Slika je simbolična (foto: Bobo).
Škofje spodbujajo k razmisleku o dolgoročnih posledicah uzakonjenja pomoči pri končanju življenja.

Slovenski škofje državljanke in državljane spodbujajo, da razmislijo o dolgoročnih posledicah za družbo v primeru uzakonjenja pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. 

Menijo, da gre za poskus uvedbe nove družbene ureditve, v kateri bodo vedno bolj cenjeni zdravje, mladost in produktivnost. Katoličani bodo zato glasovali proti, so zapisali.

V izjavi, pod katero so podpisani vsi člani Slovenske škofovske konference, na današnji novinarski konferenci pa jo je prebral tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Gabriel Kavčič, so navedli, da bo glas proti resnični glas sočutja in glas proti uveljavljanju krivične zakonodaje, ki bi ogrozila dostojanstvo najranljivejših v naši družbi. 

Menijo namreč, da bi nova ureditev na stran postavila ranljive in bolne.

Dodali so, da je po krščanskem razumevanju jemanje človeškega življenja vedno posebej težak, smrtni greh. »Vsakega človeka spremlja strah pred trpljenjem, posebej ob koncu življenja. 

Vendar odgovor na ta strah, ali na trpljenje bolnih in ostarelih ne more biti uvajanje možnosti samomora, temveč krščansko razumevanje, da je človeško življenje nedotakljiv Božji dar, pospeševanje družbene solidarnosti ter hitrejši razvoj paliativne medicine,« so prepričani škofje.

Poudarjajo, da tudi ustava prepoznava, da je človekovo življenje nedotakljivo.

Spomnili so še, da so v izjavi z drugimi verskimi skupnostmi že pojasnili, da je vsako dejanje, s katerim namerno končamo svoje življenje ali življenje drugega, tako z etičnega kot verskega vidika nedopustno, uvajanje možnosti prostovoljnega končanja življenja s pomočjo pa pomeni družbeno odpoved skrbi za najbolj ranljive.

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik pa meni, da je pomembno, da najprej naredimo vse, kar je mogoče, da smo tistim, ki se poslavljajo od življenja, blizu in da ohranjamo njihovo dostojanstvo, je povedal na novinarski konferenci.

Kavčič pa je na vprašanja javnosti, zakaj in s kakšno pravico se Cerkev oglaša na to temo, odgovoril, da ima vsak človek, organizacija in tudi verska skupnost pravico do svobode govore in svobodnega izražanja svojega mnenja.

Pod izjavo je sicer podpisan tudi Soboški škof Peter Štumpf, ki se je na referendum pred dnevi še ostreje odzval v lastnem pismu. Kavčič je danes dejal, da se izjavi ne izključujeta. »Kar je škof Štumpf zapisal, torej da gre za boj med življenjem in smrtjo, je dejstvo, mislim, da se vsak škof s tem strinja,« je povedal Kavčič in dodal, da pa je Štumpf »uporabil zelo izrazito besedišče, česar morda od škofov v preteklosti nismo bili navajeni, kar pa kaže na pomembnost teme«.

Volivci bodo 9. junija na posvetovalnih referendumih odločali tudi o tem, ali naj se v zakonodaji uredi pravica do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Komentarji (50)

ges12 (ni preverjeno)

Cerkve so več ali manj prazne za to se naj pobriga

Rttyh (ni preverjeno)

Enako velja zate.

In reply to by ges12 (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

seveda so cerkve prazne
ko pa ste komunisti pokradnuli vse kelihe i umetniške slike iz njih

In reply to by Rttyh (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

predlagam da eftanazijo delajo učitelji
Imajo dolge dolge počitnice in bi si s evtanaziranjem popravili gmotni položaj

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Kiki 2 (ni preverjeno)

evtanazijo bi lahko izvajale zavarovalnice
recimo imaš tam zavarovan avto, pa hišo pa pralni stroj in bi imel še evtanazijijo
Bi dobil kar dober popust pri zavarovanju

