Slika je simbolična.
Vlada je na seji prejšnji teden potrdila izhodišča za zakon, s čimer je dala politično podporo obsežni državni intervenciji v javno stanovanjsko gradnjo. Kje in kdaj se bo torej gradilo, kakšni so načrti?

Pred tednom dni smo bili na gradbišču v Ljubljani, kjer si je predsednik vlade Robert Golob ogledal gradnjo novih neprofitnih stanovanj v Ljubljani v Zeleni jami in napovedal sistemsko financiranje gradnje javnih stanovanj. 

»Naslednjih deset let bomo vsako leto zagotovili do 100 milijonov evrov za financiranje gradnje javnih stanovanj širom Slovenije,« je zagotovil premier.

Prednost bodo dali republiškim oziroma občinskim stanovanjskim skladom, je dodal in menil, da bi tako prešli »v četrto prestavo, saj bi lahko financirali projekte kjerkoli, od Nove Gorice do Murske Sobote«.

Premier je napovedal rešitev stanovanjskih težav v Sloveniji (foto: Bobo).

Vlada je že potrdila izhodišča za pripravo zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj, s katerim želi ministrstvo za solidarno prihodnost od leta 2025 do 2035 prek republiškega stanovanjskega sklada zagotoviti 100 milijonov letno za gradnjo in nakup najemnih stanovanj

»Gre za glavni in najpomembnejši temelj nove stanovanjske politike, s katero postavljamo javno gradnjo v ospredje vladnih, socialnih in razvojnih politik,« je na novinarski konferenci pojasnil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac

»Verjamemo, da bo to omogočilo, da bomo dosegli cilj gradnje 20 tisoč stanovanj v 10-letnem obdobju,« je povedal.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac napoveduje 20 tisoč stanovanj v 10 letih (foto: Bobo)..

Kje bodo začeli graditi, koliko stanovanj...?

Zato smo na ministrstvo za solidarno prihodnost naslovili vprašanja, koliko bo stanovanj po regijah v Sloveniji, kako bodo  razporejena, saj je premier je napovedal stanovanja od »Murske sobote do Nove gorice«.

Kdaj se bo začela gradnja teh stanovanj in ali obstaja natančna časovnica? Kako dolgo bo gradnja trajala, koliko stanovanj letno bo zgrajenih ter kje in kdaj se bo pričela prva gradnja?

Župan Ljubljane Zoran Jankovič, premier Robert Golob in direktor Javnega stanovanjska sklada Mestne občine Ljubljana Sašo Rink na ogledu gradbišča v Zeleni jami (foto: Ljubljanainfo).

Do konca leta bodo pripravili predlog

Odgovoril nam je Uroš Badovinac, predstavnik za odnose z javnostmi na ministrvu za solidarno prihodnost. Potrdil je, da je vlada je na seji prejšnji teden potrdila izhodišča za zakon, s čimer je dala politično podporo obsežni državni intervenciji v javno stanovanjsko gradnjo. 

»S tem je potrdila zavezo in načrte Ministrstva za solidarno prihodnost, da bomo po državi, torej v vseh regijah države, s pomočjo 100 milijonov evrov na leto zagotovili stabilno gradnjo dostopnih stanovanj. 

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo predlog zakona v medresorskem sodelovanju z Ministrstvom za finance pripravilo predvidoma do konca letošnjega leta.«

Za napoved financiranja gradnje javnih najemnih stanovanj je Robetrt Golob izbral gradbišče v Zeleni jami v Ljubljani, kjer se gradijo mestna najemna stanovanja (foto: Bobo).

Kje? Kjer je najbolj potrebno

Kot je pojasnil, bodo stanovanja gradili Stanovanjski sklad Republike Slovenije, lokalni skladi in občine ter neprofitne stanovanjske organizacije. 

»Na Ministrstvu za solidarno prihodnost se seveda zavzemamo za gradnjo po celotni državi s poudarkom na predelih, kjer so potrebe največje.«
 

Kje je to, smo vprašali? Badovinac pravi, da je znano, da je stanovanjska kriza, katere največja značilnost je pomanjkanje primernih stanovanj na trgu, prisotna po celi državi. Najhujša je sicer v Ljubljani in ostalih večjih mestih, je še dodal.

Časovnice  - ni

Kdaj lahko torej državljani računamo na najemna stanovanja? 

»Natančne časovnice gradnje teh stanovanj ni moč oblikovati, saj bodo šele napoved državnih sredstev omogočila primeren razvoj projektov.«

Cilj pa je, da bi gradnja potekala v vseh regijah, predvsem pa da bi potekala načrtovano in stabilno, so še dodali. In opozorili:

»Trenutno je sicer po državi v teku več projektov, ki jih akterji gradijo ali pa jih bodo gradili sami ali s pomočjo dveh 25,5-milijonskih dokapitalizacij, ki jih je Ministrstvo za solidarno prihodnost zagotovilo Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije.

