Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ladja Borkum priplula v Koper.

Ladja Borkum, na kateri naj bi bilo po trditvah nekaterih propalestinskih organizacij tudi orožje za Izrael, je davi priplula v Luko Koper. Protestniki so sicer zahtevali, naj se ji to prepreči, Levica pa je od oblasti želela, da preverijo, kaj je dejansko na krovu.

Da ladja prevaža orožje za Izrael, so maja zatrdile španske propalestinske organizacije, po navedbah katerih naj bi šlo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kilogramov eksplozivnih materialov in 740 kilogramov topovskih izstrelkov.

Ladja je zaradi pozivov k preiskavi ladje sredi maja že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je danes glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com tudi vplula.

Neuspešni pozivi

Pred tem so se sicer zvrstili pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. A ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati.

Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada.

V Levici so kljub temu v torek na vlado naslovili pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

V torek je v Kopru potekal protestni shod proti vplutju ladje, na katerem se je zbralo nekaj deset ljudi.

Komentarji (14)

gajdaš (ni preverjeno)

Je kdo 100 % siguren da je na ladji orožje ? Je bil kdo pri nalaganju tovora ?To so izmišlotine tistih ki nasijo Palestinske zastave in bi še rit polizali Hamasu .Se spomni kdo ko so leta 1972 v Műnhnu vdrli Hamasovi in ubili Izraelske športnike ?Ne to nišče noče priznati

čarni vrag (ni preverjeno)

Dragi prijatelj, Hamas so ustanovili leta 1987. Naši se zopet delajo bedake. Vsaka ladja, ki vpluje v Koper mora predati seznam tovora.

In reply to by gajdaš (ni preverjeno)

VRAN (ni preverjeno)

Ker niso 100% je pač potreben pregled tovora, ne samo "papirjev"... Na papirju lahko piše "humanitarna pomoč" ali karkoli, dejansko pa je lahko čisto drugače (orožje??)

Ostale zadeve pa ti niso najbolj jasne, kajne?? PLO, Hamas, Fatah,...

Ni vse, kar kritizira Izrael, avtomatsko antisemitizem!!!
Ni vse, kar kritizira Izrael, avtomatsko pro Palestina!!!

Ampak to je že preveč za tebe, hihi

In reply to by gajdaš (ni preverjeno)

Boelhouwer (ni preverjeno)

Jej drek židovski blesavec, tan rajše svojen hebrejcan fafaj enga

In reply to by gajdaš (ni preverjeno)

Somar2 (ni preverjeno)

Si pa rejsan jansov ecek!

črv (ni preverjeno)

Izrael dobro šiba ni kaj

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Bistveno je od kje pluje.

Možno, da so malo pomešali in gre tovor preko Češke v Ukrajino.

azzuro (ni preverjeno)

Levicarski delomrznezi spet delajo stres. Naj placajo preiskavo kontejnerov ce jim je res do tega al bo slo spet vse na nase stroske

. (ni preverjeno)

Ma ste eni rejsan kekci, ka ma veze či prevaža orožje. Či ma dovoljenje za tou je nika nej sporno. Ka se pa tijče pregleda ga lejko opravijo, nej pa mus.

In reply to by azzuro (ni preverjeno)

gesec (ni preverjeno)

Ti tele Janšovo

In reply to by azzuro (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

tele Janšovo
te je naredilo

In reply to by gesec (ni preverjeno)

gesec (ni preverjeno)

Si pa rejsan TELE

In reply to by - (ni preverjeno)

sandi 1 (ni preverjeno)

Ja ka se pa trgate za to, če vozi orožje .... pa orožje se prevaža vsaki den preko SLO, samo zato ne vejte, koga zdaj tak boli, ka se prevaža orožje, leve - desne ali novinare.

captain (ni preverjeno)

Ker je orožje potrošni material celo če se malo strelamo ga je potrebno nadomestiti z novim !

In reply to by sandi 1 (ni preverjeno)

Starejše novice