In reply to by - (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Politika si bi rada pilatovsko umila roke
in umore naprtila zdravnikom
Zakaj pa ne bi evtanazijo delal kar predsednik vlade ča tako navija zanjo
Ali pa naj bo državni rabelj
zakaj pa ne
Fin gospod pride v črni obleki si nadene beli kombinezon
iz kufra vzame ubijalsko orodje
prej zahteva še podpis delovnega naloga in
ČAO Pero
vidimo se v peklu

In reply to by Kiki 2 (ni preverjeno)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Eni bodo škofa popljuvali a zagovarja le nauk cerkve svetost življenja.
Verjetno, da bo referendum uspel a me zanima ali se ta moznost nebo izrodila v prisilo odlocitve za smrt. Nevem ce bom docakal, da bi videl kaj se bo godilo, cez dvajset trideset let. Sicer nevem, kako bi razmisljal ce bom dolgo tezko bolan?
Naj zmaga zivljenje!

Kiki 2 (ni preverjeno)

jaz sem pa slišal da že sedaj eni delodajalci ob sprejemu v službo zahtevajo podpis za prostovoljno evtanazijo
Tako jim ne bo treba plačati odpravnine če bi odšel iz njihove firme
Vidite kaj dela levi fašizem in kapital

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Tanja flaškon (ni preverjeno)

meni so že to ponudili pa sem rekla NJET
sedaj pa me jebejo od spreda in pozadi
kaj naj storim

In reply to by Kiki 2 (ni preverjeno)

bataš majster (ni preverjeno)

s spoštovanjem gospod Štump...ko bi se pri vseh temah tak odzvali..tudi spolnih zlorabah v cerkvi, ko so morale nune delati splave, in vsem nečednostim ki se tudi dogagajo za cerkvenimi zidovi, potem bi mogoče imeli malo več ljudi v cerkvah. Včasih ne smemo soditi tistega česar ne okusimo in ne razumemo, še posebej pa to izkoristiti v neke politične namene. Bolj ko rinete v take teme bolj izgubljate vernike, in ja tudi jaz hodim v cerkev sem veren in spoštujem pač odločitev vsakega posameznika ker kdo sem jaz da bom odločal ali sodil drugim zato je Bog... ni pa še nobeden prišel nazaj da bi povedal kak mu je bilo sojeno

lažov (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kake ti pišeš, ti že ne hodiš v cerkev, sem siguren in bolšje je tak

In reply to by bataš majster (ni preverjeno)

bataš majster (ni preverjeno)

znaš ka eno je hoditi v cerkev, živeti kot bi nas naj učila sveto pismo in božji nauk...drugo je pa da ovčke sedite in verjamete in sledite vsakemu pridiganju.... vsi verniki nismo slabi pa tudi duhovniki nej...tak da eno je verjeti drugo pa biti fanatik vere in pridigarjev ki si že vsak po svoje zmes razlaga kaj je jezus učil... in zgrešil si bistvo ka sem želel povedati

In reply to by lažov (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zgolj hoditi v cerkev ali biti kristjan zunaj med ljudmi, je bistvena razlika. Kot je razvidno iz vašega komentarja, ste kristjan na realnih tleh in bodite srečni, da je tako!

In reply to by bataš majster (ni preverjeno)

refefe (ni preverjeno)

hitler delal podobno.....stare, bolane, hendikepirane ipd ki so bili strošek, je dal, vemo kam, in zdaj mi mamo referendum za podoben zakon.....nič zdravil, nič domov za ostarele, nič pomoči za dolgotrajno oskrbo.....evtanazija, pa rešeno....upam, da je še kaj pametnih v toj Sloveniji, da ta referendum pade!

Evokoo (ni preverjeno)

Prej si vzemi Stalina za slab primer. Drugače pa je vse temelji na ekonomskem izračunu. Očitno se bolj splača starce pobijat kot jih oskrbovat.
No country for old Man.

