V Murski Soboti danes brez Operne noči. Nadomestnega termina ne bo.

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je včeraj z obžalovanjem sporočil, da so orkester, zbor in solisti Slovenskega narodnega gledališča Maribor odpovedali izvedbo za danes napovedane Operne noči na grajski ploščadi v mestnem parku.

Polonca Gjörek iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je danes za Pomurski dnevnik na televiziji IDEA pojasnila razloge za odpoved Operne noči ter predstavila program letošnjih Soboških dni.

»Ko smo pred tedni napovedovali poletne dogodke v mestu, smo seveda vsi imeli v mislih tople poletne noči. Žal, vidimo, kakšno je vreme te dni zelo muhasto. Ta muhavost se vleče zdaj že nekaj časa in je botrovalo tudi k včerajšnji odpovedi Operne noči 2024, ki smo si organizatorji nekako zastavili kot veličasten uvod v letošnji festival Soboški dnevi,« je dejala.

»Nastopajoči Slovenskega narodnega gledali Maribor so namreč odpovedali koncert zaradi nizkih večernih temperatur in pa zaradi visoke vlažnosti v zraku. V tem primeru namreč ne morejo izvesti kakovostnega programa tako kot so si ga zamislili,« je še pojasnila.

Nadomesten termin?

»Nadomestnega termina Operne noči v tem letu ne bo. Zagotovo pa bomo Operno noč načrtovali tudi za prihodnje leto,« je dejala in dodala, da se zavedajo, da so za kakovostno izvedbo tovrstnega koncerta pomembne številne okoliščine. 

»Izvajalce se trudimo razumeti. Razumem pa seveda tudi občanke in občane, ki so se tako kot mi organizatorji res veselili tega glasbenega spektakla.«

Zelo bogat program so pripravili za Soboške dneve. Kot zaenkrat kažejo napovedi vremenoslovcev, bo vreme v prihodnjih dneh ugodno. 

Soboški dnevi se bodo pričeli v petek, 21. junija, v Mestnem parku Murska Sobota.

Za pojasnilo smo se obrnili tudi na Slovensko narodno gledališče Maribor, kjer so za Sobotainfo povedali, da je koncert Operna noč v Murski Soboti odpovedan zaradi neprimernih vremenskih razmer in nizkih temperatur. 

Simfonični orkester ter solisti in zbor Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor bi morali pod taktirko dirigenta Simona Krečiča na tradicionalni Operni noč v Murski Soboti danes navduševati s pestrim in slogovno raznolikim glasbenim programom, ki bi ga sestavljali odlomki iz največjih opernih uspešnic aktualne sezone ter iz preteklih let. 

Odpoved koncerta klasične glasbe zaradi nizkih temperatur in visoke vlage v zraku je povezana z več dejavniki, ki lahko negativno vplivajo na instrumente, izvajalce in kakovost izvedbe. 

Vpliv na instrumente

Violončela, violine, viole in drugi leseni instrumenti so občutljivi na spremembe v temperaturi in vlagi. Nizke temperature lahko povzročijo krčenje lesa, kar lahko vodi do razpok ali spremembe v tonu instrumenta. Visoka vlaga pa lahko povzroči, da se les raztegne in deformira.

Klavirji, še posebej koncertni klavirji, so izredno občutljivi na spremembe v okolju. Vlaga lahko vpliva na občutljive mehanizme znotraj klavirja, medtem ko lahko nizke temperature povzročijo kondenzacijo in poškodbe strun.

Klarineti, oboe in druga pihala so prav tako občutljiva na spremembe vlage, saj se lahko les ali trsje, iz katerega so narejeni, razširi ali skrči, kar vpliva na uglasitev in kakovost zvoka.

Spremembe v temperaturi in vlagi lahko vplivajo na akustiko prostora. Hladen in vlažen zrak lahko spremeni način širjenja zvoka, kar vpliva na akustične lastnosti prostora in kakovost poslušanja.

Komentarji (21)

Elokog (ni preverjeno)

No ja. 27.maja je bijla operna noč v Mariboru. Bilou je 14 stopinj. Koncert so prekinili zaradi grozeče nevihte. Vutro bi naj bilou f Soboti 15 stopinj večer. Tak ka te del neka ne štima. Ge san pa zvedo ka je bole kak vrejme krijvo tou ka so "primadone" gospe z mariborske opere nej ščele ti f Soboto. Pa ka bi naj popejvala samo 2 gospoda. Tak ka če kaj nevejte je vrejmen sigdar dober izgovor.

Klaka (ni preverjeno)

V MB je bila 8. junija ...

