Slika je simbolična.
V parlamentu naj bi sklep potrdili naslednji teden.

Vlada je danes sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države, je po seji vlade sporočil premier Robert Golob. Po pričakovanjih bi lahko državni zbor sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen. 

»Danes je vlada sprejela odločitev, da prizna državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo,« je dejal Golob in pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu.

Zagotovil je še, da odločitev ni uperjena proti nikomur, niti Izraelu, ampak da je sporočilo miru. Prepričan je, da bodo tudi druge države sledile temu in da mora ves svet delovati v eni smeri, ki bo vodila v mir in rešitev dveh držav.

Ob tem je vlada danes simbolno na poslopju izobesila tudi zastavo Palestine.

Priznale so jo tudi druge države

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila že 9. maja. Takrat je napovedala, da bo odločitev v državni zbor poslala najkasneje do 13. junija.

Golob pa je v ponedeljek napovedal, da vlada s priznanjem ne bo čakala tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze v minulih dneh, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov.

V torek so Palestino že priznale Španija, Norveška in Irska. Slovenija si je prizadevala, da bi Palestino z njo priznala še kakšna članica unije, a pri tem ni bila uspešna. Nekaj držav naj bi sicer o tem razmišljalo, kar je danes pred sejo vlade znova potrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic Združenih narodov, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.

Komentarji (34)

Busybee (ni preverjeno)

Torej se prizna teroristično državo ki ji poveljuje Hamas? Tisti klavci ki so z ubito žensko paradirali po ulicah tistega 7 oktobra lani? To je Golobovo sporočilo miru? Dol se strelte vlada z posrano metlo!!!

. (ni preverjeno)

Butec neumni, kaj pa kvasiš?

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

trg zmage

Kaj pa je narobe napisal?
Država Palestina ne obstaja, torej smo priznali neko umetno tvorbo! V tej umetni tvorbi ima v Gazi oblast Hamas, na Zahodnem bregu sicer formalno Fatah, v ozadju pa je glavni Hezbolaj, vse skupaj pa nadzira Iran!
Me res zanima, komu bodo dali poverilna pisma? Sicer nekemu "fikusu, torej Abasu" na Zahodnem bregu, v Gazo pa si itak naši poverjeniki ne bodo upali.
In če smo že hoteli priznati to v bodočnosti formirano državo, ne bi smeli toliko cencati, pa iskati neke somišljenike, državo, katera bi skupaj z nami priznala in podobno. Kdo pa nas v mednarodni politiki kaj upošteva?
Žal razna priznanja nas in drugih te morije ne bodo ustavile. Veliko bolj bi koristil velik pritisk na Iran in posledično obe teroristični organizaciji. Da se vsaj Hamas razoroži, plača pač za dejanja 7. okrobra. Kajti Izrael se ne bo ustavil vse dotlej, dokler bo vsaj en predstavnik Hamasa hodil po Gazi.
In kljub vsemu bi se lahko izvleki s trditvijo, da smo Palestino že priznali: namreč 1988 kot del Jugoslavije!

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

In zakaj je Hamas nastal?! Tudi to je treba jemati kot pomembno vprašanje mar ne? Priznanje se ne nanaša na podporo terorizmu, temveč nečemu drugemu. Zagotovo s tem ne bomo ničesar spremenili, ostalo bo pa vendarle pri želji, da pride nekoč do konca trpljenja ljudi na obeh straneh. Želeti dobro ni greh. To je edino, kar lahko storimo v svoji nemoči glede končne odločitve.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Bog mi je priča, da sem bil pred leti, ko smo spet cencali in nismo takrat priznali Palestine, jezen, besen. Ampak od 7. oktobra so se pač razmere strahovito spremenile.
Zakaj je Hamas nastal vemo. Zakaj zahodni svet ni preprečil vzrokov, torej desetletja nazaj Izraelu dal jasno vedeti, da bo potrebno živeti skupaj s Palestinci? Naenkrat so vsi pametni in bi probleme, kateri so nastajali mislim da osemdeset let, rešili z nekimi priznanji oz. v nekem kratkem obdobju. Ne bo šlo, na žalost. Pa si vsi želimo drugače. Hamas je mali del palestinskega naroda. Niso vsi Palestinci terororisti.
Sicer pa neko pravico doseči ne bo mogoče, kot prvo pa je potrebno enostavno tako ali tako doseči neko premirje. Mogoče bo ravno od mislim da včeraj lažje prepričati Izrael, da gre na to pot. Namreč, dosegli so popolni nadzor mej Gaze, kar je vsekakor pogoj, da prepreči Hamasu švercanje orožja preko Egipta.
Poglej, jaz načeloma nisem proti priznaju, ampak v tem trenutku je to popolnoma, popolnoma brez nekega učinka.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Hvala. Se strinjam z vami.

In reply to by trg zmage

- (ni preverjeno)

mene prav vzburja ko gledam pokanje bomb

In reply to by . (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

butec te je naredi
butalka te je skotila
in še bik ti je v glavo prdnil da si tak fuknjeni

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zakaj non stop govoriš sam o sebi? Saj že vsi ptiči vedo kaj si!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Hvala Bogu, da je prišlo do tega! Prav je tako. Baje bo sledila temu dogodku zahvalna maša, katero bo prenašala celo N24TV! To je zgodovinski dogodek! Ljubi Slovenci, ne bojte se Hamasa! Bojte se domače desnice in jih razženite s poširano metlo!

