Najboljši čas za gobarjenje je po deževju, ko je gozd vlažen in gobe hitro rastejo.

Toplo vreme in deževje sta idealna pogoja za bujno rast gob, zato ljubitelji narave lahko že uživajo v nabiranju okusnih gozdnih zakladov. 

Slovenija je bogata z gozdovi in ponuja številna območja za gobarjenje, kjer lahko najdemo raznolike vrste gob.

Vendar je pomembno, da se, preden se odpravite v gozd, seznanite z osnovami gobarjenja, da prepoznate užitne gobe od strupenih. Uporabite lahko knjige o gobah, spletne strani ali se udeležite tečaja gobarjenja.

Posebna skrb v gozdu

Nabiramo le tiste gobe, ki jih poznamo in za katere vemo, da so užitne. Če gob ne poznamo, jih pustimo pri miru. Dotikamo se jih le pod nadzorom strokovnjakov, in to na organiziranih pohodih, katerih cilj je spoznavanje novih vrst gob. Gob nikoli ne brcamo ali teptamo.

Gobe, ki so na zavarovanem seznamu, pustimo pri miru. Te redke vrste imajo poleg svoje nekdanje kulinarične vrednosti še večji pomen za okolje, zato jih občudujemo in morda fotografiramo, nikakor pa jih ne trgamo. O tem ozaveščamo tudi druge gobarje in obiskovalce gozda.

Če se odpravljamo na neznano območje, se opremimo z zemljevidom in kompasom, saj moderne naprave niso vedno zanesljive, kjer je telefonski signal slab ali ga ni. 

Ko nismo sami, pazimo, da imamo partnerja – nabiralca vedno na očeh. Izkušeni gobarji se lahko izgubijo, še posebej med dežjem, zvečer ali na enoličnem terenu, kot so ravnine poraščene s smrekami, kjer je orientacija težja.

Kaj dovoljuje zakon?

V slovenskih gozdovih najdemo mnoge vrste gob, med njimi so najbolj cenjeni jurčki, lisičke, šampinjoni in golobice.

Po zakonu smemo nabrati le dva kilograma gob na osebo na dan. Tega se držimo, saj so gobe naravno bogastvo, ki ni na voljo v neomejenih količinah.

Način nabiranja je izjemno pomemben. Gobe vedno odrežemo z nožem, da ohranimo čim bolj celotno gobo. To je še posebej pomembno pri nekaterih vrstah užitnih mušnic. 

Gobe shranimo v tršem predmetu, kot je pletena košara. Uporaba plastičnih vrečk za prenašanje gob je prepovedana.

Komentarji (7)

. (ni preverjeno)

Paziti treba na klope.

1x (ni preverjeno)

Vsako leto pišete isto !

tuncika

NORE GOBE, MARIHUANA ALI EVTANAZIJA je eno in isto.....................
Škof Štumpf ima tudi tokrat prav (bodoči papež). RKC se ima z vso pravico aktivirati v kampanjo "PROTI" evtanaziji, saj vemo, da se NVO-ji že aktivirajo za predčasne volitve (oboji so plačani iz proračuna).
Spoštovani Sobočanci - komentatori, ne vem pa zakaj vas je toliko ZA evtanazijo. Če res mislite, da je tako prav, oddajte svoje prijave za evtanazijo, da se bomo lahko na vaših primerih odločili, kako in kaj.

Kiki 2 (ni preverjeno)

za evtanazijo bodo volili samo pedri in lezbače
za njih je tak vseeno ker niso ničesar ustvarili v življenju in nimajo kaj izgubiti

In reply to by tuncika

Futuristična grosist (ni preverjeno)

Tisti jebivetri kateri so mnenja da je gozd njihov in le njihov naj si takoj napravijo okoli svoje posesti ograjo da se res ve da je tisti del gozda resnično njihov in ne od drugih ljudi,živali,politikov,migrantov,bakterij, mikoriza itd.! Samo da se zna!

Kiki 2 (ni preverjeno)

marš revežu
ti ki imaš vso zemlju v teglu na okenski polici
kupi si hrčka in ga praskaj po jajcih

In reply to by Futuristična grosist (ni preverjeno)

Citrusi (ni preverjeno)

Edni nemate niti okenskih polic tak ka ne jamraj pizdun, šteri ste njive in gozdove dobivali za šenki samo zatau ker so vaši očetje bili izdajalci lastnoga naroda (komunisti preprokleti)!

In reply to by Kiki 2 (ni preverjeno)

Starejše novice