In reply to by refefe (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

če so našega dragega tovariša Tita na željo Jofanke evtanizirali
zakaj ne bi mogli tudi navadnih državljanov
sem za evtanazijo bom glasoval ZA
ker to je pravzaprav čistilni servis družbe
Preveč stroškov imamo s starimi ljudmi

In reply to by Evokoo (ni preverjeno)

Kiki 2 (ni preverjeno)

kakšen čistilna servis

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Škofa Štumpfa za papeža...in to čimprej. Pravilno : RKC se mora "zelo aktivno vključiti "v te volitve in referendum, saj ima vso pravico. NSI je pa tako ali tako že prodana stranka.
ges12 : cerkve niso prazne, le vstopiti moraš vanjo in pogledati na lastne oči.

Ms123 (ni preverjeno)

Tuncika ocitno si na tabletah in si jih pozabila vzeti,ali pa povecaj dozo.

In reply to by tuncika

. (ni preverjeno)

Dokler bodo v cerkev vstopali ljudje vašega kova, ki ste po svojih izjavah, namerah, daleč od Boga, se v njej pravi kristjani ne morejo dobro počutiti.

In reply to by tuncika

Lojz (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Čestitke za pogumno in trezno dejanje,gospof škof!Lepo ste to povedali,tako kot duhovnik,pastir cerkve tudi more,edini ste se zavzeli za to peročo temo,častimo živlenje ne smrt,in satanizem ki je še kako vidno prisoten pri tej pokvarjeni,koruptivni in zlagani vladi.Le komu z kančkom zdrave pameti pride na misel,nek referendum o prostovoljnem samomoru,nikomor,ki je vsaj malo moralen in etičen.Gospod škof,sedaj vas bodo očrnili in popljuvali,ampak ne se vdat,bodite močni in pokončni zaščitnik,pastir cerkve in cerkvenega nauka.Pogumno naprej!

.... ..... (ni preverjeno)

Prav je, da se RKC zavzema za življenja in je proti "ubijanju" trpečih. Ni pa razumljivo, kako je mogoče, da je prav ta cerkev v zgodovini pobila množice ljudi, tudi tiste, ki niso trpeli zaradi neozdravljivih bolezni!? Je bilo takrat življenje človeka manj vredno kot danes? Kje je bila takrat morala in etika RKC? Kdo bi to vedel. Verjetno je le, da to ubijanje ni bila Božja volja. Na srečo živimo v času, da cerkev danes ni več tako močna, da bi lahko kurila na grmadi tiste državljane, ki se bodo na referendumu "napačno" odločili.

trg zmage

Ne moremo stalno povdarjati kar veliko grehov Cerkve v preteklosti! Ni pošteno, čeprav imaš nekako načeloma rečeno po svoje tudi prav. Cerkev ima prav, da se vmešava, ampak tu bodo po mojem pogoreli!
Bi pa rad izvedel, koliko nas, kateri bomo obkrožili DA sploh ve podrobnosti o zakonu? Sam sicer ne, ampak ko bom na stopnji umiranja, ko mi ni več pomoči in bom lahko odločil, zakaj bi naprej trpel? Nekatere države imajo to že uzakonjeno, le mi se zaletavamo v neke moralne predstodke. Zakon vsebuje sigurno veliko varnostnih določil, predlog se lahko še kaj spremeni, nenazadnje pa je referendum samo neki pokazatelj, kaj večina volilcev tistega dne obkroži.

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Strinjam se z vami, zlasti z navedbo, da resnično ne poznamo dovolj podrobnosti o zakonu. Odločali pač bomo, upam, da vsak po svoji vesti. Res pa je, da odločati o tem vprašanju, ko si zdrav, je bistveno drugače, kot če si izpostavljen neznosnemu trpljenju.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Po svoje ni nič drugače sedaj, ko sem še zdrav: ljudje moramo vedno računati, da ostarimo, zdravstveno omagamo ipd... Že sedaj si je potrebno te probleme predočiti in se pač postaviti na tako dejstvo o starosti. Vsako vmešavanje Cerkve in politike (tudi leve zaradi preveč reklamiranja evtanazije) je nepotrebno.
Kot sem napisal, zakaj bi trpel (npr. zadnjih nekaj tedno zaradi raka v postelji, nepokreten...)?