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

678 (ni preverjeno)

Slovenci se naj slovenske desnice bogijo bole od Hamasa? Ka ti ge? Fuknjeni psihični bolnik.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Nič ne de, če si, saj nisi edini!

In reply to by 678 (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...ka nagradijš klavce...šteri porijvlejo svojo deco v prve bojne linije...moreš pa rejsan biti blesavi...mister Nateg pa nejgove küre naj spoukajo v Gazo...pa se borijo za njuve ideale v prvoj bojnoj liniji...

kuntakinte (ni preverjeno)

...s tejn priznanjon Palestine...se mister Nateg pa njegova kompanija strinja...ka trbej Izrael izbrisati z obličja zemlje...pojeb od Tine zapoumni si eno...slovenski domoljubni narod s tejn tvojin sranjon ne strinja...

. (ni preverjeno)

Komentiraj raje otroške pravljice, ne pa nekaj, na kar se ne spoznaš. To ni tema za brezvezne bedake in brezdelne socialaše, ki se kratkočasite z bedarijami!

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni

In reply to by . (ni preverjeno)

vdfghjk (ni preverjeno)

samo golob v evropi neka drek meša doma pa pol slovenije štrajka !! VI PA SAMO DALE VOLITE GOLOBA PA TUNKAJTE SAMI SEBE

. (ni preverjeno)

Te ni že narava dovolj "potunkala"?

In reply to by vdfghjk (ni preverjeno)

Pasulj (ni preverjeno)

Ooooo PIKASTI tij tele mamino PEDERSKO. Ka si se s tabletami preforsejrau. Mater si govedo.

In reply to by . (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Zanimivo
PIKASTI pa govedo
če mu je pa mati svinja - prasica
to pa je velik dosežek kloniranja

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zelo dobro si se opisal! Niti sam več ne veš, kaj si!

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Pa saj vemo kaj si! Uživaj!

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

Antigolob (ni preverjeno)

Što podpera Palestino podpera Hamas, što podpera Hamas podpera terorizem, što podpera terorizem je terorist.

Jgftj (ni preverjeno)

Bravo, končno. Izrael izvaja genocid v Gazi, skrajni čas je, da jih mednarodna skupnost s skupnimi močmi ustavi

Antigolob (ni preverjeno)

Gda več nede Palestincof de mer ;) Počakajmo še malo ;)

In reply to by Jgftj (ni preverjeno)

Busybee (ni preverjeno)

Mi plešemo skupaj se ukozimo 🤣😂

Čika-pajo (ni preverjeno)

Vsak narod ma pravico, do sfvoje države. Tüj palestinci, kak izraelci. Niti eden narod nema pravice izvajati teror nad sfojimi pa tüj nad drügimi narodi. Fsak narod ma pravico, ka se brani. Praf je ka Slovenija prizna Palestino, nej je pa praf, ka se sigdar na takšij ali inačišnih problemaj dela politika. Praf je ka stranka Svoboda z fsemi vladojočimi strankami podpre te predlog ali itak mojoga glasa na volitvaj nedo zavolo toga doubili.

LZN (ni preverjeno)

Katstrofa od vlade, Golob je niko in ništa a pametuje brezveze

telebajske (ni preverjeno)

čika pajo te ti ne plešeš? neveš plesati? idi v šolo plesa tinka gaber jo organizera

realnooo (ni preverjeno)

VSI TISTI KA PODPEJRATE PALESTINO STE ALAHOVI OTROCI IN ALAH JE Z VAMI!!!

TAU KA SO POLITIKI PODPRLI PALESTINO KAK DRZAVO JE KRIVO TAU KA JIN JE NAS SLOVENSKI MUFTI TAK PRAVO! DRUGACE JIH VEC V DZAMIJO NEBI PUSTO!

666 (ni preverjeno)

Še malo pa de PALESTINA pri nas. Te pa se še uvede ŠERIAT te smo pa gotovi. In vse VAS, ka tau podpirate do prve klali.

Jgff (ni preverjeno)

Izraelske voditelje in klavce bo mednarodno sodišče za vojne zločine vsak čas aretiralo in pripeljalo pred roko pravice. Smo na pravi strani zgodovine. Razen naših domobrancev sds seveda, ki so zopet sponzorirani od tujih gospodarjev

lukčev mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, zanimivo, koliko je tukaj takih, ki podpirajo desnuharje.

Desnuharji pa podpirajo Izrael.

Podpirajo ga pa zato, ker jih je židovski lobi financiral.

PRODANE DUŠE ❗❗❗❗❗❗

realnoo (ni preverjeno)

podpiram izrael in nejsan podpornik JANŠE in njegove klape! Prav tak nejsan JUD temveč kristjan... Izrael podpira velika večina prebivalstva od ateistov, kristjanov, pravoslavcev... 1/4 pa je pač zmanipulirana s strani medijev in podpira palestino. Aja pa tudi vsaki musliman uradno podpira palestino:) Neuradno pa jih na EGIPČANSKI MEJI STREJLAJO PRI NEZAKONITEM PREČKANJU MEJE:) Bar tak mi je kolega musliman iz egipta povedo:)

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Starejše novice