In reply to by Elokog (ni preverjeno)

colibri (ni preverjeno)

To se mora plačati v določenem času gostovanje Na puf pa ne igra nišče .Občina ne € .Za to pa cene kanalščine pitne vode odvoz smeti so na ravni Maribora in Ljubljane kjer so tudi večje plače .Pozabo sem še omeniti velike izgube dvorca Rakičan

zardevam (ni preverjeno)

»Ko smo pred tedni napovedovali poletne dogodke v mestu, smo seveda vsi imeli v mislih tople poletne noči. Žal, vidimo, kakšno je vreme te dni zelo muhasto. Ta muhavost se vleče zdaj že nekaj časa in je botrovalo tudi k včerajšnji odpovedi Operne noči 2024, ki smo si organizatorji nekako zastavili kot veličasten uvod v letošnji festival Soboški dnevi,« je dejala.
Tudi skromna ali nerodna slovnica je odraz kulture.

Opera (ni preverjeno)

Prejsnji teden so na Dunaju napravili kak vsako leto dunajski filharmoniki koncert na prostem, pa operna pevka je bila poleg, pa je tudi bilo 14/15 stopinj p vlaga v luftu…
Pa so dunajski filharmoniki večji kaliber kak mariborski…
Tak ka nej vse vervati….
Samo na predvečer so generalko zaradi nenadne nevihte mogli odpovedati….

Niko i Ništa (ni preverjeno)

Pa v razvojni stopnji so na višjem nivoji
kot pa ovi prekmureci

In reply to by Opera (ni preverjeno)

Stole (ni preverjeno)

Sem bio v Beču,dobro se je drla.

Ograček (ni preverjeno)

Golob pa deblo od Gabra sta bila v USA. Nega pejnes. Druge teden se zdignejo cene pa te se lejko mogoče plača.

Ograček (ni preverjeno)

Ta opera je tak kak nevladne organizacije. Npr. 8 marec pa umetnik🤮 Zzzlatko🤢🤮🤮🤮🤮

Komunjara Janez (ni preverjeno)

pa gasilci, pa gorski reševalci, pa karitas, pa rdeči križ, pa vsi fuzbalski in drugi športni klubi, pa lovske in ribiške družine, pa turistične organizacije, raznorazna društva kmečkih žena, pa fotoklubi, pa društva invalidov, pa upokojenška društva, pa še ne kup podobnih .... tak ka ja, nevladne organizacije so problem.... vse raztirati pa zaprejti, ka te eni maloumneži srečni.

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

Niko i Ništa (ni preverjeno)

kajsi ti vedno tak prizadeti ali samo v meseca junija in julija

In reply to by Komunjara Janez (ni preverjeno)

xxxxx (ni preverjeno)

Saj pa zunaj je trenutno sobna temperatura 18°C. Ampak les violončela bi se skrčil in popokal, ha ha. Govorijo kot da bilo bilo 8°C. Te bučke prodajajte nekomu drugemu.

., (ni preverjeno)

Razlog za odpouved naj servejrajo nikakomi drujgomi, smo nej takšne budale ka bi v pravljice vrvali. Toužiti bi mogli te Mariborske primadone, ka se nedo frajere delali.

fušar (ni preverjeno)

pametnjakoviči- zanimanja ni ker je bilo danes otvoritev EUROFUZBALA in prva tekma ! večina pred TV nej pa na operi

Komunjara Janez (ni preverjeno)

Tisti lidje ka opero odijo gledat in poslušat, fuzbala ne gledajo. To je višje mentalni nivo ...

In reply to by fušar (ni preverjeno)

Niko i Ništa (ni preverjeno)

Tisti lidje ka opero odijo gledat in poslušat
nemajo jajc , to so neki evnuhi i lenuhi

In reply to by Komunjara Janez (ni preverjeno)

Komunjara Janez (ni preverjeno)

Samo resno, ne ven zakoj primitivci sploj tou komentejrate.... za vas je fuzbal nej pa opera...

Niko i Ništa (ni preverjeno)

Tisti lidje ka opero odijo gledat in poslušat
nemajo jajc , to so neki evnuhi i lenuhi
Fuzbal je zakon
pri fuzbali se razgibaš
pri operi te pa samo ušesa bolijo

In reply to by Komunjara Janez (ni preverjeno)

A res? (ni preverjeno)

Kriva je samo in edino nesposobnost organizatorja! Kar se kaže že v samem programu Soboških dnevov - žalost, žalost, žalost! Se ne čudim, da niti pogodbe niste sposobni napisat, kot jo je treba. Mimogrede, ob 16.33, soboto 15.6.2024, je trenutno v M. Soboti 27 stopinj. Samorefleksije pa v SD žal ne premorete!!

sandi 1 (ni preverjeno)

MARIBORČANI sploh VAS NISMO POGREŠALI.

čarni vrag (ni preverjeno)

lahko pa bi namesto onih kvazi umetnic imele nastop viole
To bi bilo publike
in občina bi pokajsejrala ogromne poneze

In reply to by sandi 1 (ni preverjeno)

Starejše novice