče denar skozi okno.
Res, treba pred parlament,..."

*MTB = Mountain Bike, Slo.prevod : gorsko kolesarstvo

zaskrbljen (nepreverjen)

Kero..... se je pa to spomnilo. Tude v soboti na kanali do deco kaznele če se sankajo pa drsajo ali kak. Mater so eni pa pametni v toj državi

David988 (nepreverjen)

avstrijci pa veselo čakajo da povabijo še tistih par butlov ki bi se želeli pri nas peljati z kolesi ob recimo muri saj je pri njih cel tok mure obdan z kolesarksimi stezami..če mi nočemo obstaja nekdo ki si pa želi denarja od turistov...

black panter

tista izjava ka se nede smelo po kanali voziti,je malo pretirana,od peskoga dreka posrani kanal je znankar nej takšna znamenitos,ka se nebi smel po njem voziti

gost (nepreverjen)

Ni pretirana, točno to se bo zgodilo, če bo slučajno zakon sprejet. Zakon predvideva prepoved vožnje s kolesi v naravi izven urejenih kolesarskih poti in ostalega cestnega omrežja ne glede na to, če je tisto naravno območje kakšna znamenitost ali ne. In ker na kanalu ni nič od prej omenjenega bo vožnja s kolesi tam prepovedana in kazniva.

MTB pohorc (nepreverjen)

Ne morem verjet kaj nam bodo se vse lahko naredili (vzeli) v tej drzavi... kot poskusni zajcki... dajmo jim se to naredit pa se to pa se ono... Za radarje nisem šel na ulico al pa pred parlament, samo zdaj pa bom...

dejamax (nepreverjen)

ma pa vi ste f***njeni, in kdo bo zdej to prepovedu?? I***oti, k so sami vse uničl, bodo zdej men in ostalim govoril, da ne smem žvet zdravo in z naravo če mi to paše, ajaa?? a politiki pa lahko svoj drek puščajo tm k ni kanalizacija, na glavah ljudi?? dejte rajš tem nizko inteligenčnim butlom rajš prepovedat, da razmišljajo ker očitno ne znajo...poščijm se na to vašo kazn, me zanima kdo mi jo bo dal, plicaj na motorju, kolesu, ali z čimerkol bo že sledil meni po gozdu..hahhaaa, igrejte se z narodom, sam sej upam da tud narodu kmal kapne dodatn mozeg v čelo, da se bodo začel mal brigat za svari ki nam jih počnejo..hahhaa, kazn ja, ti jo nalepim na čelo...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice