Po pozebi in deževju, vinogradnikom skrbi povzroča še neozdravljiva bolezen trte - zlata trsna rumenica. Bolezen je v Sloveniji navzoča v vseh vinorodnih deželah.

V zadnjih letih je prišlo do večjega izbruha zlate trsne rumenice na širšem ljutomersko-ormoškem območju, letos pa se z njo spopadajo tudi v Podravju, Prekmurju, Posavju in na Dolenjskem.

Pridelka na okuženi trti ni

Marko Breznik je mlad vinogradnik s tremi hektarji vinogradov. Neozdravljiva bolezen vinske trte je prizadela tudi enega izmed njegovih vinogradov.

»Kaže se kot zvijanje listov navzdol, pri nekaterih sortah je zelo močno, denimo pri chardonnayu. Potem mladike ostajajo nedozorele oziroma svetlozelene barve oziroma gumijaste. Ni kabrnkov, ni grozdov, ker so se osipali. Pridelka na takšni trti ni,« opozarja Breznik, ki je sicer kot kmetijski svetovalec zaposlen na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Obvezne ukrepe morajo upoštevati vsi

Po aprilski pozebi, deževnem maju, vinogradnikom v juniju težave povzroča še ameriški škržatek. Pridelka zato tudi letos marsikje ne bo ali pa ga ne bo veliko. 

Enega izmed vinogradov v Slovenskih goricah, ki ga vidimo spodaj na sliki, so zaradi bolezni morali skrčiti kar za polovico.

»Obvezna ukrepa sta dva – zatiranje škržatka in krčenje trt, ki kažejo bolezenske znake. Samo na ta način lahko dolgoročno zmanjšamo potencial te bolezni,« je povedal Jože Miklavc, vodja oddelka za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Ključno, kot pravijo pristojni, je zato hitro ukrepanje vseh, ne zgolj tistih vinarjev, ki si v panogi služijo vsakodnevni kruh. 

»Tudi imetniki trt ob hišah tako imenovanih brajd lahko kupijo fitofarmacevtska sredstva brez izkaznice. Dva takšna sredstva sta, ki sodita med ekološke, torej se lahko kupijo brez izkaznice in seveda pozivamo, naj opravijo to tretiranje zvečer,« je pojasnil Miklavc.

Kakšna letina se vinarjem obeta letos?

Tisti vinarji, ki bodo zaradi zlate trsne rumenice ob pridelek ali bodo utrpeli večjo škodo, upajo, da bo država tudi letos pomagala z odškodnino.

»To finančno nadomestilo je na vladi. Najbrž ga bodo sprejeli. Ampak finančno nadomestilo velja za okuženo območje,« je povedal Miklavc.

Okolju prijaznejše alternative, kot je škropljenje z insekticidi, trenutno ni, pravijo pristojni. Da bi si letos lahko obetali dober pridelek, pa morajo vinogradniki prvo škropljenje opraviti do konca tega tedna

»Vsak vinogradnik si želi trto polno grozdja, zdravega grozdja. In tega na okuženih trtah seveda ni. Tam, kjer ni bilo pozebe, se kaže, da bo letina v redu. Sicer nam je pozeba že dodobra zmanjšala količina pridelka. Ocenjuje se od 30 do 40 odstotkov manjši pridelek. Na nekaterih legah je ta odstotek višji, na drugih spet nižji. Pa tudi to deževje, ki je bilo čez celoten maj, je zelo negativno vplivalo na samo trto. V tem času je trta cvetela, tako da je marsikje prišlo do osipa,« je povedal Breznik.

Zato bo vino, tudi letos, če trte seveda preživijo še morebitno točo in ostale vremenske nevšečnosti, verjetno dražje.

Komentarji (10)

. (ni preverjeno)

Zaj po referendumu se bo narod lahko drogiro, pa bo alkohol bolj za degustacije.

Niko i Ništa (ni preverjeno)

jebeš vino
jaz pijem toplo pivo
Toplo pivo je zakon

In reply to by . (ni preverjeno)

edi na kredi (ni preverjeno)

vina bo itak preveč

tragedija-je-to (ni preverjeno)

Če ne piješ vina, je itak vseeno. Mi s kolegi pijemo pivo ...

Heeb (ni preverjeno)

Pijančeki itak skos najdejo pejneze za alkohol. Tak ka samo zdignite!

. (ni preverjeno)

Dobro vino ni za pijančke!

In reply to by Heeb (ni preverjeno)

Niko i Ništa (ni preverjeno)

Dobro vino ni za pijančke!
je za nas gaye

In reply to by . (ni preverjeno)

Cernigoj (ni preverjeno)

Drzava bo pomagala tako kot cebelarjem za lansko leto prihodek 10% drzava pa tiho in samo caka na davek iz tako se malega prodaje sramota.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ne pijem vina.

Pijem pivo.

Avstrijsko pivo, ki ga kupim v Avstriji.

Je cenejše in boljše.

🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍻🍻🍻🍻🍻🍺🍺🍺🍺🍺

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Niko i Ništa (ni preverjeno)

tudi jaz tako mislim

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Starejše novice