Slika je simbolična.
Policija ob današnjih hišnih preiskavah zavrača očitke o politizaciji policije.

Policija je na novinarski konferenci zavrnila očitke o vplivu politike na današnje hišne preiskave s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalisti na podlagi sodne odredbe izvajajo preko 20 hišnih in osebnih preiskav, kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja je osumljenih osem oseb, starih med 40 in 55 let, so pojasnili.

Kriminalisti namreč danes zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo hišne preiskave med drugim na sedežih Telekoma Slovenije in televizije Nova24TV. Direktor slednje Boris Tomašič je sporočil, da preiskava poteka na podlagi prijave preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank.

Zavrnili očitke 

Da policisti danes izvajajo posamezna preiskovalna dejanja v okviru kriminalistične preiskave s področja gospodarske kriminalitete, je na novinarski konferenci potrdil direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič. Poudaril je, da je policija strokovna institucija in da svoje delo opravlja zakonito, samostojno in neodvisno.

Ob tem je zavrnil pavšalne navedbe o politizaciji policije, »saj nihče ne vpliva na delo policije in ne določa, katero zadevo naj obravnavamo in kdaj«. Policija je po Petričevih besedah dolžna preiskovati vsa kazniva dejanja, ne glede na aktualno družbeno dogajanje in ne glede na to, kdo so storilci.

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto Mitja Bartolme je pojasnil, da 90 kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in Nacionalnega preiskovalnega urada na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo preko 20 hišnih in osebnih preiskav ter zasege listinske dokumentacije zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Preiskavo začeli lani 

Policisti opravljajo preiskave tudi na območju policijskih uprav Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, je dodal. Kaznivega dejanja je osumljenih osem fizičnih oseb, starih med 40 in 55 let, vsi so slovenski državljani, z dejanjem pa je bila oškodovana ena pravna oseba.

Preiskava pa poteka že od leta 2023, aktivno pa jo usmerja Specializirano državno tožilstvo. V njej je bilo ugotovljeno, da so osumljenci, ki so imeli različne vloge v oškodovani gospodarski družbi z območja Ljubljane in zastopnik pravne osebe, ki je pridobila protipravno premoženjsko korist, med letoma 2020 in 2021 izvršili kaznivo dejanje tako, da so sklenili škodljivo pogodbo v vrednosti preko 6 milijonov evrov. Skupna protipravna premoženjska korist pa je bila ugotovljena v višini preko 3 milijone evrov.

Zagrožena zaporna kazen za navedeno kaznivo dejanje je sicer od enega do osem let, je še pojasnil Bartolme.

V okviru preiskav ni bila pridržana nobena oseba, prav tako policija osumljencev pred tem še ni obravnavala. O širitvi preiskave je po Bartolmejevih besedah še preuranjeno govoriti, saj bo hišnim preiskavam sledila analiza in vrednotenje vseh zbranih dokazov, elektronskih podatkov in listinske dokumentacije.

Komentarji (11)

čarni vrag (ni preverjeno)

Policaji lažejo. Zato je slovenija v k rci.

Assia (ni preverjeno)

Seveda ne bodo priznali, da je vse dogovorjeno in to tik pred volitvami.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

daško (ni preverjeno)

Kaj pa GENI ,ne bo pregledali????

Janezsmrduh (ni preverjeno)

To sranje od noratv si naj sami financirajo...nej ka jebejo slovenska podjetja pa si tan iscejo finance...mi mo pa meli vecje racune...ce pa nemajo pa naj vgasnejo to televizijo...z rtv vred ka nede pomote

Assia (ni preverjeno)

Koliko pa plačuješ Lewe medije?

In reply to by Janezsmrduh (ni preverjeno)

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Golob = Svinja!

Res je (ni preverjeno)

Pa kanžor 1. klase.

kuntakinte (ni preverjeno)

...največ kriminala pa korupcije... je na policiji pa v sodstvi s tožilstvon na čeli...mafija ma državo Slovenijo v svojij škramplaj...

captain (ni preverjeno)

Policija zavrača očitke o politizaciji, se strinjam, če bodo koga obsodili, če ne je to popolna politizacija !

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Ja ja ja (ni preverjeno)

Kradnejo eni pa ovi... če jih dobijo je politizacija...

Assia (ni preverjeno)

Ja, samo tile zdaj kradejo na veliko in pri belem dnevu. Sploh še več ne skrivajo, ker jih nihče ne bo kaznoval. A je kdo v zaporu za litijsko?

In reply to by Ja ja ja (ni preverjeno)

Starejše novice