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

punčok (ni preverjeno)

s tem motivira podpornike evtanazije

tuncika

Spoštovani komentatori, ki podpirate klic k evtanaziji, bodite iskreni in se prijavite na evtanazijo. Na podlagi vaših "uspehov" se bomo potem odločali ostali.

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Jaz bi par levičarjev lastnoročno evtanaziral!

In reply to by tuncika

. (ni preverjeno)

Kdo ste vi, da grozite šolanemu preoblečenemu levičarji Janezu!? To je kaznivo!

In reply to by Bodoči vardist (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

pojdi po tvojo mamo dol na tovornjakarski parking
Je že cela mokra od znotraj in od zunaj
Kakšen otrok pa si da se ti starši ne zasmilijo

In reply to by . (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Se vam ne zdi, da preveč lahkotno uporabljate in zlorabljate besedo "evtanazija" Zamislite se malo nad svojim komentarjem, v kolikor še vam pamet to dopušča!

In reply to by tuncika

STRELNIKOFF (ni preverjeno)

V bistvu gre samo za to, ali si veren, ali pa ateist.
Ljudje radi pljuvajo po tistih, ki so drugačni, oziroma po tistih, ki niso po njihovih standardih in pričakovanjih.
Tudi duhovniki so na koncu koncev samo ljudje. Zagotovo pa je med njimi veliko dobrih, kot je npr. Gospod Opeka, ki je pravi vzor človeštvu.
Pokažite mi vzornega politika !

čarni vrag (ni preverjeno)

Janez Janša
Fin gospod
otroci so njegovi
in ne fantje iz vseh vetrov kot pri drugih babah na levi strani
Lepa pametna in fina žena Urška
Spoštovan gospod ki nima priležnice
In prišel bo v nebesa ker mrzi komuniste
Ko bom velik bom Janez Janša

In reply to by STRELNIKOFF (ni preverjeno)

tuncika

Čudo Božje, spoštovani Sobotainfovci. Prispevek o škofu Štumpfu je "čudežno izginil" iz vaši udarnih mest. Le kako je to mogoče ?????????????????

.... ..... (ni preverjeno)

Bil je dober članek, pa tudi nekateri komentarji. Res, bilo bi "čudo Božje" če bi tudi bedaki kaj od tega razumeli. Očitno Bog pri vas ni bil radodaren z pametjo, saj neprestano kvasite neumnosti!

In reply to by tuncika

Plantave (ni preverjeno)

Najbole žalostno pa je, ka si kak drüjžba rajše pomagamo v smrt, kak pa v živlejnje.

Pravigoričanec123 (ni preverjeno)

Žalostno ka se to dogaja... lidij mo usmrtile kak so včase pse, včase, ka gnesden jih več tüde ne smejš samo tak... ale človeka pa leko... kelko de tü izkoriščavanja, sploj se ne zavedamo... ge ne ven zakoj trbej tü zakon... grozno se čüje, ale kerome je nej za živete, naj se obejsi, pa se rejši muk... keri ma betežnoga svojca, ka trpij, naj ga vdari po glavej, pa de njeme pomago ka se rejši... pravin, strašno je napravite kaj takšoga, ali v bistvi je isto kak evtanazija, edino rok se ne zamažeš pri tiston. Ne ven zakoj za to nücamo tej zakon, če se samomore delajo že tak ali etak. In tüde tou je samomor, nič drügo kak samomor, isto kak če be se obeso, ale strelo, ale žile prerezo... isto, leko se olepšate kak ščejte.
Zakoj mij vec nücamo medicino? Če se na konce tak vsi leko zapravimo. Namesto ka be tej penaze dale v zdravstvo, nove zdravila, nove načine zdravljenja, se mij ukvarjamo kak lidij najležej bujte. Pa to moreš bite nore.

Bindi (ni preverjeno)

Potem pa naj še kaj naredijo za boljšo paliativo, ne pa, da prosiš Karitas za pomoč pri negi umirajočega svojca, pa ti nezainteresirana ženska pove, da ne bodo, ker "nimajo nobenega takšnega programa". Sram jih je lahko.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Brez veze nekaj razpravljati.

Poznam veliko ljudi, ki ne hodijo v cerkev in so PROTI evtanaziji.

.... ..... (ni preverjeno)

Verjamem. O tem vprašanju bi naj odločali ljudje po svoji vesti, ne glede na versko, politično, narodno in še kako pripadnost.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

lalallo (ni preverjeno)

vsak pameten človek je proti evtanaziji, razen zaslepljenih levakov....naj se le dajo hitro "pospravitii"

1234tik tak (ni preverjeno)

.GOSPOD ŠTUMPF.NAJPREJ STE UKINILI BIRMANSKE BOTRE SEDAJ STE PROTI AVTANAZIJI. KAJ BO NASLEDJE DEJANJE ???VSAK SE IMA PRAVICO ODLOČATI KAKO BO NAREDIL.Moje telo je samo moje ne vaše ,o mojem telesu odločam samo jaz in noben drug .Še najmanj pa VI

smrkci (ni preverjeno)

Jaz verjamem,samo v boga,sina,svetega duha,marijo,vse apostole in angele in svetnike.Človek je pa največje zlo ki ga je bog ustvaril.

ru-di (ni preverjeno)

Kako so spet klovni oblečeni v palerine sramotno zlorabili sveto pismo in boga zakaj jim je bilo ok cepljenje proti covidu in koliko starcev je cepivo ubilo pa strumf nič nego pozival na cepljenje in ubijanje prav tako se nič ne oglasi v vojni Izraela in Palestinci so za njega nula Ukrajina in vsa ostala vojna žarišča Škofje pa tiho nič jih ne moti potem pedofilije v cerkvah nič jih ne moti nič jih ne moti na milijone beguncev ki umirajo po morjih in rekah na rezilnih žicah po granicah moti jih dostojno končanje trpljenja in konoplja ki jo v semeniščih tako radi uživajo le kaj vas žene na takšno politiko za katero stranko že?
Sram vas je lahko da sveto mesto zlorbljate za politično stranko ali dve
Bog vse vidi in vse ve da lagati se ne sme

Miki Mali (ni preverjeno)

Vsi škofi so zdignuli glas in združno proti evtanazija, če bi tak združno zdignuli glas proti pedofiliji v vrstah RKC????? to pa ne!!!

čarni vrag (ni preverjeno)

evtanazijo je začel uvajati Dolfi Hitlerjevf
in vsi ki boste glasovali Za ste zagovorniki Hitlerja
in kot taki se boste cvrli v Vreli smoli v Peklu
Na veke vekov
Amen

GUGO (ni preverjeno)

Oče je zbolel za rakom. Bil je klen človek. Dva dni pred smrtjo me je v bolnišnici prosil, naj grem domov po pištolo in ga ustrelim. Na patologiji sem videl izmučeno, pepelnato telo, kar me spremlja leta in leta.

občinski peder (ni preverjeno)

in zakaj nisi šel če se ti je tako smilil
Bi mu pa jo prinesel
A sedaj pa leva golazen razmišlja da bodo doktorji ubijali namesto njih
Če imajo tako radi evtanazijo pa naj kar sami evtanazirajo svoje ateke in mamice

In reply to by GUGO (ni preverjeno)

GUGO (ni preverjeno)

Upam, da te ne doleti takšna smrt, je žei dovolj, da ti je narava obrnila hrbet.

In reply to by občinski peder (ni preverjeno)

občinski peder (ni preverjeno)

Hvala saj si v redu
ampak gre se za politiko ne za tvojega očeta- oprosti
Politika si bi rada pilatovsko umila roke
in umore naprtila zdravnikom
Zakaj pa ne bi evtanazijo delal kar predsednik vlade ča tako navija zanjo
Ali pa naj bo državni rabelj
zakaj pa ne
Fin gospod pride v črni obleki si nadene beli kombinezon
iz kufra vzame ubijalsko orodje
prej zahteva še podpis delovnega naloga in
ČAO Pero
vidimo se v peklu

In reply to by GUGO (ni preverjeno)

Starejše novice