Občinski svetniki občine Puconci soglasno potrdili novega izvajalca ravnanja s komunalnimi odpadki.

Občinski svetniki občine Puconci so na včerajšnji 15. redni seji pod prvo točko obravnavali odlok o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Puconci.

V občini Puconci zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov opravlja podjetje Saubermacher - Komunala Murska Sobota, svetniki pa so na seji odločali o možnosti, da bi zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov po novem prevzel Center za ravnanje z odpadki Puconci.

Svetniki soglasno potrdili odlok

Trenutno veljavna cena za zbiranje komunalnih odpadkov je 0,22119 evra na kilogram brez davka na dodano vrednost, trenutno veljavna cena za zbiranje bioloških odpadkov pa je 0,25223 evra na kilogram brez davka na dodano vrednost.

Drago Dervarič, direktor družbe Saubermacher - Komunala Murska Sobota, je pred sejo občinski svet pozval, da naj namero o sprejetju odloka umaknejo z dnevnega reda, češ da podatki o cenah niso realni.

Do umika točke z dnevnega reda ni prišlo, svetniki pa so soglasno potrdili odlok o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.

Po informacijah Sobotainfo se je Drago Dervarič nepovabljeno oglasil na včerajšnji seji, a je moral v skladu z 28. členom poslovnika sejo zapustiti. K slednjemu ga je pozval župan Uroš Kamenšek, ki je vodil sejo.

Center za ravnanje z odpadki Puconci bo že z naslednjim mesecem prevzel zbiranje, obdelavo in odlaganje z odpadki na območju celotne občine Puconci.

Kaj to pomeni za občane?

Občani občine Puconci bodo z avgustom za zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov odšteli 0,17989 evra na kilogram brez davka na dodano vrednost in 0,18807 evra na kilogram brez davka na dodano vrednost za zbiranje bioloških razgradljivih odpadkov in zelenega vrtnega odpada.

Cena zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov se bo znižala za okoli 19 odstotkov, cena zbiranja biološko razgradljivih odpadkov in zelenega vrtnega odpada za okoli 24 odstotkov.

Bodo sledile tudi druge občine?

Zakon o gospodarskih javnih službah določa, da podeljevanje koncesij ni edini način, da občine poskrbijo za odvoz odpadkov, saj lahko to gospodarsko javno službo zagotavljajo tudi z režijskimi obrati, javnimi gospodarskimi zavodi ali javnimi podjetji.

Javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci je 100-odstotno v lasti 27 pomurskih občin in lahko izvaja gospodarske javne službe na podlagi neposredno sklenjenih pogodb z občinami ustanoviteljicami.

Če se bo izkazalo, da bo Center za ravnanje z odpadki Puconci uspešno opravljal zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov, bi lahko v želji po nižjih cenah občini Puconci sledile tudi ostale pomurske občine.

Komentarji (41)

Smetarski princ (ni preverjeno)

Bravo, čestitke puconskemu županu za izkazano odločnost. Zdaj pa je na CEROP, da se izkaže, da zmore kvalitetno opravljati odvoz odpadkov in to po ugodnejši ceni, kot privatna firma - brez legalizirane kraje ljudem.

Dervarič go home (ni preverjeno)

Edino pravilno. Slej ko prej bodo temu sledile tudi druge občine !

jurišniki (ni preverjeno)

To seveda pomeni propad firme.

In reply to by Dervarič go home (ni preverjeno)

e33e2 (ni preverjeno)

niti ne, razen če je vodstvo nesposobno

In reply to by jurišniki (ni preverjeno)

jurišniki (ni preverjeno)

Glej, če ti je edini biznis case ka pobiraš smeti in te vsi odpikajo pač ni opcije za obstanek firme ali ti misliš, ka do se zdaj preusmerili v neko čist drugo dejvanost iz nič? Ges mislim, ka je ta zadeva gnes začetek propada Saubermacher Komunale.

In reply to by e33e2 (ni preverjeno)

Smetarska mafija (ni preverjeno)

Dervarič ... ko si ukinil obveščanje o odvozu preko sms sporočil si zahebal stvar... nimajo vsi pametnih telefonov, da bi si aplikacijo naložili. In kelko si zdaj prišparal s tem ?

lajkoš (ni preverjeno)

V Soboti ne bo prišlo do zamenjave pobiralca smeti ker je preveč rdečih in se imajo kot da smo njihova last .Če bo Cerop občutno cenejši se izplača da bodo pobirali smetij oni .

jurišniki (ni preverjeno)

Ne smo glih pred časom šteli ka novi šef SDS-a v MS najbolj mastno služi z najemninami od toga Saubermachera taka san ne ziher ka majo samo rdeči korist? Enkrat že skapirajte ka nas vsi te politiki obirajo.

In reply to by lajkoš (ni preverjeno)

picmoš (ni preverjeno)

juršinski .......... Ta je samo eden rdečih pa puna sobota .Ritlava je direktorica in šefica sijnu ,Hoblaj direktor ,Anželj podtaknjeni župan dr Pendrek je ponűcal milijone za drvarnico ........... ne da se mi naštejvati mislim da dobro veš ampak se delaš somara iz sebe .Dokler se Zaubermacher strinja z najemnino ni nič narobe .Če pa več ne bodo imeli sedeža v Pomurju pa bodo odšli

In reply to by jurišniki (ni preverjeno)

Tibop (ni preverjeno)

Moj je samo en, drugi majo še večje koristi. Pa daj zaletite se nekam s takšnim razmišljanjem. Eni in drugi gledajo samo za lastne koristi. Vi ste pa samo idioti ka jih podpirate pri tem. Točno zaradi tega pa se v politiki nič ne spremeni in konstantno gledamo ene in iste lopove.

In reply to by picmoš (ni preverjeno)

Replika (ni preverjeno)

Daj ne motaj. Objekt je njegov. Vej če bi te objekt rdeče mele bi še več plačale. Pogledne ka rdeče delajo. Slovenija ima najdrakšo eletriko v cejloj EU. Te tvoje rdeče so Slovenijo pa EU zapravile. 🤢

In reply to by jurišniki (ni preverjeno)

DragoLegendoJedna (ni preverjeno)

https://erar.si/transakcija/placnik/76663191/prejemnik/5324377000#trans…

818 tisoč eur najemnin je do tega trenutka nakazal Saubermacher občinskomi svetniki SDS Andreji Mešiči, keri je v preteklosti glasoval za podražitev. Pa 392 tisoč najemnin drugemu družinskemu članu družine Mešič - MEGRAS.
.
Občinski svetniki pa to cuj gledajo, zakoj li, se pitajte novinari.

In reply to by Replika (ni preverjeno)

Beltincar3004 (ni preverjeno)

Nesojeni župan Mešič Andrej se po Soboti vozi s Porschejon, vij pa plačuvlete Drage položnice. :) SD je tu poklekno, SDS je poklekno, de tudi SVOBODA pokleknola?

In reply to by DragoLegendoJedna (ni preverjeno)

lendavska (ni preverjeno)

Beltinča3004.............. Živim v Soboti in ne vem niti nisem videl kateri od Mešičevih se vozi z Porshejem .Ti si nekaj zamešal fejst . Idi v senco .Končno pa če si res Beltinčar se najprej obrni na Viraga vašega župana .Celo vaše vodstvo na občini bi nekdo mogel dobro preciditi ali pa komplet nagnati .

In reply to by Beltincar3004 (ni preverjeno)

tzzzz (ni preverjeno)

Cerop je DOMAČE in MEDOBČINSKO podjetje.
na ta način denar ostaja doma.

Saubermacher pa je 50% PRIVAT in TUJE podjetje tako da gre vsaj polovica celotnega dobičk, verjetno Še dosti več,v roke zelo premožnim avstrijcem

drugi štajerc (ni preverjeno)

saubermacher te je naučil sortirati odpadke, ne pozabi tega

In reply to by tzzzz (ni preverjeno)

CEROP (ni preverjeno)

Točno tak de rettung lejto po Graci da de stari zvedo ka se njeme je buđet zmenšo za puno procentof. Bravo cerop pokažite ka ste poštene nej perovne pa de se vaše. Samo telko ka nete narod zaje.........le samo ka posel dobite te pa cene v nebo. Lepo prosin.

In reply to by tzzzz (ni preverjeno)

Gost347 (ni preverjeno)

Saubermacher ima v letu 2023 - 545.235,59 eur čistega dobička. ( Vir Ajpes ) Na račun visokih položnic in visokih plač! Cene po občinah so zelo različne. Čas je, da začnejo župani brati letna poročila Ajpesa.... Čestitke občina Puconci

Busybee (ni preverjeno)

Hahaha. Dervarič torej greš malo plesat z Golobčkom posrančkom?

truimf (ni preverjeno)

Golob mu bo se v murskisoboti pristregel krila

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Neven88 (ni preverjeno)

Dervaric znaj svemu je kraj idi i nikad se ne vracaj !

DragoLegendoJedna (ni preverjeno)

Končno KONEC avstrijskih izčrpavanj prekmurskega naroda pa turističnih izletov županov v Graz. Cena je edino merilo, pa naj dela javni, ne pa dobiček v GRAZ.

lendavska (ni preverjeno)

Drago ........... Točno to bi morali narediti že pred desetimi lejti

In reply to by DragoLegendoJedna (ni preverjeno)

Žukel (ni preverjeno)

Ka mij moremo avstrijce se vlačiti ka pobejrajo smeti? Hlapci smo rejsan!

Žukel (ni preverjeno)

Ka mij moremo avstrijce se vlačiti ka pobejrajo smeti? Hlapci smo rejsan!

Puconski župan pa ima JAJCA! Vsaka mu čast!

Fizol (ni preverjeno)

Javna tajna je, da bodo Moravske Toplice naslednje?

Aquarium (ni preverjeno)

Pakejrajte. zadnji pa naj ličij ne pozabe dol vgasnoti.

vasada (ni preverjeno)

tisti, ki je in bo cenejši naj pobira smeti, nej pa kot je sedaj da direktor Komunale Saubermacherja pride k županu in potem na občinski svet in pove da morajo podpreti povišanje, v bistvu izsiljuje, ker oni imajo višje stroške. halo. kje višje, a so delvci dobili povišico.... a drugi jih pa nimajo ali kaj...

.... (ni preverjeno)

Delavci na minimalcu, nadure NE PLAČANE ( problem je v delavcih, "da ne zmorejo" do ure pobrat natempiranih izmen...)

In reply to by vasada (ni preverjeno)

Gost279 (ni preverjeno)

2.136.826,97 EUR je imel Saubernacher stroškov dela- plač v letu 2023 in to za 60 delavcev!!!! In za caa 400 tisoč več kot leta 2022! Izračunajte si povprečje župani!

živim na vasi (ni preverjeno)

Enega jutra so pobirali smeti .Bil sem zunaj poznam nekaj delavcev .Vprašal sem za kaj pri bogu milem bežijo od koša do koša . Povedal mi je da imajo zapisano koliko smeti pobrati v doloćenem času .Delavci so Zaubermacherjevi in Drvaričevi sužnji

Gost279 (ni preverjeno)

Vir Ajpes prejšnji komentar!

12 (ni preverjeno)

Začetko bo cerop cenejši v nadaljevanjo bo pa cena bistveno večja

Dragec talent (ni preverjeno)

Drago Dervarič - kda ti firma propadne lejko ideš za škofa namesto Štrumpfa ali pa vsaj župnika ....ker talent v modruvanji in pridiganju imaš !

Lolo (ni preverjeno)

Sto de pa pri tun Vaneckom socici dugo zdržo kak delvec me pa tudi zanima,še slabse plačani delavci kak ma kumonali..za pol leta odprite temo!lp

Kamen na kamen (ni preverjeno)

Čestitke. Upam, da bodo naši na občini v M. Toplicah dovolj modri, da tudi mi gremo v to smer. Koliko pa imam informacij bi naj bilo že vse zmenjeno, da gredo MTollice tudi na cerop, ker je šefica ceropa domačinka.

Beltincar3004 (ni preverjeno)

Govori se po moravcaj ka se je bodoči župan SK že prodal avstrijskim smetarjem, je to istina? Če je to istina te sigurno nede župan.

In reply to by Kamen na kamen (ni preverjeno)

Gost 2 (ni preverjeno)

Pifcajg živi kak lord, Dervarič kot grof, jodlari kot kralji, plačujemo smotani prekmurci. Ja pa skoz so nas vsi odirali oni pa jadrajo na kornatih.

Občan Š (ni preverjeno)

Bravo Puconski občinski svet in župan.
Tako se dela za ljudi v občini. Ne pa za tuje lastnike podjetja in vodilne, ki dobivajo masne nagrade od dobička na plečih ubogih ljudi.

Janez Janša (ni preverjeno)

Začetek konca Komunale....

????= (ni preverjeno)

Vrag je tűdi da ne bodo za en čas cene iste kak zdaj ne verjemimo hitro .Ko negdo želi do nečesa prijti bo obljubil ter obečal marsi kaj .In ko pridobi večino se cene dvigujejo z raznimi izgovori podražtvami na primer elektrika nafta delovna sila davki dak da nej prej rečti hop kot skočimo

Starejše novice