V javnosti se pojavilo pismo v katerem so zdravnice iz Gornje Radgone neetično pritisnile na starše, ki svojih najstnic ne želijo cepiti proti HPV. Na pismo so se s sporočilom za javnost odzvale tudi civilno-družbene organizacije.

Ustrahovanje staršev v Gornji Radgoni ponovno kaže na resen problem kršenja pravic staršev ter otrok v pediatričnih ambulantah, zato društvo SVOOD na Ministrstvo za zdravje naslavlja alarmanten poziv k odpravi slabih praks in takojšnji ureditvi tega področja.

Starši prejeli pismo z moralnimi nauki

Društvo SVOOD skupaj s Civilno iniciativo za prostovoljno cepljenje ter gibanjem Naravna imunost, je v sporočilu za javnost zapisalo, da protestirajo zaradi psihičnega izsiljevanja in ustrahovanja, ki ga nad starši izvajajo zdravnice Zdravstvenega doma Gornja Radgona. Zapisali so še, da je Zdravstveni dom Gornja Radgona te dni poslal pismo z moralnimi nauki tistim staršem, ki so se s podpisom izjave odločili, da njihove 12-letne hčere ne bodo prejele cepiva proti humanim papiloma virusom (HPV). Pisma so pravzaprav poslali očetom, ogorčeni starši pa so se obrnili na društvo SVOOD, saj kot pravijo, berejo to pismo kot zastraševanje, vabilo na vnovični razgovor pa kot nadlegovanje, saj so že podpisali, da cepiva nočejo.

Zloraba osebnih podatkov

Civilno-družbene organizacije, ki podpirajo svobodo odločanja o cepljenju, protestirajo proti takemu ravnanju. Sprožili bodo postopke za razjasnitev okoliščin in odpravo tovrstnih pravno in etično spornih metod pritiska. Šole so za izvajanje preventivnih zdravniških pregledov dolžne zagotavljati osebne podatke o družinah, toda ali ta isti zakon zdravnikom daje tudi pravico, da pridobljene osebne podatke zlorabijo za vsiljevanje cepljenja in psihični pritisk na družine, se še sprašujejo v društvu. Menijo, da gre v primeru Gornja Radgona za zlorabo osebnih podatkov, o čemer bodo sprožili postopek pri Informacijski pooblaščenki.

Navedbe v pismu nestrokovne ter zavajajoče

V društvu SVOOD še dodajajo, da če bomo nadlegovanje, ustrahovanje in kršenje pravice do zasebnosti dopustili, to pomeni, da cepljenje proti HPV v Sloveniji sploh ni prostovoljno, saj lahko odklonitvi sledijo posledice v obliki zastraševanja in žaljivega zbujanja občutkov krivde. Dodajajo še, da navedbe v pismu, da gre pri cepivu proti HPV za »že jasno dokazano zaščito«, ne držijo in so nestrokovne ter zavajajoče, saj kot pravijo, proizvajalec ne jamči, da pričakovana zaščita morda ne bo izzvenela že v nekaj letih, torej še preden bodo cepljena dekleta postala polnoletna oziroma spolno aktivna.

Pismo brez podpisa

V društvu se še sprašujejo ali je morda to razlog, da se pod omenjeno pismo ni želel podpisati noben zdravnik. Navedbe, s katerimi se starše nedopustno zavaja, bi morale biti predmet nadzora pristojnih institucij, če bi se ugotovile nepravilnosti, pa bi morali biti avtorji pozvani k odgovornosti. Prav tako opozorjajo, da zdravniki stranskih učinkov ne beležijo in ne vpisujejo v nacionalni register stranskih učinkov, kot je to določeno z zakonom.

Odziv s strani Zdravstvenega doma Gornja Radgona še čakamo. 

Pismo objavljamo v celoti

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
1411

Neizobraženi paranoični starši, predvsem mame pomojem, kere mislijo ka so pametnejše kak več tisoč let uveljavljene medicine. Gda de pa kera od preljubih hčerk mrla za rakon materničnega vratu, do pa tožile vse zdravnike po spiski, zakoj so nej toga kak preprečili. In še, to je za menej nej svoboda odločanja, če stariš 12 letni hčerki odreka cepljenje. Ker s ten spravla v nevarnost samo njo, nej sebej..

