Foto: Bobo
Kaj je pokazala zadnja anketa Mediane za POP TV?

Dosedanji kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je bil na listi stranke Vesna izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu, se je v anketi Mediane za POP TV zavihtel na vrh lestvice priljubljenosti politikov. 

Med strankami SDS še naprej vodi pred Gibanjem Svoboda, zunajparlamentarna Vesna se je zavihtela na peto mesto.

Vlada premierja Roberta Goloba je, sodeč po tokratni anketi, rahlo popravila vtis med volivci. Podpira jo 34,4 odstotka vprašanih, maja je bil ta delež nekaj manj kot tretjinski. Podpore medtem ne uživa pri 47,8 odstotka vprašanih, maja je ta delež presegal polovico.

Med strankami sta svoj položaj še okrepili največji, SDS in Gibanje Svoboda. Največjo opozicijsko stranko bi, če bi bile volitve danes, volilo 21,8 odstotka vprašanih, maja je bilo takšnih 18,8 odstotka. Največji koalicijski in parlamentarni stranki se je medtem podpora dvignila s 15,3 odstotka na 17,6 odstotka.

Do tretje NSi, ki je s 5,6 odstotka ohranila majsko podporo, je nato dolg razkorak. Na četrtem mestu so koalicijski socialdemokrati, ki jim je podpora padla s 6,3 odstotka na 5,0 odstotka in so tako zamenjali položaj z manjšo izmed opozicijskih strank.

Vesna med prvih pet strank 

Uspeh na volitvah v Evropski parlament, na katerih je z Vladimirjem Prebiličem dobila en mandat slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu, je zunajparlamentarno stranko Vesna dvignil med prvih pet strank. 

Če bi bile volitve danes, bi jo volilo 4,1 odstotka vprašanih, maja je bilo takšnih 3,2 odstotka.

Vesna je tako prehitela koalicijsko Levico, ki bi jo volilo 3,7 odstotka vprašanih (maja 3,2 odstotka). Opazen je tudi skok zunajparlamentarne SLS, ki je z nosilcem liste Petrom Gregorčičem za malo zgrešila mandat v evropskem parlamentu. Svoj glas bi ji dalo 3,3 odstotka vprašanih, maja je bilo takšnih le 1,0 odstotka.

Četrtino podpore je medtem izgubila zunajparlamentarna Resni.ca, ki bi jo tokrat po majskih 4,1 odstotka volilo 3,1 odstotka vprašanih. Ostalim strankam bi pripadlo 8,6 odstotka glasov vprašanih, precej pa se je zmanjšal delež tistih, ki ne vedo, koga bi volili. Tokrat je takšnih 15,6 odstotka, maja jih je bilo 21,8 odstotka. Da ne bi podprli nobene od strank, jih je podobno kot maja odgovorila približno desetina.

Kdo je med deseterico priljubljenih? 

Še bolj so rezultati evropskih volitev premešali lestvico priljubljenosti med politiki. V lokalnem okolju priljubljeni Prebilič se je tako zavihtel na prvo mesto tudi med politiki na državni ravni. 

Tesno za njim je na drugem mestu dlje časa najbolj priljubljena predsednica republike Nataša Pirc Musar, na tretjem mestu pa predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han.

Četrti je poslanec SDS Anže Logar, ki mu je ob možnosti izključitve iz članstva SDS priljubljenost malenkost narasla, prvo peterico pa zaključuje finančni minister Klemen Boštjančič. Mediana je sicer tokrat preverjala priljubljenost vseh izvoljenih slovenskih poslancev v Evropski parlament. 

Od šestega do osmega mesta so se zvrstili Romana Tomca, Irena Joveva in Matjaž Nemec, deseterico najbolj priljubljenih pa je zaključila Zala Tomašič. Pred njo se je znašla še predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Predsednik NSi Matej Tonin, prav tako izvoljen za evropskega poslanca, je na 11. mestu. Premier Robert Golob je na 15. mestu, predsednik SDS Janez Janša na 18., novi evropski poslanec Branko Grims pa na zadnjem 20. mestu.

Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana je raziskavo za POP TV izvedel med 18. in 20. junijem na reprezentativnem vzorcu 804 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Komentarji (9)

kntakinte (ni preverjeno)

... ja s kejn si je pa te te düplin tou zaslüjžo?... z brez veznin lažnijvin lapanjon?... tou je takoj drüjgi nategun za pojbon od Tine..

Niko i ništa

Ka se pa jokaš janšist.

In reply to by kntakinte (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...jes san ponosen janšist...pa se nikaj ne joučen...slavijn zmago....

In reply to by Niko i ništa

.... ..... (ni preverjeno)

Lapasti bedaki itak ne morete biti kaj drugega kot janšisti! Lepo je, da ste ponosni debil in se zavedate zmage nad zdravo pametjo.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

baje imajo levaki spolno bolezen
boli jih urac
zato ker so ga popušili na Evropskih volitvah
in to je huda spolna bolezen
vsaki dan gagne nekaj levakov
od te bolezni

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

Gost0011 (ni preverjeno)

3.02% je zavidljiva zmaga😅😅

dundekk (ni preverjeno)

Ka to so plačane ankete ka se dela publiciteta za posameznike?

Jankec006 (ni preverjeno)

Haha...placana "javna mnenja" za ustvarjanje javnih mnenj xD

Peci (ni preverjeno)

Ta človek je cinični bebo populistični, sicer me pa zanima če je Golob za odstrel da se njega že nastavlja ?

Starejše novice