Vir: Instagram
Še vedno niso dobili prijave domnevnih oziroma potencialnih žrtev.

Skupina Slovenska obramba straža že nekaj dni buri duhove. Uvodnim objavam na družbenih omrežjih sta sledila še intervjuja, zaradi katerih je Policijska uprava Ljubljana sklicala novinarsko konferenco. Ne prvo na to temo.

Tomislav Omejec, direktor ljubljanske policijske uprave, je poudaril, da še vedno ugotavljajo elemente kaznivih dejanj. In če še vedno niso dobili prijave domnevnih oziroma potencialnih žrtev, pa jim je uspelo ugotoviti identiteto nekaterih članov omenjene skupine.

Omejec je za njene člane dejal, da predstavljajo varnostno tveganje in da s svojim izgledom negativno vplivajo na občutek varnosti. In opozoril, da širjenje lažnih informacij in spodbujanje sovraštva ne bosta brez posledic.

Kot ljubljanski župan Zoran Janković prejšnji teden je tudi Omejec poudaril, da je Ljubljana relativno varno mesto, v katerem se kriminaliteta ne povečuje. Tudi on je postregel s podatkom da je število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana v letošnjem letu za okoli osem odstotkov manj kot leto poprej.

Razkril je še, da so identiteto nekaterih članov Slovenske obrambne straže ugotovili s pomočjo občanov, nekatere pa so identificirali kar na kraju. Izdala jih je namreč njihova uniformirana podoba; ta je bila tudi povod za identifikacijo, saj, kot rečeno, pri mimoidočih vzbuja nelagodje.

Po Omejčevih besedah gre za mlajše osebe, povečini v tretjem desetletju življenja, med katerimi so tudi takšne, ki so jih v preteklosti že obravnavali. Konkretne povezave z navijaškimi skupinami je zanikal, je pa dejal, da gre za »operativno zanimive osebe«.

Te v Ljubljani niso dobrodošle, je prejšnji teden poudaril ljubljanski župan Janković in dodal, da nihče nima pravice, da mimo uradnih organov izvaja svojo.

Policisti opozarjajo, da lahko tako imenovane »vaške straže« ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje.

»Zato bo policija vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji tako imenovanih »vaških straž« zavedati tudi nevarnosti početja.

V primeru da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic,« so pred časom sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Komentarji (16)

. (ni preverjeno)

Aja Posledice do tej decki dobijle ? Of ka pa je posijlo deklo, pa mesecni dohodek od nasih Davkov ? :) Banan Republika .

. (ni preverjeno)

Ja, res je to banana republika, ko desničarji posiljujejo v imenu migrantov! Fuj vas bodi, pa taka nizkotnost in sprevrženošt!

In reply to by . (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Tooooo dečki bravo, samo tako naprej, zdaj pa samo še objavite, kje zbirate prostovoljne prispevke, da vam nakažem.

In reply to by . (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Občani ki so pomagali prepoznati člane... Očitno držijo z migranti... Ne z Slovenci... Sram naj vas bo!!!

In reply to by . (ni preverjeno)

Đejđej (ni preverjeno)

Še pravi čas pred volitvami püklavi in s(d)s spet aktivirali peto kolono neonacistične sodrge...

. (ni preverjeno)

Uboge "ovce", ki nasedajo tem lažnivim in pokvarjenim skrajnežem! Da prinašajo zgolj nesrečo, se zaveda vedno več zavednih državljanov!

In reply to by Đejđej (ni preverjeno)

Gost0011 (ni preverjeno)

Država ščiti migrante.....posere se pa na domači narod. Mene je bole straj I8Marec pa nike kovač pa lgbt-jaše ipd.

telebajske (ni preverjeno)

Nika Kovač pa Jaša in podobni lopovi so greznica sodobne Slovenije ti sem že ničkolikokrat povedal

.... ..... (ni preverjeno)

Kakršne je Janez vzgojil, takšni so! Vzgledi vlečejo! "Greznica" na Trstenjakovi, pa zares močno "posodablja" SLO.

In reply to by telebajske (ni preverjeno)

KOGA SE BOJITE ? (ni preverjeno)

Koga se bojite, levičarji, slobodnjaki in komunisti, če niste nič krivi. Če ste pa krivi pa vsaka sodba se glasi V IMENU LJUDSTVA, pa tudi oblast po Ustavi RS ima Ljudstvo, ne levica ne svoboda ne SD. ALI ŠTEKATE ?. Kaj se je pa dogajalo od prvega do zadnjega dne ko je bil Janša na oblasti po Ljubljani vsak dan, kršenje vseh predpisanih zakonov. E PA TAK ČE STE VI LAHKO, DOVOLITE TUDI DRUGIM DA LAHO NORIJO PO LJUBLJANI IN DELAJO RED ker trenutno je 75 % Slovencev PROTI VAM

22 (ni preverjeno)

Kdo se koga boji? JJ že ne! Vi nesrečnež, kdaj boste nehali temu človeku vsiljevati kar tako neko krivdo? Mar se ne zavedate, da je končal šolo v Kumrovcu? Pa taka pokvarjenost!

In reply to by KOGA SE BOJITE ? (ni preverjeno)

Niko i ništa

Tvoj idol je itak kršo ustavo, tak ka se nika ne glasi.

In reply to by KOGA SE BOJITE ? (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

valda nore krave ,jako cudna bolezen ,mora da je prislo z kitajske

Antimigu (ni preverjeno)

Podpiran mlade domoljubneže in preziran narodne izdajalce ala Mesec in migrantske/črnske kurcovleke ala Nika Kovač

čarni vrag (ni preverjeno)

Naloga policije ni modrovanje, ampak ukrepanje. Zato pa morajo šefi poznati zakonodajo in ukrepati, ne pa premišljevati in študirati. Recimo v primeru grožnje v šoli 10. aprila, je trajalo skoraj dva meseca, da so končno ukrepali. Medtem je prišlo do vsesplošne panike po celi državi. Takšno ravnanje je nedopustno. Policija mora ščititi in služiti. Ravnanje z migranti pa je škandalozno in nima podlage v mednarodnem pravu. Naj še enkrat ponovim. Begunci lahko ilegalno prestopijo samo mejo prve varne države. Takoj se morajo javiti oblastem in ravnati po njihovih navodilih. Ker so vse štiri naše sosede varne države, je ilegalni prestop slovenske meje kaznivo in ni prošnje za azil.

Citrusi (ni preverjeno)

Tile občani so najvekša rana našoga društva, taki bodo še lastno mater in lastne družine izdali za 5 centov! So pocejni izdajalci lastnoga naroda!

Starejše novice