Tenek

Ja seveda, društvo tutastih laikov pa je strokovno! Pa že prej verjamem zdravnikom...

1ona1 (nepreverjen)

Ljudje se trudijo in delajo po vseh svojih močeh, ljudem želijo dobro in potem je to psihično izsiljevanje, ustrahovanje, zavajanje, nestrokovnost, kršenje vseh človekovih pravic po spisku.. Če ne bi bilo prepozno, bi se cepila tudi jaz. Sicer pa ne bi o stranskih učinkih, ko starši izsiljujeo za antibiotike ob vsakem prehladu, ki sploh ni bakterijskega izvora.

posledice cepiv (nepreverjen)

Mogoče bi si morali malo pogledati po internetu, kakšne so stranske posledice tega cepiva, ne pa vsiljevati cepljenja brez vseh informacij.

Pimm (nepreverjen)

1411 kateri jezik pa je to!? Poskušam razvozlat vsebino. če prav razumem slepo zagovarjaš cepljenje proti HPV kot da rešuje življenje. A za to ni dokazov, cepivo je prekratek čas v uporabi, poleg tega se RMV pojavlja predvsem pri ženskah nad 45, cepivo pa so testirali pri mladih ženskah starih od 16 do 26 let, kjer se rak praviloma ne pojavlja. Če slovenski zdravnik trdi, da je cepivo varno in učinkovito, potem je to govorjenje na pamet, doktorska titula gor ali dol, ker slepo verjame neobjektivnim in nepreverjenim informacijam. Cepivo proti HPV je zelo problematično, saj ima precej hdih stranskih učinkov, med drugim tudi krvne strdke, fibromialgijo in neplodnost. O tem poroča proizvajalec, praksa in neodvisne medicinske raziskave. Del stroke - vsaj v tujini - je argumentirano proti, stroka glede tega cepivca torej nikakor ni enotna. Zato se mi zdijo tile zgornji komentarji ne samo laični, ampak tudi amaterski in čisto zgrešeni. Bolje da ne bi nič napisali.

blablabl (nepreverjen)

Na internetu marsikaj piše. In kdor nima znanja s tega področja, ne vem če lahko presodi ali je res ali pač ne.

kupola (nepreverjen)

Zdravila so strup!!! Le v skrajnih primerih se jih posložujte! To zdravilo je tako učinkovito, kot ono za ptičjo gripo!

Informiranost? (nepreverjen)

Zagovorniki: ste si prebrali kaj na temo tega cepiva? Koliko je bilo testiranj, zakaj jih ni bilo vec, kje in zakaj je to cepivo prepovedano? ali ne razumete, da nekdo s tem samo sluzi?
predlagam ogled filma Za skupno dobro!

Pimm (nepreverjen)

Sicer pa je problem nekje drugje: v siljenje k posegom, ki niso obvezni in za katere so se starši že izjasnili, da jih ne želijo. Če tu gor pametujoči ne razumete kaj to pomeni, potem bi to mogoče razumeli, če bi vas kdo malce bolj uradno v roke prijel in vas maltretiral ker uničujete zdravje svojih otrok s cepljenjem, antibiotiki, po vsej verjetnosti pa še s slabo prehrano. Nekateri očitno potrebujete čisto konkreten prikaz, da bi razumeli.

1411

Pimm, to je slovenščina. Za vse, ki vidite zaroto za sakšin vogalon, van prilagan članek, z zbranimi vsemi znanstveninmi študijami o cepivih Gardasil in Cervarix.

http://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/HPV/Index.html

Tenek

Seveda smo prebrali, pa ne samo to, celo študirali....
Spoštovani Pimm, le kje si ti delal raziskave (in tu mislim res raziskave, ne pa prebiranje izmišljotin na internetu!), da si (v nasprotju od po tvojem laičnih zdravnikov) takšen strokovnjak, za kašnega se imaš?

