Foto: Jure Banfi
Iz Fazanerije so v torek sporočili, da je prvi mož Mure Robert Kuzmič podpisal pogodbo o sodelovanju z Georgom Juncajem, kar je podlaga za vstop strateškega partnerja v klub. Kdo pa je Američan, ki bo imel v prihodnje pomembno besedo?

Tudi Slovenijo je v času evropskega prvenstva zajela prava nogometna vročica, ki je nekoliko v ozadje potisnila klubsko dogajanje pri nas.

V ozadju reprezentančnih spopadov v Nemčiji se na sončni strani Alp obeta zanimiva klubska sezona, ki bo popestrena tako z menjavami v sestavi Prve lige Telemach kot tudi z vstopom novih vlagateljev iz tujine.

Celjani so do naslova prišli z ruskim kapitalom, v Mariboru pa bodo v prihodnosti veliko stavili na finančna sredstva Turka Acuna Ilicalija. S Primorjem, ki se po 13 letih vrača med prvoligaše, povezujejo ajdovski Pipistrel, ki je zdaj v ameriški lasti, iz ZDA pa prihaja tudi novi strateški partner Mure.

V torek so pri Muri potrdili že nekaj časa pričakovano vest. Robert Kuzmič, predsednik DNŠ Mura, je z ameriškim poslovnežem Georgom Juncajem podpisal pogodbo o sodelovanju, ki je podlaga za vstop strateškega partnerja v soboško sredino.

»Odločitev o vstopu gospoda Juncaja v Nogometno šolo Mura, je sprejeta s ciljem nadgraditi delovanje kluba na vseh področjih,« so črno-beli med drugim pojasnili v izjavi za javnost ter dodali, da želijo okrepiti temelje za nadaljnji razvoj.

Sezona 2024/25 bo za Muro predstavljala vstop v novo obdobje, so med drugim še zapisali. Ne le zaradi tega, ker se bo v hramu soboškega nogometa po nekaj letih znova igral prekmurski derbi z Nafto, ki se je med prvoligaše prebila po tem, ko Rogaška ni prejela tekmovalne licence.

Medtem ko se v Lendavi obeta popolna prenova članske ekipe, pa so pri Muri za zdaj potrdili štiri odhode. Alexandros Kyziridis, Daniel Katić, Ben Cottrell in Julien Lamy so kmalu po koncu minule sezone dobili proste roke.

Odhod Korena posledica prve poteze novega partnerja

V rubriko odhodov lahko dodamo tudi slovo Roberta Korena, ki je v vlogi športnega direktorja deloval vsega pol leta. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance je januarja nasledil Denisa Rajbarja, ki je pozimi pretrgal vezi z Muro in s tem pravzaprav naredil »prostor« za Georga Juncaja.

V imenu ameriškega poslovneža bo nad dogajanjem v soboškem klubu bdel Agron Šalja, ki ga spremljevalci slovenskega nogometa dobro poznajo. Nekdanji prvoligaški nogometaš je kadetsko reprezentanco popeljal na evropsko prvenstvo, leta 2021 pa se je prvič preizkusil kot trener članske ekipe.

Celje je ob koncu sezone 2020/21 obvaroval pred šokantnim izpadom med drugoligaše, a je klop zdaj aktualnih državnih prvakov zapustil kmalu po skromnem začetku naslednje sezone. Naslednja prvoligaška epizoda v Novi Gorici, kjer je prvič sodeloval z Juncajem, je bila še krajša, saj so Primorce v kvalifikacijah presenetili Kidričani.

Novi generalni direktor Mure je v minuli sezoni kot trener deloval v 2. SNL, saj je septembra sedel na klop Krke, po obilnih zimskih igralskih spremembah pa je novomeški Portoval zapustil konec letošnjega marca.

Na prekmurski ravnici bo deloval v drugačni vlogi, kako se bo zaupnik ameriškega vlagatelja znašel v vlogi osebe, ki je zadolžena tudi za kadrovanje in oblikovanje ekipe?

Bo črno-beli dres oblekel tudi Juncaj mlajši?

Kdo pa je novi strateški partner Mure? Gre za ameriškega poslovneža albanskega porekla, ki glede na podatke s svetovnega spleta poseduje tudi črnogorsko državljanstvo. Kot verjetno že veste, George Juncaj ni novinec v slovenskem nogometu.

V sezoni 2022/23 je kot vlagatelj sodeloval z Gorico, ki pa se tedaj ni uspela obdržati med prvoligaši. Po ponovnem nazadovanju kluba med drugoligaše je slovenski »Las Vegas« hitro zapustil tudi Juncaj. Z njim pa tudi njegov sin Steven Juncaj, ki je kmalu zatem oblekel dres Rijeke.

Čeprav je bil ta prestop glede na prikazano na slovenskih zelenicah - v dresu Gorice na 12 tekmah ni pokazal prida veliko - presenetljiv, pa je bila selitev zdaj 26-letnega krilnega nogometaša posledica pogovorov njegovega očeta z vodstvom reškega kluba.

Juncaj starejši naj bi se lansko poletje dogovarjal za vstop v lastniško strukturo kluba s Kvarnerja. Iz tega se nato ni izcimilo nič, Steven pa je za nekdanjo ekipo Matjaža Keka zaigral zgolj na dveh pokalnih srečanjih in se pozimi vrnil v ZDA.

Spomladi je znova igral za Michigan Stars, torej za klub v lasti očeta Georga. V domači Detroit se je prvič vrnil že leta 2020, potem ko se je skušal dokazati v mlajših selekcijah nizozemskega Vitesseja in švicarskega Grasshopperja.

Kako koristna bo selitev onkraj luže?

Glede na zgodovino torej ne bi bilo presenečenje, če bi Juncaj mlajši to poletje oblekel dres Mure. Se bo to morda zgodilo že pred napovedano selitvijo zasedbe trenerja Tončija Žlogarja v Združene države Amerike?

Iz Fazanerije so namreč včeraj sporočili, da bodo črno-beli med 25. junijem in 3. julijem gostje kluba Michigan Stars, s katerim bodo odigrali tudi pripravljalno tekmo. Če bodo priprave v ZDA - s tem pa tudi prilagajanje organizma nogometašev na časovno razliko - obrodilo sadove, bo najbolje pokazala prihajajoča sezona.

Michigan Stars s profesionalno ekipo nastopa v ligi NISA, ki predstavlja tretji razred ameriškega nogometa. Klub v lastništvu Georga Juncaja, ki ga je pred leti vodil tudi kot trener, je lansko sezono sklenil v velikem finalu, leto poprej pa so »Zvezde« slavile končno prvo mesto.

Da gre za tekmovanje na robu nogometnega zemljevida, sicer potrjuje skok na dobro znano spletno platformo Transfermarkt. V večini klubov najdete zgolj po enega posameznika z ocenjeno tržno vrednostjo, ki se je medtem že kot povsem legitimna ocena uveljavila v Evropi.

A bolj kot to, pristaše Mure zanima predvsem vprašanje, kaj lahko novi strateški partner, ki se v ZDA ukvarja tudi s proizvodnjo in prodajo industrijske opreme ponudi črno-belim iz Fazanerije. 

So pred Sobočani spet lepši nogometni časi? Mnenje zapišite v komentar.

Komentarji (27)

Joj (ni preverjeno)

?

Mura je večna (ni preverjeno)

Mura ga bo popušila ko stara kuzla

In reply to by Joj (ni preverjeno)

trg zmage

Kaj bo imel "američan" od soccerja? Eno podobno avanturo je že izpeljal, neuspešno. Koliko svojih igralcev bo pripeljal Šalja in koliko dosedanjih, predvsem domačih slovenskih bo moralo oditi?
In da ima štiri milijone prometa? Kot je nekdo že zapisal, v ZDA je to promet najmanjšega obrtnika. In da bo tak vlagal v naš nogomet?
Meni je zadeva izredno sumljiva, upam, da se motim pri tem, ko napovedujem dobesedno katastrofo!

Sila (ni preverjeno)

Šiptar na oblas v klub kateri je bil toliko let klub Prekmurcev.Stramota za vodstvo I stramota da ste privlekli takšno golazen v Prekmurje. Še malo bomo videli I albansko zastavo z grbom Mure na dresih igralcev. Fuj stram va bodi

ccccb (ni preverjeno)

Isto kot Nafta z Madžari, Celje z Rusi..........

In reply to by Sila (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

GLAVNO KA OBCINA DAJATVE ZDIGNOLA, ZDAJ BAU PEJNEZ ZA MURO

Mmmmm0 (ni preverjeno)

PRVO JE PRIHOD JUNCAJEVEGA SINA, POTEM KUP IGRALCEV, ZA KATERE SKRBI RUŽNIČ. ITD...VSE VIDENO ŽE PRI MURI...

pomurc (ni preverjeno)

V naslednjih dveh-treh tednih bo vse jasno, ko bomo videli, kakšne "okrepitve" bodo pripeljali.

dundekk (ni preverjeno)

Figo v žepi. Tau je začetek konca mure. Te kapital ka ga ma je drobiž. Takšnih podjetnikov je v sloveniji malo morje.

njiva

Prvo je to,ka noter pride nekši pejnez z katerim mo leko šli pa pripelamo eno 3-4 okrepitve- tiste prave in stabiliziramo ekipo.
Delati pa trbej preudarno in postopoma,nej nika na silo.Gej dosta mladih Slovenskih in Prekmurskih igralcev ,samo trbej jih najti in jim dati šanso,da se pokažejo.Navijači v Prekmurju mamo radi fuzbal in mislim,ka si zaslužimo eno resan dobro,stabilizerano in predvsem poletno Muro.

U2 (ni preverjeno)

Njiva.....tij nebos nič dau pa nič stabilizerau.....karta za 8 eur pa brisi domov

In reply to by njiva

R_i (ni preverjeno)

Šiptari do vodili Muro. Pa san mislo, ka nižje klub nemre spadniti, ali evo.

Beltincar553 (ni preverjeno)

Res je JUNČAJ je črnogorski šiptar, to napišite na sobotainfo, nej pa reklame. Mura je že propadla, samo še nejso ugotovili.... Anžela ŽUPANA držijo za jajca s sinovo fusbal karijero ka zlorablja proračun občinski za murine rabote pa dograditev stadiona kere nišče ne nuca. Soboški športi pa vsi finančno propadnoli ali pa nemajo za skutni burek - rokomet, rokoborba, košarka, plavanje, atletika, judo, tenis ... Kak je Štihec najebo zaradi rabot mure, de isto ANŽELJ.

In reply to by R_i (ni preverjeno)

No name MS (ni preverjeno)

Kosovo je Srbija

Labod (ni preverjeno)

Zdaj bo Kosovo gratalo Sobota. Torej po novem Kosovska Sobota.

In reply to by No name MS (ni preverjeno)

=")769 (ni preverjeno)

Pol mladinske in kadetke šole ide v MB?

Pohorčan (ni preverjeno)

Tote bo meša samo drek, šipac zmrdane!!!!! Marš v pičko materino, pa agrar pa poveča bo prodajo kugljic, sadja, zelenjave pa tak dele........

lajkoš (ni preverjeno)

Končalo se bo kot z Subanom 100 %

PoznavalecMure1919 (ni preverjeno)

Vprašanje za novinare: Kelko je meni jasno je ena soboška familija letos zaslužila reci piši --- 50 miljonov. Zakoj pa oni nejso "strateški partner", ka trbej albance vlačiti???

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Strateški partner ❓❓❓

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

njiva

U2,ka ti dan odgovor na tvojo kritiko do mene.Ges se v politiko ne mešan in ne komentiran tisto,ka se ne razmin,ti se pa ne mešaj cuj,ge nemaš blage veze.Dragi moj,če že kaj pišeš ,se prlej malo kaj pozanimaj kello je karta.Karta je že dugo 10€.To se pravi,ka ne hodiš na tekme in ne spremljaš Mure,glavno ka komenteraš pa pametuvleš.

trg zmage

Samo potrebno je priznati, da si "brcnil" mimo. Če da "strateški" partner denar, pripelje svojega športnega direktorja, potem ne bo po tvoje: dva, tri kvalitetna igralca, dva tri perspektivna slovenska igralca ampak... bodo pripeljali "svoje" igralce, jih prodajali ipd... Mure več ne bo vodil domači človek, ampak tujci!

In reply to by njiva

Opazovalka (ni preverjeno)

Nogomet je bolj doma v Evropi in Juzni Ameriki, v ZDA pac ne 🤪

Ruski (ni preverjeno)

Ðoučen od sreče in žalosti ob enem …

Labod (ni preverjeno)

Eden šipac Suban je że enkrat uničil Muro. Upam, da se s tem zgodba ne ponovi.

12 (ni preverjeno)

Bilo je več možnosti Kuzmič je zbral najslabšega partnerja,kateri je že bil pri Reki in Gorici,katera je izpadnola iz prve lige zakaj takšna slaba odločitev,čas bo pokazal kje bo pristala Mura ------ POTOČI JE PREPOZNO ZVONITI.

Ajajajaj (ni preverjeno)

Saj ne veš več če je komedija ali tragedija.

Starejše novice