 Stanovanjski projekti se izvajajo tudi s pomočjo sredstev iz Načrta za okrevanje in odpornost.«

Komentarji (25)

Lol lol (ni preverjeno)

Naj nehajo financejrati ukrajinsko mafijo in de takoj zadosti denarja.

.. (ni preverjeno)

Naj zijdajo samo naj je najemnina tržna ka ne bi samo socialci doubili stanovanje za bagatelno najemnino, pridni z rejdno plačo pa e lejko slikajo.

No name MS (ni preverjeno)

Populisti

white

golobinjek senja o 10 lejtaj,še do konca mandata če de sreča pa še prej de odleto,te pa nikoli več

. (ni preverjeno)

Te pa pridejo s plinsko masko.

In reply to by white

LAŽI, LAŽI, LAŽI (ni preverjeno)

Ne ve ne kje ne kdaj, glavno stvar ste pa namerno izpustili NE VE NITI OD KOD DENAR - stara fora golobnjakov. Ne razumem vas nekatere, Slovence, MAGAREC IDE SAMO ENKRAT NA LED IN NIKOLI VEČ. Nekateri ste tako tupasti, da vas vsak dan pošiljajo na led, pa še niste spoznali kaj delajo z vami. Volilna ENOTA SOBOTA 1 IN SOBOTA 2 ČESTITKE največji procent glasov v Sloveniji ste dali svobodi, jebeno vam dobro ide v tej Soboti in okolici saj to ne moreš verjeti, sram me je živeti med takimi.

Niko i ništa

Če nemaš hrabrosti oditi, pridi k meni te brcnem v rit tak, ka boš leto direktno v Avstrijo!

In reply to by LAŽI, LAŽI, LAŽI (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ne želite Avstrijcem takih debilov!

In reply to by Niko i ništa

real (ni preverjeno)

si ti en magarec politično usmerjeni.

In reply to by Niko i ništa

trg zmage

@Niko i ništa: Ne bom se prepiral s tabo, ampak dejstvo je, da so obljubili tridesettisoč stanovanj. Sedaj so to številko zmanjšali za desettisoč. Ker gradnja niti približno ne sledi njihovim "bombastičnim izjavam" se lahko sprašujemo, koliko jih bodo zgradili do mislim da obljubljenega leta 2030? Torej računajo na 2 mandata, pa se za njih bojim, da naslednjega ne bodo doživeli. Ker je v začetku vedno več zapletov (dovoljenja, eventuelni odkupi zemljišč, razni razpisi...) bi bil velik uspeh te vlade, če bi zgradili do 2026 eno desettisoč stanovanj. Pa jih bodo res?
Zelo so se tudi zlagali glede reform... imeli so časovnico in ne vem še kaj... so izpeljali kakšno reformo ali pa "trdo delajo" in bodo včeraj? Odgnali, spodili so veliko sposobnih ljudi, kot je bil npr. Simoč, kateri je vsaj pri nas največji strokovnjak za davčna vprašanja. Golob ga niti odpustiti ni mogel, saj je rajši dal odpoved zaradi žalitev in se s tem odpovedal 12.000 evrom odpravnine. To marsikateri od vas, kateri na vse pretege zagovarjate to vlado ne veste? Seveda ne!
Kaj je s tem, da bo vsak dobil v tridesetih dnevih dostop do specialista? Laž, da večja ne more biti. Seveda je naivni narod v to verjel... tudi zato, da ne bi bila ponovno izvoljena Janševa vlada. O samem zdravstvu v celoti bolje ne pisati, kajti nam starejšim postaja jasno, da je evtanazija za marsikaterega bolanega starostnika priložnost, da si skrajša živelj, saj zdravniške pomoči verjetno ne bo deležen.
Pa ne sedaj, da se zdravstvo sesuva zadnjih 30 let (kar je tudi res in ni krivna samo nekaj zadnjih vlad) in da bi drugi lahko naredili več. To je res, ampak nobena vlada ni obljubljana med in mleko glede tega, nobena ni bila tako vzvišena in ravno zaradi tega jih krivim za marsikaj. Zapravili so tudi 120 milijonov za skrajšanje čakalnih vrst, pa so se te podaljšale. Koliko hiš bi lahko za ta denar zgradili tistim nesrečnikom, kateri so izgubili domove ob poplavah.
Torej ima portalovec "Laži, laži, laži..." še kako prav!

In reply to by Niko i ništa

trg zmage

In še to: Obljubljajo še, da bodo vsako leto zagotovili 100 milijonov evrov za zgraditev stanovanj. Samo, da še ne vejo, kje in kdaj bodo dobili denar! Naivni volilci bodo verjetno tudi temu verjeli.
Kolegom sporočam, da bo vsak dobil zajeten kup denarja kot darilo, čim zadenem loto, zdaj pri nas ali v Avstriji še ne vem! Aja, pri nas ne igram lota!

In reply to by trg zmage

.... ..... (ni preverjeno)

Prava sramota ste ravno primitivci in brezdelneži, ki se redite na račun delovnih ljudi. Res je take "osle" lahko sram živeti med med ljudmi. Tumasti janšisti, oropani zdrave pameti, čakate, da bo prišel vaš slabonamerni gobezdavi "šef" in vam v hipu s čarobno palico zagotovil "rajsko življenje"? Sicer ste pa resnično zreli za "volilno enoto" na kakem vojnem bojišču, saj za življenje med civilizirani mi ljudmi niste glih primerni! Mogoče vas tam spravijo k pameti!?

In reply to by LAŽI, LAŽI, LAŽI (ni preverjeno)

real (ni preverjeno)

bomo mi tudi enkrat kosili med takimi!

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

Busybee (ni preverjeno)

Bruhanje. Kak je eden napisal vozijo vas gor in dol kak največje debile. In vi jim pač date glas. Glavno da se pleše. Plešimo še naprej v propad

white

pikaš
pa se njemi v rit vliče,pa ciganon,pa muličkin migranton

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Rdeči komunist (ni preverjeno)

Pogledni čarne vrane, kak krakajo! Začnolo se je delati na stanovanjaj za mlade družine.... pa je nej praf. Kak da bi 20 jezero stanovanj lejko zgradil v dvej kednaj! Pa kda se odločiš ka boš delo kučo, pa ka najdeš parcelo pa dovoljenja, pa finance in gradnja... pa nemreš tou v nekaj mesecih.
Čarnin vranan ide neka drugo na živce: ka ta vlada dela točno to, kar je dobro tudi za ljudi, nej samo za kapital. Še bole pa ji ide na živce, ka jin je jasno, ka de stari plešavi čarni vran na volitvaj opet popušo, kak je dugi pa široki. Ka njin je že jasno, ka v ton mandati nede "metanja puške v koruzo", ka bi se opet šopirili čarni vran in blentavi Hojs pa debilni Branko.

white

nede "metanja puške v koruzo"zato ka serpetinšek ide v bruselj

In reply to by Rdeči komunist (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Zato pa. Ljudje, ne bojte se "golobov", temveč "črnih vran"! Če pridejo zopet norci na oblast, od norcev izvoljeni, se nam ne obeta nič dobrega! Od teh slabo namernih pokvarjencev, nimamo razen sramote, česa pričakovati!

In reply to by Rdeči komunist (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Zato pa. Ljudje, ne bojte se "golobov", temveč "črnih vran"! Če pridejo zopet norci na oblast, od norcev izvoljeni, se nam ne obeta nič dobrega! Od teh slabo namernih pokvarjencev, nimamo razen sramote, česa pričakovati!

In reply to by Rdeči komunist (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Pa saj ni bistvo problema gradnja, pač pa metanje polen pod noge, s strani znanih "tolovajev". To je edino, kar znajo početi, saj sami niso sposobni storiti prav ničesar za narodu v blagor. Moja babica pravi, da niso vredni, da bi jih pes poscal!

In reply to by Rdeči komunist (ni preverjeno)

Gigi Govedina (ni preverjeno)

Te kdaj do dali vrabci proso nazaj,te do tej lažnivci in tovaji začeli graditi stanovanja,mali možicelj na pajkovih nožicah pa tak ne živi v realnem svetu plus toga pa je razvojno na nivoji otroka.

Gigi Govedina (ni preverjeno)

Te kdaj do dali vrabci proso nazaj,te do tej lažnivci in tovaji začeli graditi stanovanja,mali možicelj na pajkovih nožicah pa tak ne živi v realnem svetu plus toga pa je razvojno na nivoji otroka.

Stole (ni preverjeno)

Ha,ha,ha,ha,ha,ha,kakšne blodnje in laži,grohotom se smijem,ho,ho,ho,ho,ho,ho.

- (ni preverjeno)

sem gay in ga rad pušim Romom

In reply to by Stole (ni preverjeno)

Niko i Ništa (ni preverjeno)

jaz tudi
ampak
še rajši pa migrantom

In reply to by - (ni preverjeno)

Starejše novice