Obi Wan

Seveda, vse polno pametnih "staršev", ki zdaj, ko je populacija precepljena, veselo surfajo po internetu in iščejo zarote ter se se počutijo cool, da so proti cepljenju. Ampak, ko vas bo teh pametnih več in več bo tudi izpostavljenost večja in potem bodo ti ubogi vaši otroci izpostavljeni večjim tveganjem, da dobijo vse otroške "nedolžne" bolezni za katerimi v nerazvitem svetu umre še marsikateri otrok. Le komu boste potem tekli? Verjetno k temu hudobnemu zdravniku, ki vas je tako psihično mučil in ustrahoval, da dajte otroka cepiti. Ne se bat. Bo vas sprejel in skušal narediti vse kar je v njegovi moči, da pozdravi vašega otroka. Edino uporabiti bo moral vso te grozne pripravke farmacevtske industrije, ker drugače na žalost sploh ne gre.

1411

Obi Wan, dobro povedano. Iz tega društva so se pa očitno organizirali, in naredili akcijo ''dajmo vsem ki se z nami ne strinjajo minuse, sami sebi pa pluse'', medtem ko odgovorov na prave študije nimajo.

Gost (nepreverjen)

Kakšni pa so ti stranski učinki v primerjavi z neozdravljivim rakom? Saj ni nujno, da ga ženska dobi, če se ne cepi, bi rekli prenekateri, a vendar se ne zavedajo stroškov, trpljenja, časa, muk svojcev in še marsikaj samo zato, ker je 1:10 000 možnosti za nek stranski učinek. V šolo jaz pravim, v ŠOLO!!!

kanžor

Kak pa te to ka so že študije pokazale ka so raka dobile po svetu kljub cepljenji ?
Prav majo če ne dajo cejpiti svojih otrok odločitev je starševska .
Eni tu gori ste pravi dudeki ka zagovarjate brezvezno cepljenje .Štoj od teh pametnih doktorc 100 °% garantira da cepivo ne pusti posledic ?saj je dokazano da posledice so .ne motajte nekaj ta v eden den

Gostja (nepreverjen)

To cepivo ni preprečilo še niti enega primera raka, samo upajo, da ga bo. Cepivo ne preprečuje raka na MV in nobenega drugega raka, to naj bo jasno.Testirano je bilo zelo omejen čas na populaciji, starejši od 11 in 12-letnih otrok, katerim se zdaj priporoča pri nas (se vam to ne zdi sporno?), študije proizvajalcev cepiv so znanstveno (metodološko) sporne zaradi prikrojevanja rezultatov in zavajanja - mimogrede, ali veste, kaj so uporabili za "placebo" v kontrolni skupini? (o tem je pisala recimo dr. Lucija Tomljenovic z Univerze British Columbia v Kanadi, pa tudi drugi); večina okužb s HPV se v dveh letih sama pozdravi, le zelo majhen delež okužb preide v (pred) rakave spremembe. Zaradi stranskih učinkov tega cepiva, ki mimogrede "ščiti" samo proti 4 tipom HPV (vseh je na desetine), so ga na Japonskem prenehali uporabljati in ga več ne priporočajo (več kot 2000 prijavljenih stranskih učinkov, od tega 358 hudih, cepivo so začeli uporabljati l. 2010), v Franciji se pripravljajo skupinske tožbe zaradi že (s strani medicinske komisije) potrjenih stranskih učinkov, nekaj jih je že vloženih, V ZDA je stranske učinke prijavilo več kot 15000 deklet, 44 je uradno smrtnih primerov. In še in še in še.
In če zdravniki lažejo, zato da bi cepili več otrok, je to neetično in škandalozno. Gre za nedovoljeno oglaševanje zdravila, z lažnimi navedbami, ki je poleg vsega še žaljivo do staršev in temelji na zlorabi osebnih podatkov.
Meni se to še zdaleč ne zdi v redu. Še zdaleč ne.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice